Ce se întâmplă dacă stai în cameră cu cineva care fumează iarbă. Curcă, despre tăiatul fumului cu cuțitul: La concluzia asta s-a ajuns. Doar așa NU ești expus

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce se întâmplă dacă stai în cameră cu cineva care fumează iarbă - Foto: Freepick @Waewkidja
Ce se întâmplă dacă stai în cameră cu cineva care fumează iarbă - Foto: Freepick @Waewkidja

Ce se întâmplă dacă fumezi pasiv substanțe psihoactive și ce efecte secundare are fumatul pasiv de iarbă.

Riscurile cunoscute ale expunerii pasive la fumul de tutun, inclusiv riscurile pentru inimă și plămâni, ridică semne de întrebare cu privire la faptul dacă expunerea pasivă la fumul de marijuana provoacă riscuri similare pentru sănătate.

"Fumatul pasiv, când vorbim de tutun, stai în camera în care se fumează, miros hainele și ai riscurile pe care le are și un fumător dacă stai multă vreme. În cazul fumatului de iarbă, dacă se duce la o petrecere și fumează câțiva pe lângă el, există riscul să se pozitiveze testul?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

Fumul de marijuana sau cannabis conține multe dintre aceleași substanțe chimice toxice și cancerigene care se găsesc în fumul de tutun și conține unele dintre aceste substanțe chimice în cantități mai mari.

Fumul de cannabis conține, de asemenea, tetrahidrocannabinol (THC), compusul responsabil pentru majoritatea efectelor psihoactive ale marijuanei.

THC poate fi transmis la sugari și copii prin fumul pasiv, iar persoanele expuse la fumul de cannabis pasiv pot experimenta efecte psihoactive, potrivit CDC.

"Există riscul să se pozitiveze, dar concentrațiile de substanță activă din aerul ambiental fie că e o mașină în care se fumează, fie că e o cameră sau o casă, sunt mari. Există niște studii care s-au făcut în acest sens și s-a ajuns la concluzia că dacă sunt 4 persoane care fumează în jurul tău nu reușesc să pozitiveze testul tău sau că creeze concentrații pozitive pentru a 5-a persoană care doar inspiră și e fumător pasiv. Atunci, fumătorul pasiv nu este expus.

Dacă declară eram într-o încăpere în care se fuma, dar nu am fumat deloc, și are substanțele în corp nu e adevărat și înseamnă că are câteva fumuri pe care le-a luat în mod activ, pentru că altfel celelalte 4 persoane din jurul lui nu pot.

În schimb, dacă se taie fumul cu cuțitul, adică asta e măsurat în studiul pe care-l am în minte, sunt 14 țigări care se fumează în jurul tău, atunci acestea induc în a 15-a persoană o stare de a fi sub influență cu rezultate pozitive pentru substanțele psihoactive, exact ca și la celelalte", a declarat George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală (INML), în exclusivitate pentru DC Medical.

Efecte secundare ale fumatului pasiv de iarbă

Persoanele care inhalează fumul de cannabis pot resimți următoarele efecte secundare:

- usturime, mâncărimi sau ochi roșii

- gură uscată

- dureri de cap

- tuse

- apetit crescut

- bătăi rapide ale inimii

- anxietate

- euforie

- amețeală

- senzația de încetinire a timpului

- neliniște

- paranoia

- oboseală

- greață

Este, de asemenea, posibil ca o persoană care a fost expusă la niveluri ridicate de fum de marijuana într-o zonă neventilabilă să aibă ușoare deficiențe de memorie și de motricitate. Acest efect poate fi periculos dacă o persoană conduce vehicule sau operează utilaje, potrivit Medical News Today.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel