Ce se știe până acum despre tulpina sud-africană a COVID. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: se transmite mai ușor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri seara, 26 noiembrie, că noua tulpină COVID, cea sud-africană s-ar transmite mai ușor.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că motivul pentru care tulpina sud-africană a fost clasificată de OMS drept îngrijorătoare este legată de modul în care se transmite.

”Până în momentul de față, criteriul care a determinat includerea în această categorie de îngrijorare se pare că este legat de transmisibilitate. (...) Se transmite mai ușor, dar poate dă forme de boală mai ușoare. Nu știm încă. Ar fi extraordinar! Atunci impactul pe sistemele de sănătate este mai mic. Se întâmplă câteodată să ai și noroc. Nu știu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, această nouă tulpină va apărea și în România.”

„Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea (n. r. africană) respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă. Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt doi - trei cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (...) Va ajunge și în România, sigur”, a declarat ministrul Sănătății, la Digi 24, potrivit Dc News.

Noua variantă B.1.1.529 de Covid, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept ''îngrijorătoare'' de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi denumită ''Omicron'. ''Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de către Africa de Sud la 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare'', a indicat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.

Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel