Cât de mult cred românii în vaccinare. Studiu

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccinare
Vaccinare

Peste 80% dintre români consideră că vaccinarea copiilor este necesară, iar mai bine de jumătate dintre cei chestionați consideră că beneficiile sunt mai mari decât riscurile. 

Cifrele au fost făcute publice de agerpres.ro, în urma unei cercetări sociologice INSCOP, pentru Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF).

Potrivit rezultatelor studiului, 62,7% dintre român consideră că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară.
Un alt aspect important al studiului vizează sursele de informare în domeniul vaccinării.

„Aproximativ două treimi dintre respondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor”, se arată în comunicatul SNMF.„În ce priveşte ordonarea surselor de informare, medicul de familie este pe primul loc, cu o pondere de 66,4%, dar canalele de comunicare online şi offline sunt de asemenea o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinare”, mai spune sursa citată.

Românii, de acord cu vaccinarea

În document se mai arată că cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice. „Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic.

Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, a mai arătat studiul INSCOP.

Datele relevate de acest studiu vor fi folosite de Grupul de Vaccinologie al SNMF pentru a realiza o serie de recomandări şi propuneri de strategie de comunicare medicilor de familie şi va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru ca, împreună, specialiştii să folosească toate instrumentele ştiinţifice pentru crearea de politici coerente şi eficiente în domeniul vaccinării, în concordanţă cu dorinţele şi aşteptările populaţiei.

Studiul a fost comandat de către Societatea Naţională de Medicina Familiei şi proiectat cu sprijinul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti şi al Societăţii Române de Microbiologie.

Volumul eşantionului de tip multi-stratificat, probabilistic a fost de 2.115 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,1%, la un grad de încredere de 95.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel