De ce cresc firele de păr din nas pe măsură ce îmbătrânim. Răspunsul este uluitor. Ce rol are părul nazal, de fapt

Monika Baciu |
Data publicării:
nas - FOTO: Freepik
nas - FOTO: Freepik

Odată cu înaintarea în vârstă, corpul suferă diverse schimbări, iar una dintre ele implică firele de păr din nas. Ce se întâmplă cu acestea și de ce este importantă schimbarea.

Îmbătrânirea are un efect neașteptat asupra nasului tău. Efectele fizice ale îmbătrânirii includ mult mai mult decât doar părul alb sau apariția ridurilor. Mai degrabă, corpul nostru suferă numeroase schimbări pe măsură ce îmbătrânim, unele mai evidente și altele cu greu perceptibile.

De exemplu, pierdem în înălțime pe măsură ce coloana vertebrală se scurtează progresiv, timpul de reacție al pupilelor noastre la lumină încetinește, iar percepția noastră a gusturilor dulci și sărate devine diminuată (prin intermediul Manualului Merck).

Totul - de la unghiile de la picioarele noastre până la foliculii de păr de pe capul nostru - este afectat. Același lucru este valabil și pentru nasul nostru. Mai precis, pentru firele de păr din nas.

Vezi și: Boala Alzheimer cu debut precoce, semne de avertizare. Apare la persoanele sub 65 de ani

Care este rolul firelor de păr din nas

Acoperite cu mucus, firele din nas ne ajută să prindem contaminanții pentru a împiedica intrarea lor în tractul respirator inferior. Firele din nas sunt numite fire terminale, explică Nebraska Medicine. Pe măsură ce îmbătrânim, aceste fire terminale trec prin schimbări în ciclul de creștere. Ca rezultat, s-ar putea să observi fire lungi și aspre începând să iasă din nări.

Firele tale de nas își petrec mai mult timp în faza de creștere pe măsură ce îmbătrânești.

Nas - FOTO: Freepik@zoryana151293

Când părul nostru crește activ, este în ceea ce se numește faza anagen. Acea creștere se oprește apoi în faza catagen, iar părul rămâne în repaus în ceea ce se numește faza telogen până când ciclul începe din nou.

Testosteronul este un factor major în creșterea firelor terminale, cum ar fi cele din interiorul nasului nostru. Pe măsură ce îmbătrânim, acumularea de testosteron în organism poate prelungi perioada în care părul nostru rămâne în faza de creștere. Acest proces este numit sensibilitate anagen. Asta este ceea ce face ca acele fire de nas să crească neașteptat de lungi.

"Testosteronul pregătește sau schimbă bulbul de păr", a declarat endocrinologul Dr. Bradley Anawalt, potrivit Health Digest.

Posibil să înceapă încă din anii 40, în special bărbații pot începe să observe aceste schimbări în firele lor terminale. Această creștere nu se poate produce doar în interiorul nărilor, ci și în alte locuri (cum ar fi pe nas în sine).

Vezi și: Sindromul plămânului alb: ce nu a spus nimeni. Adrian Marinescu explică: Nu este un virus, ci este o bacterie atipică. Boala nu este una necunoscută

Alte moduri în care îmbătrânirea schimbă nasul nostru

Dacă firele terminale te deranjează, există metode sigure de înlăturare pe care le poți încerca. Experții de la Cleveland Clinic sugerează scurtarea firelor de nas cu foarfece de îngrijire, deoarece lamelele sunt rotunjite pentru a preveni rănirea.

Alternativ, poți folosi și un aparat electronic de tuns firele de nas pentru a-ți face treaba. Orice ai face, evită să smulgi firele de nas de la rădăcină. 

Cu toate acestea, creșterea firelor de nas nu este singura schimbare neașteptată pe care o putem experimenta în nasurile noastre pe măsură ce trec anii. Experții de la Manualul Merck notează că, pe măsură ce îmbătrânim, simțul nostru al mirosului începe să se micșoreze din cauza subțierii treptate și uscării membranei mucoase din interiorul nasului nostru și din cauza descompunerii nervilor.

În timp ce acest efect este relativ minor, poate afecta simțul gustului, iar tu ai putea începe să percepi mai multe alimente ca amare sau lipsite de gust. Forma nasului nostru începe, de asemenea, să se schimbe pe măsură ce trecem în adulții mai în vârstă. Organul crește adesea în dimensiune și se alungește, iar vârful nasului începe să se lase.

Pe lângă schimbările în lungimea firelor de nas, îmbătrânirea afectează și alte aspecte ale acestui organ. Simțul mirosului poate diminua pe măsură ce se subțiază și se usucă mucoasa interioară a nasului, iar nervii se descompun treptat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel