Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment

Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment - FOTO: Freepik@AstraNova

O simplă zgârietură de câine poate ascunde riscuri serioase pentru sănătatea ta. Pe lângă infecții comune, există riscul unei boli mortale care necesită intervenție medicală rapidă.

Primul deces cauzat de rabie în ultimii 13 ani, înregistrat la Iași, ridică un semnal de alarmă la nivel național. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist și cunoscut pentru campaniile sale de sănătate publică, atrage atenția asupra importanței prevenției și tratamentului prompt în cazul mușcăturilor de animale.

Rabia, o boală letală care reapare în România

Potrivit declarațiilor sale, rabia este o boală virală gravă, cu impact direct asupra sistemului nervos central, ce poate avea consecințe fatale dacă nu se intervine rapid. Recent, un bărbat de 44 de ani din Iași a decedat după ce a fost mușcat de un câine vagabond, iar 800 de persoane au fost nevoite să urmeze profilaxie antirabică. Numărul focarelor a crescut alarmant, de cinci ori față de anul precedent, iar vârsta pacienților variază între 1 an și 2 luni și 89 de ani.

Simptome și transmitere

Dr. Ciuhodaru explică că virusul se transmite în principal prin mușcătura animalelor infectate, în special câini, dar și prin zgâriere sau contact cu mucoasele.

  • Rabia este o boală infecțioasă deosebit de gravă produsă de un virus, ce afectează sistemul nervos central și are potențial letal în absența unui tratament adecvat.
  • Cale de transmitere - de la animale bolnave - uzual prin salivă, prin mușcătura (99% din cazuri de la câini purtători de rabie) sau prin zgâriere sau contact cu mucoasele. Extrem de rar oamenii pot fi infectați chiar și în lipsa mușcăturii prin manipularea unui animal infestat sau prin inhalarea virusului (dacă virusul se găsește într-o cantitate foarte mare, de exemplu în peșterile în care trăiesc lilieci).
    Contactul cu laptele nepasteurizat, expunerea la urină, secreții sau cadavrele animalelor infectate (mai ales țesut cerebral) pot fi alte modalități de transmitere a rabiei.
  • Incubația medie este de 4-6 săptămâni (cu variații de la câteva zile până la un an).
  • Simptomele sunt inițial nespecifice (pot dura câteva zile) - de tip pseudogripal (astenie, disconfort, febră, tuse, gât uscat, cefalee) plus la nivelul mușcăturii (înțepături, arsuri, furnicături, amorțeală sau senzația de mâncărime)
  • Dacă apare simptomatologia specifică (de meningo-encefalită difuză) - febră, anxietate, agitație, insomnie, hidrofobie (disconfort la vederea lichidelor sau la contactul cu lichide) și aerofobie (disconfort la ventilație, cum ar fi atunci când există ferestre sau uși deschise), delir, spasme musculare la nivelul mușchilor feței, gâtului sau diafragmei, convulsii, comă - tratamentul nu mai poate fi realizat cu succes și survine decesul.
  • După apariția primelor simptome, poate evolua sub o formă furioasă (agitație sau agresivitate extremă, neliniște, convulsii, halucinații, delir, tahicardie, contracții musculare, paralizie facială, salivare excesivă) sau paralitică (slăbiciune care pornește din zona care a fost mușcată și se extinde la tot corpul, furnicături, paralizie, comă) cu simptome mult mai severe și sfârșind întotdeauna cu decesul pacientului, scrie dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, pe pagina sa de Facebook.

Prevenția - singura armă eficientă

Medicul subliniază că prevenția rămâne esențială.

"NU vă apropiați de animale care manifestă comportament agresiv sau neobișnuit. Dacă sunteți mușcat, spălați imediat rana cu apă și săpun timp de 15 minute, dezinfectați și mergeți urgent la spital pentru evaluare și tratament”, explică dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook.

 Vaccinarea preexpunere este recomandată persoanelor expuse profesional, iar profilaxia postexpunere trebuie aplicată prompt după orice incident.

Importanța educației pentru sănătate în școli

Dr. Ciuhodaru susține adoptarea legii care prevede introducerea educației pentru sănătate în toate școlile din România.

"Este vital să informăm populația despre riscurile rabiei și măsurile de prevenție”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

Până atunci, recomandările rămân clare: orice mușcătură de animal, mai ales la nivelul capului, feței sau mâinilor, trebuie tratată ca un caz cu risc crescut.

Cifre alarmante la nivel mondial

La nivel global, rabia provoacă anual între 50.000 și 70.000 de decese, plasând boala pe locul 10 în topul maladiilor infecțioase cu potențial mortal. Dr. Ciuhodaru îndeamnă la vigilență și la respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenție pentru a evita tragedii care pot fi prevenite.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250