Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Carmen Dorobăț: Le dezinfectează, nu mai avem nicio bacterie

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ce trebuie sa stii despre conservarea alimentelor - FOTO: Freepik
ce trebuie sa stii despre conservarea alimentelor - FOTO: Freepik

Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Bunicile noastre aveau un ritual bine pus la punct. După ce puneau zacusca în borcane, acestea erau puse încă o dată la fiert, iar apoi se înveleau bine în pături. Ce rol are, însă, tot acest ritual.

Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Cât de actuale sau practice sunt vechile tehnici învățate de la bunicile noastre. Acestea aveau un ritual bine stabilit. După ce borcanele erau umplute, acestea erau puse încă o dată la fiert, iar apoi acoperite cu pături pentru a le conserva. Dar ce efect are tot acest ritual ne-a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

”Este așa-numita bain-marin, adică după ce facem conserva, nu știu dacă se mai fierbe acum, dar trebuie să spălăm borcanele foarte bine și să le ținem cu gura în jos, astfel încât să nu mai aibă posibile bacterii. Bacteriile acestea care trăiesc în condiții de aerobioză consumă oxigenul și se crează anaerobioza care dă naștere bacteriilor anaerobe, printre care și Clostridium botulinum.

Procedura le dezinfectează, astfel încât nu mai avem nicio bacterie. Sunt două manevre:

- fie punem borcanele umplute la fiert

- fie se spală foarte bine borcanele, se pun cu gura în jos pentru a fi siguri că rămân perfect curate, după care produsul respectiv se pune în borcan și se capsează”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Ce este conservarea în baie de apă

Conservarea în baie de apă este un proces de conservare a alimentelor pregătite prin ambalarea lor în borcane cu capace cu auto-sigilare și prin scufundarea borcanelor în apă clocotită pentru o perioadă de timp determinată pentru a crea o etanșare ermetică și a distruge orice ar putea cauza deteriorarea alimentelor, cum ar fi bacteriile și enzimele.

După ce borcanele sunt scoase din apa clocotită, căldura și oxigenul scapă prin capace, creând un sigiliu în vid. Atunci când alimentele adecvate sunt procesate corect folosind conservele în baie de apă, acestea pot fi păstrate pe raftul cămării pentru a fi savurate ulterior timp de aproximativ un an.

Deși conservarea în baie de apă în sine este ușor de făcut, este important să vă asigurați că o faceți corect. Nu toate alimentele sunt candidați buni pentru conservarea în baie de apă. Alimente precum gemurile și jeleurile cu o cantitate potrivită de acid și zahăr în rețetă pot folosi cu succes această metodă.

Alimentele cu aciditate scăzută, cum ar fi fasolea verde și carnea, pe de altă parte, trebuie să fie conservate folosind un echipament specializat - numit conservator sub presiune - care încălzește alimentele la un grad mult mai mare decât în cazul conservării în baie de apă, potrivit All Recipies.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel