Cât de periculoase sunt BA.4 și BA.5, noile tulpini COVID. Imbri, despre lockdown: Valuri vor mai fi! Nu știu dacă se vor mai numi pandemie

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
covid. FOTO Freepik @ jpargeter
covid. FOTO Freepik @ jpargeter

Emilian Imbri, atrage atenția în privința noilor subtulpini de Omicron, ce au determinat peste 500 de cazuri de infectare în Africa de Sud.

Anunțul făcut de OMS, cu privire la cele două subtulpini Omicron de coronavirus, BA.4 și BA.5, este menit să avertizeze că pandemia este încă departe de a fi trecut. 

Mai mult, că ar putea să ne facă surprize dacă nu suntem prudenți. 

Adrian Marinescu, despre situația din China: ASCUND ceva! Am avut semne de întrebare încă de la început

Întrebat de posibilitatea existenței unui nou val, în contextul datelor venite dintre OMS, medicul Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului "Victor Babeș" din Capitală, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, că ar putea fi orice fel de val, nu numai de Omicron. În plus, ne-a spus astfel cât de periculoase sunt variantele BA.4 și BA.5

”De ce? Pentru că ați văzut că s-au ridicat practic toate restricțiile. Oficial, neoficial, toate țările se deschid în speranța să mai recupereze ceva din partea de turism, ani de zile au suferit, deci un val 6 de Omicon s-ar putea să vină”, a afirmat medicul Emilian Imbri.

În privința reintroducerii unor restricții sau chiar al unui lockdown, dr. Emilian Imbri a precizat că nu va fi cazul, argumentându-și afirmația astfel: ”Cred că în momentul în care toți vom vedea că o să crească numărul de infectări, cu Omicron să spunem, după ce OMS a anunțat prezența celor două subtulpini, mai contagioase, atât Ministerul Sănătății, cât și fiecare dintre noi în parte, sunt convins că vom lua singuri măsurile de autoprotejare. 

Adică ne vom pune din nou masca și vom încerca să ne ferim atât cât ne putem feri. Nu cred că vom ajunge, avem deja experiență, ne-am instruit, nu știu dacă vom mai ajunge la niște restricții oficiale de genul lockdown-ului”, a mai spus Emilian Imbri. 

Semnalul care arată SFÂRȘITUL COVID-19. Streinu-Cercel, informație CHEIE: Au început să apară

Valuri de infectare cu noul coronavirus

Mai mult decât atât, medicul a ținut să sublinieze că va veni un moment în care infectarea cu Covid va deveni una sezonieră, asemănătoare celei de gripă.

”Este posibil să mai avem valuri de coronavirus. La fel ca și gripa sezonieră, acest Covid va reveni sezonier și devine o infecție sezonieră, nu știm dacă va avea sezoane cum are gripa noastră clasică, adică avem întotdeauna spre sfârșitul lunii noiembrie și la începutul lui ianuarie, avem spaime că putem lua o gripă. 

Așa va fi și cu Covid. Poate se vor regla perioadele în care ne putem vaccina, nu suntem obligați, și ca atare, valuri vor mai fi. Nu știu dacă se vor mai numi pandemie”, ne-a mai spus medicul, subliniind faptul că "OMS nu a dat vreun anunț cu privire la ”stingerea” pandemiei".

”OMS-ul consideră că încă este pandemie și mai trage câte o atenționare cum că în momentul acesta cele două variante s-ar putea să ne facă surprize dacă nu suntem prudenți, pentru că spun specialiștii lor că sunt și mai transmisibile, dar și că ar fi mai severe”, a completat el.

Referitor la severitatea variantei Omicron, medicul Emilian Imbri a subliniat faptul că, deși Omicron a avut o simptomatologie ”mai blândă” decât Delta, impactul, cel puțin asupra României, a fost mai mare pentru că aici a fost lăsată garda jos.

”Noi am lăsat garda jos și nu doar noi, ci și celelalte state. Diferența majoră între noi și celelalte state care au ridicat din restricții a fost faptul că vaccinarea a trecut de 85-90%, motiv pentru care, nu că nu s-ar îmbolnăvi lumea acolo, dar nu fac acele forme grave”, a mai explicat medicul.

Nou Lockdown după planul eșuat al Chinei? Streinu-Cercel, despre mișcarea ce va URMA în TOAMNĂ: Prăbușire virală  

Sute de cazuri de infectare cu subtulpinile BA.4 și BA.5

Subtulpinile Omicron BA.4 și BA.5 au fost detectate în aproape 20 de țări, contribuind la alimentarea unor focare sporadice de Covid-19 în întreaga lume, dar tulpinile puternic mutante circulă încă la niveluri scăzute, a declarat miercuri Organizația Mondială a Sănătății, notează CNBC.

Astfel, mai puțin de 700 de cazuri de BA.4 au fost depistate în cel puțin 16 țări și peste 300 de cazuri de BA.5 au fost descoperite în cel puțin 17 țări, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid 19, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe platformele de socializare ale organizației.

În ciuda faptului că cele două subtulpini nu provoacă infectări numeroase precum tulpina originală Omicron, acestea par să fie mai contagioase, a afirmat Van Kerkhove, subliniind că OMS va monitoriza îndeaproape aceste subtulpini pentru a determina dacă vor depăși tulpina BA.2, tulpină ce este dominantă la nivel mondial, inclusiv în România.

"Nu știm cum se va comporta această variantă, cum se vor comporta aceste subvariante în alte țări care au avut un val dominant de BA.2", a spus Van Kerhkove. "Asta este ceea ce rămâne de văzut".

Singurul lucru pe care vaccinul anti-COVID nu a reușit să-l facă. Streinu-Cercel: Există o explicație CLARĂ. Nu mai e un SECRET

Potrivit lui Van Kerkhove, cele două subvariante, BA.4 și BA.5, au rate ridicate de detectare în special în Africa de Sud, unde au fost înregistrate, până pe 6 mai, peste 500 de cazuri (395 cu BA.4 și 134 cu BA.5).

Reamintim că primele cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost depistate tot în Africa de Sud, la finalul anului 2021, iar această variantă a fost responsabilă cu valul 5 al pandemiei. 

Puțin peste 36 de cazuri de BA.4 au fost descoperite în Austria, 24 în Marea Britanie, 20 în SUA și 17 în Danemarca, potrivit raportului. Belgia, Israel, Germania, Italia, Canada, Franța, Olanda, Australia, Elveția și Botswana au raportat sub 10 cazuri de BA.4, se arată în raport.

Aproximativ 57 de cazuri de BA.5 au fost detectate în Portugalia, 52 în Germania și 17 în Marea Britanie, potrivit raportului. Statele Unite, Danemarca, Franța, Austria, Belgia, Belgia, Hong Kong, Australia, Canada, Israel, Norvegia, Pakistan, Spania și Elveția au raportat mai puțin de 10 infecții cu BA.5, potrivit raportului.

Raportul a menționat că numărul de secvențe este scăzut, dar ”răspândirea geografică aparentă sugerează că varianta se transmite cu succes”, potrivit sursei citate. 

Ce spune medicul Octavian Jurma despre noile tulpini și agresivitatea lor, dar și când se termină pandemia în România - AICI: COVID-19, noi tulpini periculoase. Jurma: Valul 6, aproape o certitudine. Singura pandemie care s-a terminat e cea din 1918

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel