Ce pățești dacă mănânci cartofi seara. Cum îți afectează somnul

Monika Baciu |
Data publicării:
cartofi - FOTO: Freepik
cartofi - FOTO: Freepik

Ni s-a întâmplat tuturor ca la cină să servim o porție de cartofi prăjiți. Dar care este efectul asupra organismului și al somnului.

Există multe opinii despre ceea ce ar trebui să mănânci sau să nu mănânci înainte de culcare. În timp ce unii cred că consumul unui aliment bogat în carbohidrați, precum cartofii dulci, te-ar putea face prea energizat înainte de culcare, acesta este, de fapt, o gustare excelentă de consumat seara.

Cartofii dulci sunt bogati în vitamina B6, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit și stimulează producția de melatonină. Acest lucru înseamnă că consumul de cartofi dulci înainte de culcare te poate ajuta să te simți obosit și relaxat în timp ce te pregătești să adormi.

Cartofii dulci sunt, de asemenea, bogati în fibre, ceea ce poate contribui la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Acest lucru înseamnă că consumul de cartofi dulci seara te poate ajuta să eviți orice disconfort sau balonare care te-ar putea ține treaz în timpul nopții.

Fibrele te ajută, de asemenea, să te simți sătul și mulțumit, astfel încât să ai mai puține șanse să experimentezi foamea în miez de noapte. Atunci când pregătești o gustarecu cartofi dulci înainte de culcare, asigură-te doar să eviți adăugarea de toppinguri zaharoase sau grăsimi nesănătoase, care ar putea anula beneficiile acestui aliment sănătos, potrivit Health Digest.

Vezi și: Greșeala mortală pe care o facem când suntem răciți. Adrian Marinescu: Le luăm ca pe bomboane

Beneficiile pentru sănătate ale cartofilor dulci

Cartofii dulci reprezintă o mâncare delicioasă și nutritivă, care poate fi savurată în multe feluri diferite. Sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, potasiu și fibre. Cartofii dulci conțin, de asemenea, antioxidanți care pot ajuta la protejarea împotriva unor boli cronice.

Cartofi dulci - FOTO: Freepik

Consumul de cartofi dulci poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv controlul îmbunătățit al glicemiei, reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății intestinale.

Cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de carotenoide, care sunt legate de mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Îi poți savura pe cartofii dulci gătiți în diferite moduri, inclusiv copti, prăjiți, piure sau sub formă de chipsuri sau cartofi prăjiți.

Cartofii dulci pot fi, de asemenea, utilizați în supe, tocane și casserole. Când alegi cartofii dulci, caută-i pe cei fermi și fără imperfecțiuni. Evită-i pe cei cu pielea zbârcită sau crăpată, deoarece ar putea fi vechi.

Vezi și: De ce cresc firele de păr din nas pe măsură ce îmbătrânim. Răspunsul este uluitor. Ce rol are părul nazal, de fapt

Cartofii dulci, conținut de vitamine și minerale

Cartofii dulci reprezintă o excelentă sursă de beta-caroten, vitamina C și potasiu. 

Pro-vitamina A. Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, pe care corpul tău îl poate converti în vitamina A. Doar 100 de grame din această legumă furnizează cantitatea zilnică recomandată a acestei vitamine.

Vitamina C.  Acest antioxidant poate reduce durata răcelii comune și îmbunătăți sănătatea pielii.

Potasiu. Important pentru controlul tensiunii arteriale, acest mineral poate reduce riscul de boli de inimă.

Mangan. Acest mineral în urme este important pentru creștere, dezvoltare și metabolism.

Vitamina B6. Această vitamină joacă un rol important în conversia alimentelor în energie.

Vitamina B5. Cunoscută și sub numele de acid pantotenic, această vitamină se găsește într-o anumită măsură în aproape toate alimentele.

Vitamina E. Acest puternic antioxidant solubil în grăsimi poate ajuta la protejarea corpului împotriva deteriorării oxidative, potrivit Healthline.

Vezi și: Sindromul plămânului alb: ce nu a spus nimeni. Adrian Marinescu explică: Nu este un virus, ci este o bacterie atipică. Boala nu este una necunoscută

Diferența dintre cartofii dulci și cei obișnuiți

Mulți oameni înlocuiesc cartofii obișnuiți cu cei dulci, crezând că aceștia din urmă reprezintă alegerea mai sănătoasă. Cele două specii conțin cantități similare de apă, carbohidrați, grăsimi și proteine.

Deosebit de important este faptul că cartofii dulci au uneori un IG (indice glicemic) mai mic și se laudă cu cantități mai mari atât de zahăr, cât și de fibre.

Ambii sunt surse bune de vitamina C și potasiu, dar cartofii dulci oferă și cantități excelente de beta-caroten, pe care corpul tău îl poate transforma în vitamina A. Cartofii obișnuiți pot să sature mai mult, dar pot conține și glicoalcaloizi, compuși care pot fi dăunători în cantități mari.

Datorită conținutului lor de fibre și vitamine, cartofii dulci sunt adesea considerați alegerea mai sănătoasă dintre cei doi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel