Cum să îți măsori tensiunea arterială. Factorii care o influențează. Care sunt valorile normale

Monika Baciu |
Data publicării:
cum sa iti masori tensiunea arteriala - FOTO: Freepik@ dragonimages
cum sa iti masori tensiunea arteriala - FOTO: Freepik@ dragonimages

Cum să îți măsori tensiunea arterială. Rezultatul depinde de mai mulți factori.

Cum să îți măsori tensiunea arterială. Pentru a determina dacă aveți hipertensiune arterială, un medic va lua tensiunea arterială. Modul în care vă pregătiți pentru test, poziția brațului și alți factori pot modifica cu 10% sau mai mult citirea tensiunii arteriale.

Acest lucru ar putea fi suficient pentru a ascunde tensiunea arterială ridicată, pentru a vă începe un tratament cu un medicament de care nu aveți cu adevărat nevoie sau pentru a-l determina pe medicul dumneavoastră să vă ajusteze în mod incorect medicamentele.

Ghidurile naționale și internaționale oferă instrucțiuni specifice pentru măsurarea tensiunii arteriale.

Iată ce puteți face pentru a vă asigura o citire corectă:

- Nu beți o băutură cu cofeină și nu fumați în cele 30 de minute dinaintea testului.

- Stați în liniște timp de cinci minute înainte de începerea testului.

- În timpul măsurătorii, stați pe un scaun cu picioarele pe podea și brațul sprijinit astfel încât cotul să fie aproximativ la nivelul inimii.

- Partea gonflabilă a manșetei trebuie să acopere complet cel puțin 80% din partea superioară a brațului, iar manșeta trebuie să fie plasată pe pielea goală, nu peste o cămașă.

- Nu vorbiți în timpul măsurătorii.

- Măsurați-vă tensiunea arterială de două ori, cu o scurtă pauză între ele. În cazul în care valorile sunt diferite cu 5 puncte sau mai mult, faceți-o a treia oară.

Există momente în care se pot încălca aceste reguli. Dacă uneori vă simțiți amețit când vă dați jos din pat dimineața sau când vă ridicați în picioare după ce stați jos, ar trebui să faceți să vi se măsoare tensiunea arterială stând jos și apoi în picioare pentru a vedea dacă scade de la o poziție la alta, notează Harvard Health.

Vezi și: Streptococul A, bacteria mâncatoare de carne, efecte mortale. O tânără a decedat din cauza complicațiilor unei viroze. Respirația îngreunată, principalul simptom

Schimbări ale tensiunii

Deoarece tensiunea arterială variază pe parcursul zilei, medicul dumneavoastră va diagnostica rareori hipertensiunea pe baza unei singure citiri. În schimb, el sau ea va dori să confirme măsurătorile în cel puțin două ocazii, de obicei la câteva săptămâni distanță una de alta. Excepția de la această regulă este dacă aveți o citire a tensiunii arteriale de 180/110 mm Hg sau mai mare. Un rezultat atât de ridicat necesită, de obicei, un tratament prompt.

De asemenea, este o idee bună să vă măsurați tensiunea arterială la ambele brațe cel puțin o dată, deoarece citirea la un braț (de obicei cel drept) poate fi mai mare decât cea de la brațul stâng. Un studiu realizat în 2014 în The American Journal of Medicine pe aproape 3.400 de persoane a constatat diferențe medii de la un braț la altul în ceea ce privește tensiunea arterială sistolică de aproximativ 5 puncte. Numărul mai mare ar trebui folosit pentru a lua decizii de tratament.

În general, tensiunea arterială între 160/100 mm Hg și 179/109 mm Hg trebuie reverificată în termen de două săptămâni, în timp ce măsurătorile între 140/90 și 159/99 trebuie repetate în termen de patru săptămâni. Persoanele din categoria prehipertensiune (între 120/80 și 139/89 mm Hg) ar trebui să fie reverificate în termen de patru până la șase luni, iar cele cu o citire normală (mai puțin de 120/80 mm Hg) ar trebui reverificate anual.

Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate programa o vizită de control mai devreme dacă măsurătorile anterioare ale tensiunii arteriale au fost considerabil mai mici; dacă sunt prezente semne de afectare a inimii, creierului, rinichilor și ochilor; sau dacă aveți alți factori de risc cardiovascular. De asemenea, majoritatea medicilor vă verifică în mod obișnuit tensiunea arterială ori de câte ori mergeți la o vizită la cabinet, notează Harvard Health.

Vezi și: Consumul moderat de alcool, niciun beneficiu. Risc crescut de moarte prematură

Cum se utilizează un aparat automat de tensiune arterială

Cel mai simplu mod de a vă măsura propria tensiune arterială este să achiziționați un aparat automat. Aparatele automate de măsurare a tensiunii arteriale sunt ușor de utilizat și sunt utile dacă aveți deficiențe de auz.

Aceste tipuri de manșete pentru tensiunea arterială au un monitor digital care va afișa pe un ecran citirea tensiunii arteriale.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă un monitor de tensiune arterială automat, pentru brațul superior, pentru utilizarea la domiciliu. Pentru a utiliza monitorul digital de tensiune arterială, urmați cu atenție instrucțiunile care însoțesc monitorul.

De asemenea, ar trebui să aveți un caiet pe care să îl folosiți ca jurnal al tensiunii arteriale. Acest lucru poate fi util pentru medicul dumneavoastră.

