Laptele, alimentul complex care conține și postbiotice. Mihaela Bilic: Un aliment viu. Are efecte miraculoase

Lapte este alimentul complex, cu multiple beneficii în cazul în care nu aveți intoleranță la lactoză. Ce sunt postbioticele din lapte, unde se mai găsesc acestea și cum pot ajuta sănătatea....
Pentru cei care nu au intoleranțe la lactoză, laptele poate să fie unul dintre cele mai bune alimente, iar potrivit nutriționistului Mihaela Bilic este alimentul ”3 în 1”, cu efecte atât prebiotice și probiotice, dar și postbiotice.
Într-o postare făcută pe contul său de Facebook, celebrul medic a explicat care sunt rolurile pe care le au produsele care au aceste trei calități, precum și beneficiile pe care le putem obține dintr-un pahar de lapte.
”Ce are laptele și nu găsim în niciun alt aliment? Efect 3 în 1: prebiotic, probiotic și postbiotic!
Care sunt produsele PREbiotice? Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele și amidonul rezistent. Rolul lor este să hrănească microbiota intestinală.
Genul acesta de carbohidrați nu pot fi digerați, nu au rol nutritiv, dar ajung în colon unde sunt fermentați și descompuși de flora microbiană și constituie substrat hrănitor pentru bacteriile benefice.
Produsele lactate conțin GOS, adică galacto-oligo-zaharide, niște carbohidrați cu lanț scurt pe care nu-i putem digera, dar au efect prebiotic.
Se numesc PRObiotice alimentele fermentate care conțin bacterii vii. Rolul lor este să completeze și să regenereze coloniile bacteriene din intestin. De la iaurt și lapte bătut, la drojdie, bere, murături și borș, tot ce este obținut prin fermentație conține lactobacili și bifidobacterii, deci are efect probiotic.
În lapte sunt prezente colonii de lactobacili care completează ecosistemul bacterian responsabil de imunitate. Dintre toate alimentele fermentate cu efect probiotic, lactobacilii din lactate au cea mai mare rezistență la aciditatea gastrică și cea mai puternică capacitate de a adera la celulele intestinale”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Care sunt alimentele postbiotice
”Ce înseamnă POSTbiotice? Sunt compușii activi care iau naștere din fermentarea alimentelor prebiotice. Este vorba de acizi grași cu lanț scurt care ameliorează permeabilitatea intestinului și reduce trecerea de toxine, poluanți și bacterii nocive în circulația sangvină.
Cel mai cunoscut și mai studiat postbiotic este acidul butiric, prezent în unt și grăsimea din lapte. Are efecte miraculoase: echilibrează tranzitul intestinal, ameliorează colonul iritabil și alte boli inflamatorii, reglează nivelul de colesterol și glicemia din sânge, scade riscul de diabet și obezitate, reduce riscul de astm și alergie.
Laptele este un aliment viu, din care se poate obține o multitudine de produse. Fie că este dulce sau fermentat, sub formă de iaurt sau de brânză, laptele hrănește, hidratează, mineralizează și echilibrează organismul.
Și da, să fie integral - pe lângă vitaminele A și D, acid linoleic și acizi grași antiinflamatori, laptele este unul din puținele alimente care conține acid butiric în mod natural”, a mai scris Mihaela Bilic.
Alte produse care conțin postbiotice sunt:
- brânzica de casă
- kefirul
- iaurtul
- alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, semințele de in, algele marine și usturoiul
- murături fermentate
- kimchi
- kombucha
- supa Miso
- varză fermentată
- pâine cu aluat natural
- tempeh, notează Cleveland Clinic.
Postbioticele, beneficii și riscuri
Beneficiile postbioticelor pentru sănătate nu sunt pe deplin cunoscute, dar acestea tind să imite beneficiile probioticelor pentru sănătate. Astfel, postbioticele:
- susțin sistemul imunitar
- previn inflamația
- au calități anticancerigene
- sunt antimicrobiene și previn infecțiile
- pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare
- pot susține formarea de oxitocină, care ajută la vindecarea rănilor și sprijină funcțiile de naștere.
Unul dintre beneficiile postbioticelor în comparație cu probioticele este reprezentat de riscurile implicate. Deoarece postbioticele nu conțin microorganisme, există un risc mai mic de complicații în urma adăugării de noi bacterii în microbiomul dumneavoastră.
Probioticele sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, însă persoanele cu un sistem imunitar slab, cu boli grave sau care se recuperează în urma unei intervenții chirurgicale pot contracta o infecție din cauza probioticelor, arată WebMD.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.