Ce este listerioza, boala declanșată de Listeria monocytogenes. Simptome și gravitate

Listerioza este o infecție gravă cauzată de obicei de consumul de alimente contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes, ca în cazul celor două tone de urechi și mușchi țărănesc retrase astăzi de ANSVSA....
Ce trebuie să știți despre listerioză și bacteria Listeria monocytogenes care o provoacă:
1. Listeria monocytogenes este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente;
2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările;
3. Este cel mai probabil ca infecția să îmbolnăvească femeile însărcinate și nou-născuții acestora, adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii; La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar), dar... În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergând până la deces; Pacienții cu imunitate scăzută precum și cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie, arată experții CDC.
4. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.
Simptomele listeriozei:
Listerioza poate provoca o varietate de simptome, în funcție de persoană și de partea corpului afectată. Listeria poate provoca febră și diaree asemănătoare cu alți germeni de origine alimentară, dar acest tip de infecție cu Listeria este rar diagnosticată. Simptomele la persoanele cu listerioză invazivă, ceea ce înseamnă că bacteria s-a răspândit dincolo de intestin, depind de condiția persoanei în cauză, mai ales dacă este sau nu este însărcinată.
- Femeile însărcinate: Femeile însărcinate prezintă de obicei doar febră și alte simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala și durerile musculare. Cu toate acestea, infecțiile din timpul sarcinii pot duce la avort spontan, naștere mortină, naștere prematură sau infecție care pune viața în pericol a nou-născutului.
- Persoanele, altele decât femeile însărcinate: Simptomele pot include dureri de cap, înțepenire a gâtului, confuzie, pierderea echilibrului și convulsii, pe lângă febră și dureri musculare.
Persoanele cu listerioză invazivă raportează de obicei simptome care încep la 1 până la 4 săptămâni după ce au consumat alimente contaminate cu Listeria; unii oameni au raportat simptome care au început până la 70 de zile după expunere sau încă din aceeași zi de expunere, arată experții CDC.
Ce faci ca să nu prolifereze bacteria și să te infecteze:
1.Căldura distruge bacteria, refrigerarea nu!
2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.
3. Există teste-diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină).
4. Poate fi tratată prin administrarea de antibiotice.
Pentru a reduce riscul de infecție:
1. Evitați alimentele gata preparate reci.
2. Atenție la alimentele cu risc: carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător(nu foarte înghețată").
3. Respectați regulile de igienă individuală (!!! Spălatul corect pe mâini este esențial)
4. Gătiți bine orice preparat.
5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei, dacă le puneți la microunde).
6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.
7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.
Cum se tratează:
Listerioza este de obicei diagnosticată atunci când o cultură bacteriană (un tip de test de laborator) crește Listeria monocytogenes dintr-un țesut sau fluid corporal, cum ar fi sânge, lichid cefalorahidian sau placentă. Listerioza este tratată cu un anumit tip de antibiotice, care este recomandat și administrat sub supravegherea medicului infecționist.
Scurtă istorie:
1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lyster, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.
2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Metapneumovirus, hMPV, particularitate. Ce trebuie să știi despre virusul din China. Lt. col. dr. Ion Ștefan: A generat pneumonii
Stafilococul coagulazo-pozitiv, superbacteria de la Balul Însuraților. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea infectată ingerată
Virusul West Nile confirmat la doi pacienți din Timiș. Un caz grav la ATI
Deficitul de Fier și inflamația timpurie, factori cheie în dezvoltarea long-COVID
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
O nouă pandemie ne amenință. Medicii, îngrijorați
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Cum se transmite HIV?
Meningita: diagnostic, tratament și prevenție. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
HKU5-CoV-2, un nou coronavirus cu potențial pandemic, descoperit în China
Alexandru Rafila, despre virusul HMPV: Nu a venit din China. Nu discutăm de nimic special
Cele 4 virusuri care ne amenință. Cum gestionăm creșterea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Record de cazuri de boli transmise de ţânţari în Europa
Candida auris: ciuperca agresivă rezistentă la medicamente. Ce se întâmplă dacă un pacient a fost infectat
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19
COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.