Laptele, alimentul complex care conține și postbiotice. Mihaela Bilic: Un aliment viu. Are efecte miraculoase

Lapte este alimentul complex, cu multiple beneficii în cazul în care nu aveți intoleranță la lactoză. Ce sunt postbioticele din lapte, unde se mai găsesc acestea și cum pot ajuta sănătatea....
Pentru cei care nu au intoleranțe la lactoză, laptele poate să fie unul dintre cele mai bune alimente, iar potrivit nutriționistului Mihaela Bilic este alimentul ”3 în 1”, cu efecte atât prebiotice și probiotice, dar și postbiotice.
Într-o postare făcută pe contul său de Facebook, celebrul medic a explicat care sunt rolurile pe care le au produsele care au aceste trei calități, precum și beneficiile pe care le putem obține dintr-un pahar de lapte.
”Ce are laptele și nu găsim în niciun alt aliment? Efect 3 în 1: prebiotic, probiotic și postbiotic!
Care sunt produsele PREbiotice? Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele și amidonul rezistent. Rolul lor este să hrănească microbiota intestinală.
Genul acesta de carbohidrați nu pot fi digerați, nu au rol nutritiv, dar ajung în colon unde sunt fermentați și descompuși de flora microbiană și constituie substrat hrănitor pentru bacteriile benefice.
Produsele lactate conțin GOS, adică galacto-oligo-zaharide, niște carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar au efect prebiotic.
Se numesc PRObiotice alimentele fermentate care conțin bacterii vii. Rolul lor este să completeze și să regenereze coloniile bacteriene din intestin. De la iaurt și lapte bătut, la drojdie, bere, murături și borș, tot ce este obținut prin fermentație conține lactobacili și bifidobacterii, deci are efect probiotic.
În lapte sunt prezente colonii de lactobacili care completează ecosistemul bacterian responsabil de imunitate. Dintre toate alimentele fermentate cu efect probiotic, lactobacilii din lactate au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Care sunt alimentele postbiotice
”Ce înseamnă POSTbiotice? Sunt compușii activi care iau naștere din fermentarea alimentelor prebiotice. Este vorba de acizi grași cu lanț scurt care ameliorează permeabilitatea intestinului și reduce trecerea de toxine, poluanți și bacterii nocive în circulația sangvină.
Cel mai cunoscut și mai studiat postbiotic este acidul butiric, prezent în unt și grăsimea din lapte. Are efecte miraculoase: echilibrează tranzitul intestinal, ameliorează colonul iritabil și alte boli inflamatorii, reglează nivelul de colesterol și glicemia din sânge, scade riscul de diabet și obezitate, reduce riscul de astm și alergie.
Laptele este un aliment viu, din care se poate obține o multitudine de produse. Fie că este dulce sau fermentat, sub formă de iaurt sau de brânză, laptele hrănește, hidratează, mineralizează și echilibrează organismul.
Și da, să fie integral - pe lângă vitaminele A și D, acid linoleic și acizi grași antiinflamatori, laptele este unul din puținele alimente care conține acid butiric în mod natural”, a mai scris Mihaela Bilic.
Alte produse care conțin postbiotice sunt:
- brânzica de casă
- kefirul
- iaurtul
- alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, semințele de in, algele marine și usturoiul
- murături fermentate
- kimchi
- kombucha
- supa Miso
- varză fermentată
- pâine cu aluat natural
- tempeh, notează Cleveland Clinic.
Postbioticele, beneficii și riscuri
Beneficiile postbioticelor pentru sănătate nu sunt pe deplin cunoscute, dar acestea tind să imite beneficiile probioticelor pentru sănătate. Astfel, postbioticele:
- susțin sistemul imunitar
- previn inflamația
- au calități anticancerigene
- sunt antimicrobiene și previn infecțiile
- pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare
- pot susține formarea de oxitocină, care ajută la vindecarea rănilor și sprijină funcțiile de naștere.
Unul dintre beneficiile postbioticelor în comparație cu probioticele este reprezentat de riscurile implicate. Deoarece postbioticele nu conțin microorganisme, există un risc mai mic de complicații în urma adăugării de noi bacterii în microbiomul dumneavoastră.
Probioticele sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, însă persoanele cu un sistem imunitar slab, cu boli grave sau care se recuperează în urma unei intervenții chirurgicale pot contracta o infecție din cauza probioticelor, arată WebMD.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.