Câte kilograme ar trebui să ai. Formula de calcul simplă pe care trebuie să o faci. Dr. Florin Turcu: Rezultă greutatea ideală

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Câte kilograme ar trebui să ai. Formula de calcul simpla - Foto: Freepik @rawpixel.com @KamranAydinov
Câte kilograme ar trebui să ai. Formula de calcul simpla - Foto: Freepik @rawpixel.com @KamranAydinov

Care este greutatea ideală a unui om. Formula de calcul pe care nu ai făcut-o niciodată până acum. NU este IMC.

Subiectul greutății ideale devine din ce în ce mai controversat. Oricare ar fi perspectiva, este esențial să înțelegem că greutatea optimă variază în funcție de factori individuali, precum vârsta, înălțimea și compoziția corpului.

Chiar dacă toți am auzit despre IMC sau indicele de masă corporală, există o altă formulă și mai simplă care îți arată greutatea ideală pe care trebuie să o ai.

Ei bine, o abordare frecvent utilizată pentru determinarea greutății ideale este Formula Broca.

"Ca să fiu mai precis despre cum apreciem noi obezitatea astăzi, diagnosticul este ușor și din punctul acesta de vedere nu avem nevoie de o investiție în aparatura medicală pentru diagnosticu obezității. 

Ar trebui să ne cântărim și să ne măsurăm și să calculăm după formula celebră a indicelui de masă corporală (IMC), un indice care înseamnă două cifre. 

Și un pacient care suferă de obezitate are un indice de masă corporală care este de la 30kg/m² în sus", a declarat Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Formula simplă pe care nu ai făcut-o niciodată până acum

Formula Broca a fost dezvoltată de către medicul și antropologul francez Paul Broca în secolul al XIX-lea și se bazează pe simplul principiu că greutatea optimă corespunde înălțimii tale minus 100 pentru bărbați și minus 110 pentru femei. De exemplu, pentru o femeie cu o înălțime de 1,65 metri, greutatea ideală conform Formulei Broca ar fi de aproximativ 55 de kilograme.

Sanador

Îngăduitor fiind, medicul Florin Turcu ne-a făcut un calcul de 100 în minus la bărbați și de 103, în loc de 110 la femei.

"Din acest punct de vedere, greutatea inițială o raportăm la greutatea ideală care se calculează după o formulă.

Formula Broca se numește, în care, la bărbați se scade din numărul centimetrilor 100. De exemplu bărbat, 1,80 m, greutatea ideală ar trebui să fie 80kg. 

Pentru o femeie se scad 103 cm din înălțimea măsurată în centimetri. 1,67m adică ar trebui să avem 167 -103, rezultă greutatea ideală 64kg. 

Și de la această greutate ideală, până la greutatea consemnată actual de cântar există, să spunem, o diferență care este notată de noi ca fiind exces ponderal", a mai spus medicul Florin Turcu.

Deși greutatea ideală este adesea asociată cu standardele estetice, este important să ne amintim că sănătatea primează întotdeauna. Un stil de viață activ, o alimentație echilibrată și o atitudine pozitivă față de propria imagine corporală sunt aspecte cheie în menținerea sănătății.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel