Boala Alzheimer cu debut precoce, semne de avertizare. Apare la persoanele sub 65 de ani

Monika Baciu |
Data publicării:
alzheimer - FOTO: Freepik
alzheimer - FOTO: Freepik

Boala Alzheimer cu debut precoce, sau demența cu debut precoce, este o formă de boală Alzheimer care apare la o vârstă mai tânără decât media. În general, boala Alzheimer afectează în special persoanele de peste 65 de ani, însă cazurile de debut precoce apar la persoanele cu vârsta sub această limită.

Boala Alzheimer cu debut precoce poate să apară la persoanele de sub 65 de ani. Caracteristicile acestei forme de Alzheimer sunt asemănătoare cu cele ale formei obișnuite, dar debutul la o vârstă mai fragedă poate aduce unele particularități.

Fran Murt a declarat că demența a făcut-o să facă greșeli la locul de muncă pe care altfel nu le-ar fi făcut niciodată. Fran Murt a împărtășit primul semn al bolii Alzheimer cu debut precoce. Demența cu debut precoce apare atunci când o persoană dezvoltă această afecțiune care privează de minte înainte de vârsta de 65 de ani.

În prezent, în vârstă de 67 de ani, i s-a pus diagnosticul de boală Alzheimer la vârsta de 63 de ani. Înainte de diagnostic, lucra ca asistentă medicală. Intr-o zi, a început să observe că nu mai poate face lucruri simple la locul de muncă pe care le făcea zilnic.

"Am știut doar că nu mai eram eu. Făceam greșeli la locul de muncă pe care nu le-aș fi făcut niciodată înainte. Am mers să fac o măsurare a tensiunii arteriale și nu îmi aminteam cum să pun manșeta.

Am mers la medic și le-am cerut să mă lase să stau acasă de la serviciu, pentru că mi-era frică că voi face mai multe greșeli grave", a spus Fran.

Când Fran și-a exprimat preocupările inițiale, medicii au atribuit semnele menopauzei și stresului. Timp de 18 luni, Fran a așteptat diagnosticul. Când în cele din urmă a primit diagnosticul devastator, a simțit chiar un sentiment de ușurare.

"Știam că este demență, așa că am fost bucuroasă să am confirmarea astfel încât să pot primi sprijinul potrivit", a spus ea, potrivit Express.

Vezi și: Medicii din China au găsit vinovatul pneumoniei cu "plămâni albi": Mycoplasma pneumoniae și rezistența la antibiotice. "Tratamentele ar putea deveni ineficiente"

Demența, concepții greșite

James White, șeful influenței naționale al Societății Alzheimer, a subliniat că există o serie de concepții greșite despre demență.

"Este o concepție greșită să credem că demența este doar o afecțiune a persoanelor în vârstă, și este și mai dificil când primele semne ale demenței cu debut precoce pot fi greu de recunoscut sau nu evidente. De multe ori, acestea sunt atribuite altor factori, cum ar fi stresul, dificultăți în relații sau la locul de muncă, sau menopauza", a spus James White.

Demența - FOTO: Freepik

Îngrijorător, persoanele cu demență cu debut precoce sunt mai puțin susceptibile să experimenteze pierderea memoriei - un semn caracteristic al acestei afecțiuni cerebrale - ca unul dintre primele simptome.

Potrivit Societății Alzheimer, persoanele mai tinere cu demență pot observa că mișcarea sau echilibrul lor este afectat inițial. Alte simptome timpurii ar putea include schimbări în comportament, limbaj, vedere sau personalitate.

Serviciul Național de Sănătate recomandă să discutați cu un medic de familie "mai devreme decât mai târziu" dacă vă faceți griji cu privire la problemele de memorie sau alte simptome ale demenței.

Vezi și: Fructul care reduce inflamația și întărește oasele. Conține o cantitate impresionantă de Vitamina D. Are rol de medicament

Demența cu debut precoce, simptome

Dificultăți de memorie: Pierderea memoriei este un simptom obișnuit al Alzheimer-ului. În cazul debutului precoce, poate apărea dificultatea în a-și aminti informații recente sau evenimente.

Probleme cognitive: O persoană cu Alzheimer cu debut precoce poate experimenta dificultăți în gândire, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.

Schimbări de comportament: Acestea pot include schimbări în personalitate, anxietate, depresie sau apatie.

Probleme de vorbire și limbaj: Dificultăți în găsirea cuvintelor pot apărea, iar capacitatea de a comunica se poate deteriora.

Vezi și: Sindromul plămânului alb: întrebări și răspunsuri. La ce să fii atent când tușești. "Nu este o surpriză. Sunt virusuri care coboară adânc în piept"

Dificultăți în planificare și organizare: Activități zilnice precum gestionarea timpului și a banilor pot deveni o provocare.

Probleme de percepție spațială: Persoanele cu Alzheimer pot întâmpina dificultăți în recunoașterea obiectelor și evaluarea distanțelor.

Este important de menționat că diagnosticarea precoce este esențială pentru a oferi pacienților și familiilor sprijinul și îngrijirea adecvată. Tratamentul poate include gestionarea simptomelor și sprijinirea calității vieții pacientului.

Din cauza complexității bolii Alzheimer și implicațiilor sale asupra calității vieții, sprijinul emoțional și social este, de asemenea, crucial pentru cei afectați și familiile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel