Cât de frecvent e cancerul pulmonar în România. Dr Natalia Motaș explică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Plămâni
Plămâni

Dr Natalia Motaș, medic primar în Chirurgie Toracică, explică la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, cât de întâlnit este cancerul pulmonar în rândul românilor și la ce vârste apare el din ce în ce mai des.

Cancer pulmonar. Invitată la emisiunea academia de sănătate, dr Natalia Motaș, medic primar chirurgie toracică, cu competență în endoscopie bronșică, la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu" București - Clinica de Chirurgie Toracică, a vorbit despre cât de frecvent este cancerul pulmonar în rândul românilor.

„Îmi pare rău să spun că ne confruntăm din ce în ce mai des. Suntem într-un institut oncologic unde acesta este specificul nostru, însă vin din ce în ce mai mulți pacienți. Vin în stadii din ce în ce mai grave. Vin și în stadii incipiente care apar la pacienți din ce în ce mai tineri și nu putem să ne gândim la ce anume cauzează această explozie de noi cazuri și de cazuri avansate. Ne putem gândi noi, ca specialiști în acest domeniu, la fumat. În continuare, fumatul face victime în rândul populației. O altă cauză bine cunoscută este poluare atmosferică. Este un lucru cert, știut și de acest fapt nu putem scăpa așa ușor", consideră dr Natalia Motaș.

Cancer pulmonar. București, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa

Specialista mai spune că, potrivit studiilor citite, Bucureștiul este un oraș foarte poluat. "Locuim într-unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Și probabil că de aceea și numărul de cazuri de aici este destul de mare în rândul pacienților cu cancer pulmonar. Și probabil că aceasta este cauza care face ca această maladie să apară la oameni din ce în ce mai tineri. Nu mai ținem cont de sex masculin sau feminin", adaugă aceasta.

Un factor de risc al cancerului pulmonar, precizează dr Natalia Motaș, este bronhopneumonia obstructivă cronică, o boală a fumătorului. Aceasta, alături de factorii amintiți, duce la "o rețetă nefericită pentru incidență crescută de cancer bronhopulmonar".

Cum se tratează chirurgical cancerul pulmonar, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel