Categorile de copii care au risc de complicații dacă fac COVID-19. Dr Craiu: Copiii pot să se infecteze oriunde. Simptomele COVID la copii

Dana Lascu |
Data publicării:
Copil, temperatură. Foto: Pixabay
Copil, temperatură. Foto: Pixabay

Cunoscutul medic pediatru  Mihai Craiu a explicat care sunt categoriile de copii care au risc să dezvolte complicați dacă se infectează cu coronavirus și fac COVID-19. 

Conform bilanțului dat publicității la 6 februarie 2022, în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 11.160, cu 454 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 1.065 de persoane, cu 23 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 1.065 de pacienți internați la ATI, 917 sunt nevaccinați. Foarte important este că din totalul pacienților internați, 842 sunt minori, 818 fiind internați în secții, cu 45 mai mult decât în ziua anterioară și 24 la ATI, cu 2 mai puţin decât în ziua anterioară.

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu spune că micuții se pot infecta foarte ușor, dar că în mare alor ajoritate trec ușor peste boală. 

„Copiii pot să se infecteze oriunde. Inclusiv la școală. DACĂ nu se respectă normele de protecție și de testare, școlile se vor închide (unele...) din nou. Ele pot rămâne deschise doar prin efort comun al tuturor, nu doar al dascălilor. (...) Imensa majoritate a copiilor se vor vindeca ușor de boala acută. Unii dintre copii (in medie cate unul într-o școala mare cu 1000 de elevi) ar putea face complicații după boala acută - MIS-C/PIMS sau long-COVID/PACS”, a notat dr Mihai Craiu. 

El a explicat și care sunt categoriile pediatrice care au un risc mai mare să dezvolte complicații dacă fac boala COVID-19. 

„Ar mai fi de adăugat câteva categorii pediatrice la categoriile de risc - sindroame genetice, cum este sindromul Down, sugarii mici (care au vârstă până in 90 zile - acești sugari au protocoale dedicate pentru abordarea bolilor cu febră, și in alte scenarii, diferite de COVID-19 (link direct sursa informației), foștii prematuri care au vârstă corectată sub 90 zile la momentul actual, cei cu retard neuromotor sau boli neuromusculare progresive (cum sunt cei cu amiotrofii spinale), cei cu fibroză chistică sau cei cu malformații cardiace și pulmonare...”, a mai arătat medicul pediatru Mihai Craiu, într-o postare făcute pe pagina de Facebook intitulată „Spitalul Virtual pentru  Copii”. 

 

Copiii nu sunt testați la fel de des ca adulții

Confom Centrelor americane pentru  Controlul Bolilor (CDC), „incidența adevărată a infecției cu SARS-CoV-2 la copii nu este cunoscută din cauza lipsei de testare pe scară largă și a prioritizării testelor pentru adulți și cei cu boli severe. Ratele de spitalizare la copii sunt semnificativ mai mici decât ratele de spitalizare la adulții cu COVID-19, ceea ce sugerează că micuții pot avea o boală mai puțin gravă de COVID-19 în comparație cu adulții. 

Dovezi recente sugerează însă că, în comparație cu adulții, copiii probabil au încărcături virale similare în nazofaringe (link direct studiu), rate similare de infecții secundare și pot răspândi virusul altora. (link direct studiu, link direct studiu)

„Datorită măsurilor comunitare de atenuare a răspândirii și a închiderii școlilor, transmiterea SARS-CoV-2 la și printre copii se poate să fi fost redusă în Statele Unite în timpul pandemiei din primăvara și începutul verii anului 2020”, notează experții CDC. Ei au făcut și o listă a simptomelor clinice pe care le prezintă copiii infectați. 

În primul rând, perioada de incubație a SARS-CoV-2 pare să fie aproximativ aceeași pentru copii ca și pentru adulți, la 2-14 zile cu o medie de 6 zile de la infectare. 

Semnele sau simptomele COVID-19 la copii includ:

- Febră, 
- Oboseală, 
- Durere de cap, 
- Mialgie, 
- Tuse, 
- Congestie nazală sau rinoree, 
- Nouă pierdere a gustului sau a mirosului, 
- Durere de gât, 
- Dificultăți de respirație sau respirație sacadată, 
- Durere abdominală, 
- Diaree, 
- Greață sau vărsături,
- Poftă de mâncare scăzută sau alimentație deficitară. 

Copiii infectați cu SARS-CoV-2 pot avea multe dintre aceste simptome nespecifice, pot avea doar câteva dintre ele (cum ar fi doar simptome respiratorii superioare sau numai simptome gastrointestinale) sau pot fi asimptomatici. Cele mai frecvente simptome la copii sunt tusea și/sau febra. 

O revizuire sistematică recentă a estimat că 16% dintre copiii cu infecție cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatici (link direct analiză), dar dovezile sugerează că până la jumătate din infecțiile pediatrice pot fi asimptomatice (link direct studiu). 

Semnele și simptomele COVID-19 la copii sunt similare cu cele ale altor infecții și procese neinfecțioase, inclusiv gripa, faringita streptococică și rinita alergică. Lipsa specificității semnelor sau simptomelor și proporția semnificativă a infecțiilor asimptomatice fac ca screeningul bazat pe simptome pentru identificarea SARS-CoV-2 la copii să fie deosebit de dificil, mi arată experții CDC. 

Gravitatea bolii și categoriile de copii cu ric mai mare

Dovezile actuale sugerează că micuții cu anumite afecțiuni medicale de bază și sugarii (vârsta sub 1 an) ar putea fi expuși unui risc crescut de îmbolnăvire severă din cauza infecției cu SARS-CoV-2, notează CDC. Dintre copiii care au dezvoltat o boală gravă de COVID-19, majoritatea au avut afecţiuni medicale subiacente.

Dovezile actuale sugerează că micuții cu complexitate medicală, cu afecțiuni genetice, neurologice, metabolice sau cu boli cardiace congenitale ar putea fi expuși unui risc crescut de îmbolnăvire severă de COVID-19. La fel ca și adulții, copiii cu obezitate, diabet, astm sau boală pulmonară cronică, siclemie sau imunosupresie ar putea prezenta, de asemenea, un risc crescut de îmbolnăvire severă de COVID-19.

„Similar adulților, copiii cu COVID-19 sever pot dezvolta insuficiență respiratorie, miocardită, șoc, insuficiență renală acută, coagulopatie și insuficiență multi-organică. Unii copii cu COVID-19 au dezvoltat alte probleme grave, cum ar fi invaginarea sau cetoacidoza diabetică. Copiii infectați cu SARS-CoV-2 sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta Sindrom Inflamator Multisistem la Copii (MIS-C)”, mai arată CDC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel