Cauzele apariției cancerului de col uterin și tratarea sa. Medic: Ne place sau nu, este o boală cu transmitere sexuală

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cauzele aparitiei cancerului de col uterin. FOTO Pexels @ Tan Dahn
cauzele aparitiei cancerului de col uterin. FOTO Pexels @ Tan Dahn

Cancerul de col uterin este singurul pentru care există profilaxie, vaccinarea anti-HPV.

Virusul HPV (Human Papilloma Virus), cel care produce cancerul de col uterin, este un virus care se găsește ”în natură și pe corpul uman și pe mucoasele noastre, în mod fiziologic și are o mulțime de tulpini”, susține dr. Dragoș Median, medic oncolog.

Invitat în emisiunea ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3, medicul a explicat că în rândul acestor tulpini există unele care dau cancer de col uterin sau leziuni la nivelul tractului genital, precum și tulpini care dau așa-numitele veruci, leziunile de pe tegumente.

”Cele mai cunoscute sunt (n.r. tulpinile) 16, 18, 31 și 33. Acestea sunt tulpinile considerate cu risc înalt. Mecanismele de apărare ale organismului sunt compromise, din varii motive.

Fie o altă afecțiune, cel mai citat în literatură este infecția cu virusul HIV, fie o altă boală infecțioasă, cum este tuberculoza, fie alți factori care pot să ducă la scăderea imunității, cel mai comun dintre toate, fumatul. Aceste situații duc la o incapacitate a organismului de a se apăra”, e explicat medicul.

Virusul HPV și cancerul de col uterin, "ciudățenia" simptomelor și prevenție. Medic: Rana pe col nu dă simptomatologie la început

Care este simptomatologia 

Întrebat care anume ar trebui să fie ”semnele” care să dea de gândit femeilor, privind o eventuală apariție a acestui tip de cancer, medicul a subliniat că ”ideal este să nu simțim nimic, până la un punct”.

Argumentul medicului acestuia a fost că aceste leziuni și această boală este relativ lent evolutivă, dar care poate fi prinsă în stadii incipiente.

”Un consult medical, și când spun un consult nu mă refer doar la cel ginecologic și ci la anumite teste, unul dintre ele este testul Babeș-Papanicolau, celălalt este tiparea HPV, pot să stabilească diagnosticul nu al unui cancer de col uterin, ci a unei leziuni precursoare.

În momentul în care apare simptomatologia înseamnă că este vorba de un cancer într-un stadiu ceva mai avansat”, a spus medicul, cu privire la semnele la care femeia trebuie să fie atentă de-a lungul vieții.

Potrivit medicului, ”cel mai adesea este remarcată o sângerare vaginală care este anormală. Poate să apară în afara perioadelor menstruale, poate să apară după contactul sexual. Contactul sexual poate să fie dureros sau neplăcut.”

CHEIA în cancerul de col uterin. Achimaș Cadariu: Cine își imaginează că vedem MINUNI peste noapte, se înșală

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin

Acest tip de cancer este singurul pentru care există profilaxie. ”În general, noi, vorbim despre screening în sensul de depistare precoce, înainte ca boala să fie în stadiu avansat.

Putem face profilaxia acestei afecțiuni printr-o vaccinare, cea cu vaccinul anti-HPV, care poate să prevină cu o eficiență fantastică apariția unei leziuni premaligne sau maligne la nivelul colului uterin”, a mai spus medicul.

Cât privește ”vârsta ideală” până la care să se facă imunizarea, aceasta ar fi înainte de începerea vieții sexuale, ”pentru că ulterior, portajul de HPV este mai mare și atunci este mai dificil pentru vaccin să acționeze”, dar, potrivit medicului, nu există o vârstă limită. 
”Dacă ne uităm în prospectul medicamentului, spune că vaccinarea începe, pentru fete, de la 12 ani și merge până la 21-25 de ani.

Dar atunci când au fost dezvoltate aceste medicamente, ele au fost dezvoltate și pentru prevenția secundară a unor leziuni la nivelul tractului genital”, a explicat medicul, care a adăugat că acest virus se ia ”cel mai adesea pe cale sexuală”. 

”Cel mai simplu lucru pe care îl putem face este sexul protejat. Până la urmă, cancerul de col uterin, ne place sau nu, este o boală cu transmitere sexuală”, a mai spus dr. Median, legat de alte metode de a preveni apariția acestui tip de cancer.

România, pe lista NEAGRĂ la cancerul de col uterin: De 4 ori mai mulți morți decât UE. 3 din 4 părinți ȘTIU că vaccinarea anti-HPV poate preveni cancerul

Tratarea cancerului de col uterin

Potrivit specialistului, vindecarea de această formă de cancer depinde foarte mult de momentul diagnosticării bolii.

”În stadiul incipient, atunci când leziunea este limitată la nivelul colului uterin, nu s-a extins spre uter sau spre vagin, în această situație intervenția chirurgicală are scop curativ. 

În stadiile local avansate, asta înseamnă stadii în care tumora a prins nu numai colul uterin, ci și corpul uterin, parametrele, ligamentele care susțin uterul, sau pereții vaginului, intervenția chirurgicală nu îți mai are  rostul.

Tratamentul în acestă situație este o combinație între radioterapie, care acționează local, și chimioterapie, care are are scopul de a crește, potența efectul razelor.

Există șanse mari ca și în această situație să se obțină o remisiune completă a bolii, problema însă rămâne a urmăririi și a unui risc de recidivă deloc neglijabil.

În fine, există și cealaltă variantă, cea mai puțin veselă, a unei boli care este mai mult decât locală avansată, care este metastatică și atunci nu mai putem vorbi de vindecare.

În aceste situații, scopul este acela de a controla boala, pe de o parte, de a crește supraviețuirea, pe de altă parte, și de a face toate aceste lucruri cu niște costuri minime, nu mă refer la bani, ci la toxicități.

Și anume, la o calitate a vieții acceptabilă pentru pacienți”, a mai spus medicul.

Mesajul specialistului

Medicul a ținut să sublinieze că există două mesaje pe care publicul, feminin și masculin, trebuie să le ia în calcul.

”Că putem preveni, dar dacă nu am făcut lucrul acesta, până la urmă, majoritatea populației feminine este de peste 21 de ani, dar că putem depista această afecțiune în stadii precoce, printr-un consul ginecologic, dublat de un test Babeș-Papanicolau, și de la o anumită vârstă și prin testarea HPV, când se presupune că există mai puțini parteneri sexuali, în consecință, un portaj mai mic din vedere viral”, a transmis medicul Dragoș Median.

Vezi și: Diagnosticarea cancerului ovarian. Medic: Consulturi mai dese și corect efectuate. În cazul nefericit trebuie să te decizi foarte repede

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel