Cât păr este normal să ne cadă zilnic

Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
Cat par este normal sa ne cada zilnic / Foto: Pexels, Element5 Digital
Cat par este normal sa ne cada zilnic / Foto: Pexels, Element5 Digital

Până la 95% din părul unei persoane sănătoase se află mereu în faza de creştere. Restul de 10% este inactiv şi...gata să cadă. Din fericire, foliculii capilari sunt independenţi unul de altul, astfel încât nu pierdem tot părul în acelaşi timp. Stresul, bolile şi ereditatea sunt câţiva dintre factorii care duc la căderea părului. 

Este normal să pierdem între 50 şi 100 de fire de păr pe zi, iar la 100.000 de fire de păr, această pierdere este mică şi nu se observă. Părul nou înlocuieşte treptat părul pierdut, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. O dată cu înaintarea în vârstă sau brusc, din anumite cauze, oamenii se confruntă cu problema căderii părului, iar acest lucru se poate fi temporar sau permanent. Dacă observi că pe perie s-au strâns mai multe fire de păr sau descoperi pe scalp zone în care părul s-a rărit, este posibil să pierzi mai mult păr decât este normal şi se recomandă să discuţi cu medicul tău. El este singurul care poate determina cauza principală şi îţi poate sugera tratamente adecvate pentru creşterea părului.

Iată care sunt principalele cauze ale căderii părului.

Chelia ereditară

Cea mai frecventă cuza a căderii părului este chelia ereditară masculină sau feminină. Dacă ai în famili antecedente de chelie, este posibil să fii predispus către acest tip de cădere a părului. Anumiţi hormoni sexuali pot declanşa căderea ereditară a părului, iar acest fenomen poate începe din perioada pubertăţii.

Schimbările hormonale

Modificările hormonale pot genera căderea temporară a părului. Acestea pot fi întâlnite în timpul sarcinii, naşterii, în momentul întreruperii pilulelor contraceptive sau la menopauză. De cele mai mult ori, după echilibrarea hormonală, părul reuncepe să crească.

Afecţiuni medicale

Condiţiile medicale care pot provoca pierderea părului includ: boala tiroidiană, alopecia areată (o boală autoimună care atacă foliculii de păr), infecţii ale scalpului precum pecinginea, boli care provoacă cicatrici cum ar fi lichenul plat sau unele timpuri de lupus, etc.

Medicaţia excesivă

Căderea părului poate avea drept cauză utilizarea medicamentelor pentru tratarea cancerului, a tensiunii arteriale crescute, a artritei, a depresiei sau diverse probleme cu inima.

Şocurile emoţionale sau fizice

Un şoc fizic sau emoţional poate declanşa pierderea vizibilă a părului. Aceste şocuri pot fi cauzate de un deces în familie, slăbiciune extremă, febră mare.

Vârsta

Odată cu înaintarea în vârstă, ritmul de creştere a părului incetineşte şi oamenii încep să observe urmările căderii zilnice a părului. La un moment dat, foliculii încetează să mai producă fire de păr, părul începe să îşi piardă culoarea, iar linia părului începe să se retragă în mod natural.

Dieta neadecvată

Dieta săracă în proteine, fier şi alţi nutrienţi poate duce la subţierea firelor de păr şi chiar piederea acestuia. 

Chiar şi aşa, nu trebuie să uiţi că există numeroase soluţii care te pot ajuta să-ţi recapeţi frumuseţea părului. Hidratarea corectă, consumul de alimente bogate în proteine, tratamentele noninvazive de vitaminizare şi stimulare a creşterii părului sunt doar câteva din modalităţile prin care poţi recăpăta densitatea acestuia.

Vezi şi: Cum să oprești căderea părului: iată un ghid ingenios, oferit de specialiști

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel