Tulpina sud-africană COVID. Mircea Iliescu, genetician la Cambridge: în România trebuie să ne vaccinăm cât mai repede

Adisa Codruț |
Data publicării:

Mircea Iliescu, genetician român care predă la Universitatea Cambridge, consideră că numărul românilor vaccinați ar trebui să crească ”cât mai repede”, mai ales în contextul tulpinii COVID din Africa de Sud.

Geneticianul Mircea Iliescu, profesor la Cambridge, susține că ”este foarte probabil ca vaccinurile actuale să prevină în continuare” formele severe de COVID.

”În România noi nu avem grija că invadează răspunsul imunitar al vaccinului că noi nu prea suntem vaccinaţi. Deşi oamenii de știință au reacţionat foarte repede şi e bine aşa pentru că am învățat din trecut, este o reacţie de precauție. Sunt un pic îngrijoraţi pentru că pare că invadează sistemul imunitar şi pare că se transmite mai repede. De fapt, asta este problema faţă de Delta. Asta i-a îngrijorat foarte tare pe toţi oamenii de știință. În același timp, trebuie să spunem că este foarte probabil ca şi vaccinurile actuale să prevină în continuare boala severă, dar trebuie să luam toate măsurile de precauție.

Noi, în România trebuie să ne vaccinăm cât mai repede şi cât mai mulţi. Oricum valul care va veni, din ianuarie, februarie, nu este neapărat să fie cu această variantă. Trebuie doar să continuăm să ne vaccinăm şi să urmăm măsurile de protecţie. În același timp, cercetătorii din toată lumea studiază noua tulpină ca să afle mai mult, să afle ce fac acele 30 de mutații din proteina cu țepi să vadă dacă fac ceva în plus faţă de ce făcea Delta.", a afirmat geneticianul Mircea Iliescu pentru Antena 3.

Noua variantă B.1.1.529 de Covid, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept ''îngrijorătoare'' de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi denumită ''Omicron'. ''Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de către Africa de Sud la 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare'', a indicat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.

Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel