Streptococul A, bacteria mâncatoare de carne, efecte mortale. O tânără a decedat din cauza complicațiilor unei viroze. Respirația îngreunată, principalul simptom

Monika Baciu |
Data publicării:
streptococul a - FOTO: Freepik@Tamal
streptococul a - FOTO: Freepik@Tamal

Streptococul A a fost mortal pentru o tânără de 24 de ani. Aceasta a murit din cauza septicemiei provocate de o viroză.

Streptococul A poate să ucidă. O tânără de 24 de ani a murit de septicemie, la câteva săptămâni după de a prezentat simptome asemănătoare răcelii.

Bethannie Booth, din Țara Galilor, ajunsese la spital cu cinci săptămâni mai devreme, luptându-se să respire. Medicii au descoperit că plămânul ei se prăbușise din cauza unei infecții cu streptococul A.

Care au fost principalele simptome

Bethannie Booth, din Merthyr Tydfil, Țara Galilor, a avut inițial dureri în gât, febră și dureri de cap. Tânăra a dezvoltat apoi umflături roșii pe față, pe care NHS le-ar fi respins ca fiind din cauza acneei.

Abia când a început să aibă dificultăți de respirație, câteva zile mai târziu, a fost sfătuită să meargă la spital, unde medicii au descoperit că plămânul ei a cedat din cauza unei infecții cu streptococul A, spune familia sa.

În ciuda faptului că medicii au crezut inițial că se recuperează după săptămâni de spitalizare, Booth a dezvoltat o septicemie ”incontrolabilă” - o complicație a infecției bacteriene.

Ea a murit pe 31 martie. Familia ei îndeamnă acum oamenii să fie conștienți de semnele sepsisului, arată Daily Mail.

Vezi și: Consumul moderat de alcool, niciun beneficiu. Risc crescut de moarte prematură

Streptococul A, ce este

Streptococul A, cunoscut sub numele medical de streptococul de grup A, poate provoca o serie de infecții, inclusiv angină streptococică, amigdalită și impetigo.

Semnele pot include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, glande umflate și dureri de corp, precum și o erupție cutanată, cruste și răni.

Majoritatea infecțiilor nu sunt grave și pot fi tratate cu antibiotice. Cu toate acestea, în cazurile severe, bacteria poate provoca pneumonie și sindrom de șoc toxic, precum și septicemie. 

Sepsisul apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la o infecție și începe să atace propriile țesuturi și organe ale organismului.

Vezi și: Analize de sânge, amprente și ADN: ce trebuie să știi despre fiecare. Ce se folosește pentru testul de paternitate. Curcă: Este cea mai importantă

Oganele au cedat rând pe rând

Tânăra a contactat NHS 111 pe 2 martie pentru a discuta despre simptomele sale, care includeau o răceală și o boală asemănătoare gripei și umflături roșii pe față.

Cu toate acestea, ea a sunat din nou câteva zile mai târziu, plângându-se de dificultăți de respirație și a fost sfătuită să meargă la spital.

Când Booth a ajuns la Royal Glamorgan Hospital, din Llantrisant, în sudul Țării Galilor, a fost dusă direct la secția de terapie intensivă, unde medicii au descoperit că plămânul ei a cedat din cauza unei infecții cu Streptococcus A și că alte organe cedau.

Nu este clar cum a cedat plămânul. Dar o complicație a Streptococului A este pneumonia, care poate provoca colapsul organului.

Booth a intrat în comă înainte de a fi transferată la spitalul St Guy's and Thomas din Londra. Ea a petrecut mai mult de două săptămâni pe un aparat ecmo (oxigenare cu membrană extracorporală), care oferă asistență respiratorie persoanelor care nu pot respira independent. 

În timpul spitalizării la St Guy's and St Thomas, a fost supusă și unei intervenții chirurgicale pentru a i se repara o gaură în plămân.

Vezi și: Ziua Mondială a Sănătății, sănătate pentru toți. Rafila: Avem nevoie de un personal medical suficient, investiții, de încrederea populației

Medicii au spus că a înregistrat progrese bune în timp ce a fost conectată la aparatul ecmo și a fost transferată înapoi la Royal Glamorgan.

Tatăl ei, Wayne Booth, a declarat că medicii au spus familiei că este ”foarte puțin probabil” ca ea să moară în acel stadiu, dar a avertizat că o așteaptă o recuperare lungă.

Cu toate acestea, la cinci zile după ce s-a întors la Royal Glamorgan, doamna Booth a făcut septicemie - pe care medicii au descris-o ca fiind ”incontrolabilă”.

Ea a murit înconjurată de părinții ei, Wayne și Leanne, și de cele două surori ale sale, Nia-Ffion și Megan.

