Ce trebuie să știm despre antibiotice. Alexandru Muntean: Este ceva alarmant. Există o evoluție a microbilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ce trebuie sa stim despre antibiotice - FOTO: Freepik
ce trebuie sa stim despre antibiotice - FOTO: Freepik

Ce trebuie să știm despr antibiotice. Scenariul este mai mult decât sumbru. Cum se adaptează microbii și bacteriile la terapia cu antibiotice.

Ce trebuie să știm despre antibiotice. Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Utilizarea responsabilă a antibioticelor este esențială pentru menținerea eficacității acestor medicamente și prevenirea dezvoltării rezistenței bacteriene. Este întotdeauna recomandat să consultați un profesionist medical pentru diagnostic și tratament adecvat.

Ce trebuie să știm despre antibiotice

Dr. Alexandru Muntean, pneumolog și microbiolog la Institutul Cantacuzino, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate, care a fost evoluția antibioticelor.

”Vedem ceva alarmant. Înainte de antibioterapie se făcea seroterapie. Erau hiperimunizate animalele, microbiologul izola microorganismul, făcea niște teste de laborator și vedea care dintre anticorpii pe care îi avea în palmares putea să aglutineze microbul sau, dacă nu, făcea hiperimunizarea calului cu acest microb nou pentru a putea oferi ser de cal să dea seroterapie, o imunizare pasivă, pentru oameni. 

Se administra imunoglobulină de cal care conținea o cantitatea mare de imunoglobulină impotriva microbului. Apoi s-a descoperit penicilina și de atunci a început și această ramură de supraveghere a rezistenței la penicilină.

După ce a fost extins palmaresul de antibiotice, am descoperit că trebuie să urmărim rezistența la toate antibioticele”, a explicat dr Alexandru Muntean, pneumolog și microbiolog la Institutul Cantacuzino, în exclusivitate la emisiunea Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL. 

Microbii se adaptează

FOTO: Pexels@Karolina Grabowska

”Microbii de adaptează”, a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate, lucru care îngreunează eficacitatea antibioticelor existente. 

””Și nu numai. Sunt studii făcute de colegii noștri de la Institutul de Biologie și arată că în ghețarii din peșteri foarte bine conservați și protejați, microorganisme rezistente care există de cel puțin 3000 de ani. Noi ceea ce facem prin utilizarea antimicrobionelor este că selectăm populații foarte firave, foarte puțin reprezentate și în mod natural și eliminăm populația ”naivă”.

Există o evoluție a microbilor, în sensul că pot să dezvolte sub evoluție a terapiei, mutații care să conducă la mecanisme noi de antibiorezistență. Cel mai frecvent este ca un microorganism să fi avut soluția și a avut soluția că a trebuit să trăiască alături de alte microoganisme care produceau acele antibiotice în mod natural.

Noi am furat antibioticele de la alte bacterii, de la alți fungi. Am preluat darul acelui fung, al penicilinelor. Fiindcă anumite microorganisme puteau să crească în jurul penicilinei înseamnă că erau rezistente la penicilină. Noi am crescut proporția de microorganisme care sunt capabile să reziste în jurul penicilinei. Există și astăzi indicații foarte clare pentru penicilină, dar este mult mai puțin folositoare astăzi decât era în 1944-1945”, a mai spus dr. Alexandru Muntean, pneumolog și microbiolog la Institutul Cantacuzino, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel