EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Carmen Dorobăț: Le dezinfectează, nu mai avem nicio bacterie
Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Bunicile noastre aveau un ritual bine pus la punct. După ce puneau zacusca în borcane, acestea erau puse încă o dată la fiert, iar apoi se înveleau bine în...
Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Cât de actuale sau practice sunt vechile tehnici învățate de la bunicile noastre. Acestea aveau un ritual bine stabilit. După ce borcanele erau umplute, acestea erau puse încă o dată la fiert, iar apoi acoperite cu pături pentru a le conserva. Dar ce efect are tot acest ritual ne-a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
”Este așa-numita bain-marin, adică după ce facem conserva, nu știu dacă se mai fierbe acum, dar trebuie să spălăm borcanele foarte bine și să le ținem cu gura în jos, astfel încât să nu mai aibă posibile bacterii. Bacteriile acestea care trăiesc în condiții de aerobioză consumă oxigenul și se crează anaerobioza care dă naștere bacteriilor anaerobe, printre care și Clostridium botulinum.
Procedura le dezinfectează, astfel încât nu mai avem nicio bacterie. Sunt două manevre:
- fie punem borcanele umplute la fiert
- fie se spală foarte bine borcanele, se pun cu gura în jos pentru a fi siguri că rămân perfect curate, după care produsul respectiv se pune în borcan și se capsează”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Ce este conservarea în baie de apă
Conservarea în baie de apă este un proces de conservare a alimentelor pregătite prin ambalarea lor în borcane cu capace cu auto-sigilare și prin scufundarea borcanelor în apă clocotită pentru o perioadă de timp determinată pentru a crea o etanșare ermetică și a distruge orice ar putea cauza deteriorarea alimentelor, cum ar fi bacteriile și enzimele.
După ce borcanele sunt scoase din apa clocotită, căldura și oxigenul scapă prin capace, creând un sigiliu în vid. Atunci când alimentele adecvate sunt procesate corect folosind conservele în baie de apă, acestea pot fi păstrate pe raftul cămării pentru a fi savurate ulterior timp de aproximativ un an.
Deși conservarea în baie de apă în sine este ușor de făcut, este important să vă asigurați că o faceți corect. Nu toate alimentele sunt candidați buni pentru conservarea în baie de apă. Alimente precum gemurile și jeleurile cu o cantitate potrivită de acid și zahăr în rețetă pot folosi cu succes această metodă.
Alimentele cu aciditate scăzută, cum ar fi fasolea verde și carnea, pe de altă parte, trebuie să fie conservate folosind un echipament specializat - numit conservator sub presiune - care încălzește alimentele la un grad mult mai mare decât în cazul conservării în baie de apă, potrivit All Recipies.
-
-
-
De ce te trezești înainte să sune alarma: explicația ceasului biologic21.12.2025, 13:16
-
Bagaj inteligent: ce să lași acasă și ce să împachetezi pentru zbor21.12.2025, 11:30
-
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
EXCLUSIV Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
EXCLUSIV Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
EXCLUSIV Sarcina și urgențele obstetricale, ce trebuie să știe viitoarele mame. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Impact major
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