Sora doamnei Booth, Megan, a declarat că, înainte ca sora ei să intre în comă, i-a trimis surorii sale mai mari Nia-Ffion un mesaj în care îi spunea că crede că va muri, dându-i și instrucțiuni cu privire la ceea ce își dorea la înmormântarea ei. 

De asemenea, ea le-a trimis părinților ei ultimele mesaje în timp ce se afla în spital.

Streptococul A, simptome, mod de răspândire

Bacteria streptococului de grup A poate provoca multe infecții diferite. Bacteria se găsește în mod obișnuit în gât și pe piele, iar unele persoane nu prezintă niciun simptom.

Infecțiile cauzate de Streptococul A variază de la boli minore la boli grave și mortale. Printre acestea se numără infecția cutanată impetigo, scarlatina și angina streptococică.

În timp ce marea majoritate a infecțiilor sunt relativ ușoare, uneori bacteria provoacă boli care pun viața în pericol, numite boli invazive cu streptococ de grup A.

Boala invazivă cu streptococul de grup A este uneori o infecție care pune viața în pericol, în care bacteria a invadat părți ale corpului, cum ar fi sângele, mușchii profunzi sau plămânii.

Două dintre cele mai grave, dar rare, forme de boală invazivă sunt fasciita necrozantă și sindromul de șoc toxic streptococic.

Fasceita necrozantă este cunoscută și sub numele de ”boala care mănâncă carnea” și poate apărea în cazul în care o rană se infectează.

Sindromul de șoc toxic streptococic este o infecție cu evoluție rapidă care provoacă tensiune arterială scăzută/șoc și afectarea unor organe precum rinichii, ficatul și plămânii. Acest tip de șoc toxic are o rată mare de mortalitate.

Streptococul A, factori de risc

În cazuri rare, bacteria poate provoca, de asemenea, o infecție severă, care pune viața în pericol, cunoscută sub numele de boală streptococică invazivă de grup A (iGAS). Două dintre cele mai grave forme de iGAS sunt fasceita necrozantă (denumită uneori "bacteria mâncătoare de carne") și sindromul de șoc toxic streptococic.

La unele persoane, o infecție cu streptococ de grup A poate duce la complicații grave care pot afecta inima (o afecțiune cunoscută sub numele de febră reumatică) sau rinichii (cunoscută sub numele de glomerulonefrită).

Oricine poate dezvolta boala streptococică de grup A, dar persoanele care prezintă cel mai mare risc includ:

- copiii cu vârsta sub 5 ani, în special sugarii

- persoanele în vârstă de peste 65 de ani

- persoanele cu acces precar la facilități de igienă

- persoanele care locuiesc sau își petrec timpul în condiții de aglomerație

- persoanele cu un sistem imunitar slab sau cu boli cronice

Copiii sunt mai susceptibili de a se infecta deoarece tind să fie mai puțin conștienți de regulile de igienă decât adulții. De asemenea, aceștia petrec, în general, mai mult timp în medii aglomerate, cum ar fi școlile, și se joacă în contact fizic strâns, notează Health Direct.

Streptococul A, cauze

Infecția streptococică de grup A este cauzată de bacterii care există în mod obișnuit pe piele și în gât, inclusiv în rândul multor persoane sănătoase. Până la 1 din 3 persoane cu streptococ de grup A pot purta bacteria pe corp fără ca aceasta să provoace vreo boală sau fără ca acestea să prezinte vreun simptom.

Cu toate acestea, persoanele purtătoare de streptococ de grup A pot, de asemenea, să răspândească infecția prin tuse și strănut prin picături care conțin bacteria sau prin contact direct cu pielea. De exemplu, dacă sunteți în contact apropiat cu o persoană care are bacteria streptococului de grup A, puteți fi infectat dacă:

- respirați picăturile provenite din tusea sau strănutul acestuia

- atingeți ceva cu picături pe el și apoi vă atingeți gura sau nasul

- beți din paharul său sau mâncați cu tacâmurile sale

- atingeți rănile infectate ale pielii

- îi sărutați

Streptococul A, diagnostic

În funcție de simptomele dumneavoastră și de tipul de infecție pe care o aveți, medicul dumneavoastră va decide ce teste să efectueze pentru a verifica dacă aveți o infecție streptococică de grup A.

În cazul în care medicul dumneavoastră suspectează că aveți streptococul în gât, vă poate lua un tampon de gât. Afecțiunile streptococice grave de grup A (iGAS), inclusiv fasceita necrozantă și sindromul de șoc toxic, vor necesita analize de sânge și tampoane din zonele infectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel