EXCLUSIV Cât și cum ar trebui să mâncăm de sărbători. Anca Ioniță: Sunt mult prea bogate faţă de cât are nevoie organismul nostru

În timpul sărbătorilor, abuzul culinar poate să apară ușor, dat fiind numărul mare de opțiuni delicioase disponibile.
Medicii nutriționiști ne împărtășesc sfaturi prețioase despre cum ar trebui să arate meniul nostru în această perioadă.
Sărbătorile aduc cu sine bucurie, căldură și momente de conectare cu cei dragi, dar uneori și ocazii în care abuzul culinar poate deveni o preocupare. În mijlocul festivităților și al bogăției meselor festive, este ușor să cazi în capcana consumului excesiv de alimente bogate în calorii și să neglijezi obiceiurile alimentare sănătoase.
În timp ce savurarea bucatelor de sărbători este o parte importantă a tradițiilor, gestionarea abuzului culinar devine esențială pentru a ne menține echilibrul și starea de bine. Vom explora strategii practice pentru a te bucura de gusturile festive fără a compromite sănătatea și pentru a găsi echilibrul perfect între bucuria culinară.
Cum trebuie să arate meniul de sărbători
Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum trebuie să arate, de fapt, meniul nostru în această perioadă. Ce combinații alimentare trebuie să facem pentru a ne putea bucura de toate preparatele specifice Crăciunului, astfel încât să nu perturbăm funcționarea organismului.
”Intr-adevar mesele de sărbătoare sunt mult prea bogate faţă de cât are nevoie organismul nostru. Ca idee, pentru a gusta din fiecare mâncare, dacă nu dorim să depăşim sărbătorile cu kilograme în plus, am putea să împărţim toate preparatele tradiţionale pe parcursul tuturor celor 3 mese din zi. Fructele cum ar fi citricele le lăsăm la gustări”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Care sunt combinațiile alimentare premise
”Spre exemplu, cozonacul poate fi mâncat la masa de dimineaţă, alături de un pahar cu lapte.
La masa de dimineaţă putem avea şi răciturile tradiţionale împreună cu salatele de tot felul.
La masa de prânz putem lăsa sarmalele cu mămăligă, iar seara putem avea friptura de porc alături de o salată mare sau legume la cuptor.
Este important de ştiut că dacă avem toate preparatele la o masă, digestia poate fi îngreunată, putem trece printr-o stare de mult prea plin iar energia scade mult.
Dacă ne gândim şi la cantitatea de kcal, la o masă putem atinge necesarul sau chiar să dublăm necesarul caloric dintr-o singură zi.
De aceea distribuirea acestor preparate pe parcursul celor 3 mese pe zi este o idee foarte bună. Şi atenţie, la ronţăitul non-stop, acesta nu lasă pancreasul în repaus fapt care poate duce la o creştere a oboselii organismului”, a mai spus dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Prin alegerea cu înțelepciune a bucatelor, moderarea în consum și integrarea unor obiceiuri sănătoase în rutina zilnică, putem să ne bucurăm de atmosfera festivă fără a compromite starea noastră de bine. Astfel, sărbătorile devin nu doar o sărbătoare a tradițiilor culinare, ci și o ocazie de a celebra echilibrul și vitalitatea, aducând lumina și căldura sărbătorilor în toate aspectele vieții noastre.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.