EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Carmen Dorobăț: Le dezinfectează, nu mai avem nicio bacterie

Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Bunicile noastre aveau un ritual bine pus la punct. După ce puneau zacusca în borcane, acestea erau puse încă o dată la fiert, iar apoi se înveleau bine în...
Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Cât de actuale sau practice sunt vechile tehnici învățate de la bunicile noastre. Acestea aveau un ritual bine stabilit. După ce borcanele erau umplute, acestea erau puse încă o dată la fiert, iar apoi acoperite cu pături pentru a le conserva. Dar ce efect are tot acest ritual ne-a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
”Este așa-numita bain-marin, adică după ce facem conserva, nu știu dacă se mai fierbe acum, dar trebuie să spălăm borcanele foarte bine și să le ținem cu gura în jos, astfel încât să nu mai aibă posibile bacterii. Bacteriile acestea care trăiesc în condiții de aerobioză consumă oxigenul și se crează anaerobioza care dă naștere bacteriilor anaerobe, printre care și Clostridium botulinum.
Procedura le dezinfectează, astfel încât nu mai avem nicio bacterie. Sunt două manevre:
- fie punem borcanele umplute la fiert
- fie se spală foarte bine borcanele, se pun cu gura în jos pentru a fi siguri că rămân perfect curate, după care produsul respectiv se pune în borcan și se capsează”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Ce este conservarea în baie de apă
Conservarea în baie de apă este un proces de conservare a alimentelor pregătite prin ambalarea lor în borcane cu capace cu auto-sigilare și prin scufundarea borcanelor în apă clocotită pentru o perioadă de timp determinată pentru a crea o etanșare ermetică și a distruge orice ar putea cauza deteriorarea alimentelor, cum ar fi bacteriile și enzimele.
După ce borcanele sunt scoase din apa clocotită, căldura și oxigenul scapă prin capace, creând un sigiliu în vid. Atunci când alimentele adecvate sunt procesate corect folosind conservele în baie de apă, acestea pot fi păstrate pe raftul cămării pentru a fi savurate ulterior timp de aproximativ un an.
Deși conservarea în baie de apă în sine este ușor de făcut, este important să vă asigurați că o faceți corect. Nu toate alimentele sunt candidați buni pentru conservarea în baie de apă. Alimente precum gemurile și jeleurile cu o cantitate potrivită de acid și zahăr în rețetă pot folosi cu succes această metodă.
Alimentele cu aciditate scăzută, cum ar fi fasolea verde și carnea, pe de altă parte, trebuie să fie conservate folosind un echipament specializat - numit conservator sub presiune - care încălzește alimentele la un grad mult mai mare decât în cazul conservării în baie de apă, potrivit All Recipies.
-
-
-
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.