Ce savanți români ar putea azi lua Premiul Nobel. EXCLUSIV

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Sunt cercetatori de origine romana care ar putea ajunge sa primeasca un Premiu Nobel
Sunt cercetatori de origine romana care ar putea ajunge sa primeasca un Premiu Nobel

Mai poate spera, în ziua de azi, România la un Premiul Nobel? Prof. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria Medicinei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a dezvăluit EXCLUSIV la Interviurile DC MEDICAL, ce savanți români au făcut în ultimii ani descoperiri în Medicină care îi califică pentru prestigiosul premiu.

Putem spera, noi, românii, la un Premiu Nobel în medicină în ziua de azi?

„Da, dar pretențiile pe care le emitem, după părerea mea, aparțin tot unor cercetători care au făcut Facultatea de Medicină la București și au plecat în America", atrage atenția Prof. dr. Octavian Buda, titularul catedrei de Istoria Medicinei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București.

Victor Velculescu, de la Johns Hopkins University

El a dat două exemple de oameni de știință de origine română care au făcut descoperiri remarcabile în oncologie.
„Un exemplu este acela al lui Victor Velculescu de la (Universitatea, n.r.) Johns Hopkins, care este creditat cu cercetări în domeniul oncologiei. El a inventat ceea ce se numește biopsia lichidă, o metodă absolut remarcabilă de identificare precoce a cancerului, și este unul dintre savanții cei mai citați în domeniul oncologiei", arată profesorul de istoria medicinei românești.

George Călin de la MD Anderson Cancer Center, Huston

Iar un al doilea cercetător științific „care are realmente contribuții realmente de nivel mondial, este doctorul George Călin, care este șeful Laboratorului de genetică de la MD Anderson Cancer Center, de la Huston, și care are deja contribuții în ceea ce privește decriptarea genelor implicate în cancerul colorectal. A descoperit niște gene în acest sens. Și este considerat unul dintre cei mai mari specialiști într-un domeniu de mare rafinament al geneticii moleculare, așa-numitele micro-ARN-uri, care sunt structuri, legate inclusiv de ribozomi, de exemplu, care par a nu conține informație, dar se pare că sunt implicate în oncogeneză. Deci, el este un om care, în domeniul acesta al Oncologiei, a reușit să ajungă la nivel molecular în explicarea mecanismelor oncologice. Este unul dintre cei mai mari savanți citați în acest domeniu, alături de un alt profesor, de fapt profesorul lui, un anume Carlo M. Croce, cu care a colaborat în Italia și care acum este profesor în SUA. Ei, repet, au șanse reale să obțină un Premiu Nobel, mai ales că ei deja se ocupă de aspectele moleculare ale patologiei".

„Măcar să ne onoreze cu prezența”

Dar acești cercetători ar fi putut ajunge la astfel de performanțe în România?

„Dacă mă întrebați ce ar putea să facă un cercetător de taia lui George Călin la București... măcar să ne onoreze cu câte o conferință, să sprijine cercetările de la noi și să tragă, până la urmă, un semnal extrem de serios asupra faptului că dacă în cercetarea științifică de la noi nu numai că nu se acordă fonduri, dar dacă ne chinuim cu o birocrație incomprehensibilă, în care oameni cu idei foarte bune nu reușesc să se impună cred că suntem – n-aș putea spune într-un plan extrem de îndepărtat - dar nu putem să mergem mai departe. Deja discrepanța între nivelul de cercetare care există într-un centru cum este acesta din America sau chiar din Europa Occidentală devine foarte mare", conchide Prof. dr. Octavian Buda.

Ce român a pierdut premiul Nobel pentru că a plecat în concediu, aflați din video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel