Ziua Mondială a Sănătății, sănătate pentru toți. Rafila: Avem nevoie de un personal medical suficient, investiții, de încrederea populației

Monika Baciu |
Data publicării:
ziua mondiala a sanatatii - FOTO: Freepik@DCStudio
ziua mondiala a sanatatii - FOTO: Freepik@DCStudio

Ziua Mondială a Sănătății este marcată la data de 7 aprilie. Sloganul din acest an este ”Sănătate pentru toți”.

Ziua Mondială a Sănătății este marcată în fiecare an la data de 7 aprilie. Sloganul din acest an este ”Sănătate pentru toți”. Ideea din spatele acestei zile este de a atrage atenția factorilor de decizie și a oficialilor pentru a face presiuni în vederea unei alocări mai mari de resurse pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor, spune OMS.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sărbătorește la 7 aprilie Ziua Mondială a Sănătății pentru a marca aniversarea fondării sale în 1948. Anul acesta se marchează cea de-a 75-a ediție a Zilei Mondiale a Sănătății. 

Ziua Mondială a Sănătății 2023: #SănătatePentruToți

Potrivit OMS, în fiecare an se alege o temă pentru a evidenția domeniile prioritare pentru anul respectiv, iar tema pentru Ziua Mondială a Sănătății din 2023 este "Sănătate pentru toți". Ideea care stă la baza temei din acest an este aceea de a sublinia importanța extinderii pe orizontală a unităților sanitare, a precizat agenția mondială de sănătate. Aceasta subliniază importanța furnizării de facilități de sănătate de bază pentru segmentele marginalizate ale societății care nu au acces la asistență medicală. 

Ideea de ”Sănătate pentru toți” propune ca toți oamenii să aibă o sănătate bună și o viață împlinită într-o lume durabilă. 

”Din anul 2000, accesul la serviciile esențiale a crescut semnificativ, dar cel puțin jumătate din populația lumii încă nu are acces la unul sau mai multe servicii, cum ar fi planificarea familială, salubritatea de bază sau accesul la un lucrător medical.

Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului și fiecare individ ar trebui să aibă acces la acesta, iar constrângerile financiare nu ar trebui să fie o limitare a calității asistenței medicale de care beneficiază o persoană”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

Vezi și: Analize de sânge, amprente și ADN: ce trebuie să știi despre fiecare. Ce se folosește pentru testul de paternitate. Curcă: Este cea mai importantă

Sănătatea, sub influența crizelor umanitare

COVID și alte urgențe sanitare, crizele umanitare și climatice care se suprapun, constrângerile economice și războiul au făcut mai urgentă călătoria fiecărei țări către HealthForAll. Acum este momentul ca liderii să ia măsuri pentru a-și îndeplini angajamentele privind acoperirea universală a sănătății și ca societatea civilă să îi tragă la răspundere pe lideri", se arată pe site-ul OMS.

Anul trecut, tema a fost "Planta noastră, sănătatea noastră", care a urmărit să atragă atenția la nivel mondial asupra acțiunilor urgente necesare pentru a menține oamenii și planeta sănătoși și să încurajeze o mișcare pentru a crea societăți axate pe bunăstare. 

În 1948, țările lumii s-au reunit și au fondat OMS pentru a promova sănătatea, pentru a menține lumea în siguranță și pentru a-i servi pe cei vulnerabili. Doi ani mai târziu, în 1950, prima Zi Mondială a Sănătății a fost sărbătorită la 7 aprilie și, de atunci, este observată în fiecare an în aceeași zi.

La 7 aprilie 1948 - când sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății a intrat în vigoare Constituția OMS.

Vezi și: Expunerea la ecrane, "prăpastia" dintre generații. Leca: Voi aveți senzația că voi ați fost dificili, uitați-vă la copiii voștri și înțelegeți cum funcționează ei

Mesajul autorităților din România

"La data de 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății! În acest an, 2023, deviza este: Sănătate pentru toți! Ca să putem face acest lucru și în țara noastră, avem nevoie de câteva lucruri. În primul rând, avem nevoie de un personal medical suficient, bine pregătit care poate să răspundă într-un mod profesionist și empatic nevoilor pacienților. Avem nevoie de investiții în sănătate, în spitale, în ambulatorii de specialitate, în cabinetele medicilor de familie.

De asemenea, mai avem nevoie de ceva: avem nevoie de încrederea populației în sistemul de sănătate. Lucrăm la Ministerul Sănătății pentru a face aceste deziderate realitate și încercăm din toate puterile să ne facem datoria. Am început un proces la Ministerul Sănătății în anul 2022.

Îl vom continua și vă asigur că în anii următori veți vedea rezultatele activității echipei de la Ministerul Sănătății dar cel mai important lucru este să vedeți rezultatele în teren atunci când solicitați servicii medicale, atunci când personalul medical răspunde necesităților dumneavoastră!", a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel