Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat

Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Frigiderul tău poate fi un incubator pentru bacterii. Frigiderul este un aparat esențial în orice locuință – păstrează alimentele proaspete, reduce risipa și este primul loc în care ne uităm când ne e foame. Dar ceea ce ar trebui să fie un bastion al siguranței alimentare poate deveni, în lipsa unei îngrijiri adecvate, un incubator pentru bacterii.
Temperatura contează mai mult decât tehnologia
Deși frigiderele moderne vin echipate cu funcții inteligente – de la afișaje digitale la sugestii de rețete – cel mai important aspect rămâne temperatura. Potrivit cercetărilor, temperatura medie în frigiderele casnice este de 5,3°C, adică peste limita sigură recomandată de 0–5°C. Mai grav este că unele aparate ating chiar și 15°C – suficient de cald pentru a permite bacteriilor să se înmulțească rapid, potrivit Science Alert.
Ce favorizează creșterea bacteriilor
Problema începe cu lipsa unor indicatoare clare de temperatură. Mulți utilizatori nu știu ce înseamnă, de fapt, setările de pe rotița frigiderului. În plus, fiecare deschidere a ușii permite pătrunderea aerului cald, iar menținerea acesteia deschise mai mult timp crește temperatura internă, mai ales dacă ezităm în fața rafturilor pline, în căutarea unei gustări.
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat - FOTO: Freepik@nidashoaiba
Sfaturi simple pentru un frigider mai sigur
Pentru a preveni riscurile, iată câteva măsuri eficiente:
- Minimizează deschiderile inutile și închide ușa cât mai rapid.
- Folosește un organizator rotativ pentru a evita răscolirea rafturilor.
- Curăță periodic garniturile ușii, care pot acumula mucegai sau murdărie, afectând închiderea ermetică.
- Depozitează alimentele corect – cele perisabile (lapte, carne) trebuie așezate spre spatele frigiderului, unde e mai rece, nu pe ușă.
- Evită supraaglomerarea – păstrează frigiderul la aproximativ 75% din capacitate, pentru o circulație optimă a aerului rece.
- Verifică temperatura reală folosind termometre lipite în diferite zone ale frigiderului.
Bacteriile nu țin cont de frig
Chiar și în condiții de temperatură scăzută, unele bacterii – precum Listeria monocytogenes – pot supraviețui și chiar se pot înmulți. Listeria este periculoasă mai ales pentru femeile însărcinate și vârstnici, iar sursele comune includ brânzeturile moi, peștele afumat, mezelurile, salatele ambalate și sandvișurile gata preparate.
Recomandări de siguranță alimentară
Pentru a reduce riscurile, autoritățile sanitare recomandă:
- Separă alimentele crude (carne, pește) de cele gata de consum (fructe, sandvișuri).
- Depozitează carnea crudă pe raftul de jos, pentru a preveni scurgerile pe alte alimente.
- Consumă alimentele gata de consum în maximum 4 ore de la scoaterea din frigider.
- Spală-te pe mâini cu apă și săpun înainte, în timpul și după prepararea mesei.
- Respectă instrucțiunile de gătire de pe ambalaje.
Fără riscuri inutile
Îmbunătățirea obiceiurilor de utilizare a frigiderului nu este doar un gest responsabil – este o investiție în sănătatea întregii familii. Deși pare banal, un simplu termometru, o curățenie regulată sau evitarea aglomerării pot face diferența între o masă sigură și una cu potențial periculos.
Și, da, chiar dacă resturile de pui de la începutul săptămânii "miros ok", asta nu înseamnă că sunt în siguranță. Bacteriile precum Salmonella sau Listeria nu dau mereu semne olfactive. Când vine vorba de siguranță alimentară, mai bine prevenim decât să tratăm.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Tuse măgărească: ce este și de ce i se spune așa. E mai periculoasă decât crezi și are 3 etape
Ce este, de fapt, tusea măgărească și de ce i se spune așa? E mai gravă decât crezi și poate fi extrem de periculoasă.
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Ce este virusul Chikungunya. Fii atent la asta dacă te-a înțepat un țânțar. Atacă articulațiile!
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
Milioane de persoane ar putea avea Long-COVID. De ce nu pot fi diagnosticate
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Complicația bizară a COVID care persistă după ani de zile de la infectare îi alarmează pe medici.
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Ce este, de fapt, boala X. Simpomele seamănă cu cele ale gripei
Autoritățile sanitare au aflat ce este, de fapt, boala X.
Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
COVID, asociat cu sindromul de oboseală cronică. Infecția cu SARS-COV2 crește riscul de 8 ori
Boala fără un tratament specific pe care o poți face dacă ai avut COVID. Îți schimbă viața.
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Meningita: diagnostic, tratament și prevenție. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Infecția cu Helicobacter pylori, asociată cu un risc redus de esofagită eozinofilică
Infecția cu Helicobacter pylori are un efect major. Ce s-a aflat abia acum.
Metapneumovirus, hMPV, particularitate. Ce trebuie să știi despre virusul din China. Lt. col. dr. Ion Ștefan: A generat pneumonii
Pacienții cu long-COVID, expuși unor probleme psihologice: Nimeni nu ascultă
COVID a avut un efect dramatic asupra creierului. Pacienții se luptă și acum cu daunele produse de COVID.
Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.