Aparatele automate de măsurare a tensiunii arteriale vă pot da o citire diferită de cea manuală.

Aduceți manșeta dumneavoastră la următoarea programare la medic, astfel încât să puteți compara citirea de la manșeta dumneavoastră cu cea care este făcută la cabinetul medicului dumneavoastră. Acest lucru vă poate ajuta să vă calibrați aparatul și să identificați nivelurile de tensiune arterială pe care ar trebui să le căutați pe propriul aparat.

Chiar dacă vă verificați tensiunea arterială acasă, medicul dumneavoastră va dori să o verifice manual în timpul programărilor.

Vezi și: Ziua Mondială a Sănătății, sănătate pentru toți. Rafila: Avem nevoie de un personal medical suficient, investiții, de încrederea populației

Un ghid pas cu pas pentru a vă verifica manual tensiunea arterială

Pentru a vă lua manual tensiunea arterială, veți avea nevoie de:

- o manșetă de tensiune arterială cu un balon care se poate strânge și un monitor aneroid, cunoscut și sub numele de sfigmomanometru. Un monitor aneroid este un cadran cu numere.

- un stetoscop

Dacă este posibil, apelați la ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei, deoarece poate fi dificil să folosiți această metodă de unul singur.

Iată care sunt pașii pentru a vă lua tensiunea arterială la domiciliu:

- Înainte de a vă lua tensiunea arterială, asigurați-vă că sunteți relaxat. Poziționați brațul drept, cu palma în sus, pe o suprafață plană, cum ar fi o masă.

- Așezați manșeta pe biceps și strângeți balonul pentru a umfla manșeta.

- Folosind numerele de pe monitorul aneroid, umflați manșeta cu aproximativ 20-30 mm Hg peste tensiunea arterială normală. Dacă nu cunoașteți tensiunea arterială normală, întrebați medicul dumneavoastră cu cât ar trebui să umflați manșeta.

- Odată ce manșeta este umflată, plasați stetoscopul cu partea plată în jos pe interiorul pliului cotului, spre partea interioară a brațului, unde se află artera principală a brațului. Asigurați-vă că testați stetoscopul înainte de a-l folosi pentru a vă asigura că puteți auzi corect. Puteți face acest lucru bătând pe stetoscop. De asemenea, este util să aveți un stetoscop de înaltă calitate.

- Dezumflați încet balonul în timp ce ascultați prin stetoscop pentru a auzi prima ”bătaie” a sângelui care curge. Înregistrați sau rețineți acest număr. Aceasta este tensiunea arterială sistolică.

- Veți auzi pulsul sângelui, așa că continuați să ascultați și permiteți balonului să se dezumfle încet până când acest ritm se oprește. Când ritmul se oprește, înregistrați această măsurătoare. Aceasta este tensiunea arterială diastolică.

- Veți înregistra tensiunea arterială ca fiind sistolică peste diastolică, cum ar fi 115/75, notează Healthline.

Vezi și: Expunerea la ecrane, "prăpastia" dintre generații. Leca: Voi aveți senzația că voi ați fost dificili, uitați-vă la copiii voștri și înțelegeți cum funcționează ei

Ce vă spun citirile tensiunii arteriale

Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul a două citiri diferite. Iată ce înseamnă acestea:

Presiunea sistolică. Prima citire se numește presiune sistolică. Este primul număr sau numărul de sus într-o citire. Presiunea sistolică măsoară presiunea din interiorul arterelor dvs. atunci când inima se contractă pentru a pompa sângele.

Presiunea diastolică. A doua citire este numărul dumneavoastră diastolic. Este al doilea număr sau cel de jos. Presiunea diastolică măsoară presiunea din interiorul arterelor dvs. atunci când inima se relaxează între bătăi.

De exemplu, este posibil să vedeți tensiunea arterială scrisă ca 117/80 mm Hg (milimetri de mercur). În acest caz, presiunea sistolică este de 117, iar presiunea diastolică este de 80.

Vezi și: Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", primul din LUME. De ce s-a făcut în România și nu în alte țări. Curcă: Și-au dat seama că doar așa puteau rezolva aceste probleme

Care este tensiunea normală

Tensiunea arterială normală este considerată mai mică de 120/80 mm Hg. Acest număr poate varia din mai multe motive.

Un număr mai mare la oricare dintre cele două măsurători poate fi un semn că inima dumneavoastră lucrează foarte mult pentru a pompa sângele prin artere. Acest lucru poate fi rezultatul unui declanșator extern, cum ar fi dacă vă simțiți stresat sau speriat. Când se întâmplă acest lucru, poate face ca vasele de sânge să se îngusteze.

Măsurătorile mai mari ale tensiunii arteriale ar putea fi, de asemenea, cauzate de o forță internă, cum ar fi acumularea de plăci sau depozite de grăsime în arterele tale. Acest lucru poate provoca, de asemenea, îngustarea vaselor de sânge, ceea ce, la rândul său, vă poate crește tensiunea arterială.

Dacă doriți să vă verificați singuri tensiunea arterială acasă, cel mai bine este să verificați mai întâi cu medicul dumneavoastră sau cu un profesionist din domeniul sănătății cum ar dori să o monitorizați și să o înregistrați. De exemplu, s-ar putea să prefere ca dvs. să vă verificați tensiunea arterială:

- înainte sau după ce luați un anumit medicament

- în anumite momente ale zilei

- când sunteți stresat sau amețit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel