Ce este fentanilul, substanța care l-a ucis pe rapperul Coolio. Cui îi este prescris

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
coolio - FOTO: Captura YouTube@Tommy Boy
coolio - FOTO: Captura YouTube@Tommy Boy

Ce este fentanilul, substanța care l-a ucis pe rapperul Coolio. Cui îi este prescris și cum se administrează.

De ce a murit, de fapt, rapperul Coolio. Artistul a decedat, în urmă cu 6 luni, în casa unui prieten din Los Angeles. Cauza decesului a fost făcută publică, astăzi, de managerul artistului. 

Coolio a murit din cauza unei supradoze de fentanil

Rapperul câștigător al premiului Grammy a fost găsit mort în urmă cu șase luni în casa unui prieten din Los Angeles. Rapperul Coolio a murit din cauza unei supradoze de fentanil, a anunțat joi managerul său, la șase luni după ce muzicianul a fost găsit mort în casa unui prieten din Los Angeles, la vârsta de 59 de ani, notează The Guardian.

Născut Artis Leon Ivey Jr, Coolio era cunoscut mai ales pentru single-ul Gangsta's Paradise din 1995, extras de pe albumul cu același nume.

Acest cântec, un hit masiv prezentat în filmul Dangerous Minds, a câștigat un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare rap solo în anul următor.

Managerul lui Coolio, Jarez Posey, a declarat că familia rapperului a fost informată joi de către biroul medicului legist din comitatul Los Angeles că cântărețul a murit din cauza unei supradoze de fentanil.

Vezi și: Cum să mănânci corect banana. Ce ai greșit până acum. Cine nu ar trebui să le consume

Artistul, omagiat de familie

Posey a declarat familia rapperului plănuiește să își onoreze tatăl în viitoarele proiecte de documentare și filme. Născut în Pennsylvania în 1963, Coolio a început să cânte ca parte a scenei hip-hop de pe Coasta de Vest după ce s-a mutat în Compton, California.

El și-a lansat albumul de debut, It Takes a Thief, în 1994, înregistrând un hit de top 10 cu single-ul Fantastic Voyage.

Fentanilul este un opioid sintetic care este responsabil de aproximativ 70.000 de decese prin supradoză pe an în SUA. Cântărețul Prince a murit în urma unei supradoze accidentale de acest drog în 2016, iar acesta a fost găsit în organismul lui Tom Petty după moartea starului rock în 2017.

Fentanilul, ce este

Fentanilul este un opioid sintetic puternic, asemănător cu morfina, dar de 50 până la 100 de ori mai puternic. Este un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală care este, de asemenea, fabricat și utilizat ilegal. La fel ca și morfina, este un medicament care este utilizat în mod obișnuit pentru a trata pacienții cu dureri severe, în special după o intervenție chirurgicală.

Este, de asemenea, utilizat uneori pentru a trata pacienții cu dureri cronice care sunt toleranți din punct de vedere fizic la alte opioide. Toleranța apare atunci când aveți nevoie de o cantitate mai mare și/sau mai frecventă dintr-un medicament pentru a obține efectele dorite, notează National Institute of Drug Abuse.

Vezi și: Cum să îți măsori tensiunea arterială. Factorii care o influențează. Care sunt valorile normale

Fentanilul, cum se folosește

Atunci când este prescris de un medic, fentanilul poate fi administrat sub formă de injecție, un plasture care se pune pe pielea unei persoane sau sub formă de pastile care se sug ca niște dropsuri pentru tuse.

Fentanilul utilizat ilegal cel mai des asociat cu supradozele recente este fabricat în laboratoare. Acest fentanil sintetic este vândut ilegal sub formă de pulbere, picurat pe hârtie absorbantă, pus în picături pentru ochi și spray-uri nazale sau transformat în pastile care arată ca alte opioide eliberate pe bază de rețetă.

Unii traficanți de droguri amestecă fentanilul cu alte droguri, cum ar fi heroina, cocaina, metamfetamina și MDMA. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de foarte puțin pentru a produce o stare de înălțime cu fentanil, ceea ce îl face o opțiune mai ieftină. Acest lucru este deosebit de riscant atunci când persoanele care iau droguri nu își dau seama că acestea ar putea conține fentanil ca aditiv ieftin, dar periculos. Aceștia ar putea lua opioide mai puternice decât este obișnuit organismul lor și pot fi mai predispuși la supradoză.

Vezi și: Streptococul A, bacteria mâncatoare de carne, efecte mortale. O tânără a decedat din cauza complicațiilor unei viroze. Respirația îngreunată, principalul simptom

Fentanilul, efect asupra creierului

La fel ca heroina, morfina și alte medicamente opioide, fentanilul acționează prin legarea la receptorii opioizi ai organismului, care se găsesc în zonele creierului care controlează durerea și emoțiile. După ce a luat opioide de mai multe ori, creierul se adaptează la medicament, diminuându-i sensibilitatea, ceea ce face dificilă simțirea plăcerii din orice altceva în afară de medicament. Atunci când oamenii devin dependenți, căutarea și consumul de droguri pun stăpânire pe viața lor.

Efectele fentanilului includ:

- fericire extremă

- somnolență

- greață

- confuzie

- constipație

- sedare

- probleme de respirație

- pierderea cunoștinței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel