Ceasul biologic ticăie și la bărbați. Riscuri mari pentru copiii cu tați bătrâni

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Prostatită acută
Prostatită acută

Ceasul biologic din păcate ticăie și la bărbați. Deși se credea că bărbații pot face copii la orice vârstă își doresc, cercetătorii au descoperit că domnii care aleg să devină tați după 35 sau 45 de ani își pun în pericol atât partenerele cât și copiii, riscurile acestora pentru pierderea sarcinii, respectiv apariția unor boli grave, debilitante, crescând major.

Bărbații care amână începerea unei familii au un ceas biologic care tăcăie - la fel ca la femei - care poate afecta sănătatea partenerilor și a copiilor lor, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Rutgers. După o anumită vârstă, bărbații ar trebui să se gândească să-și prezerve sperma.

Ceasul biologic la bărbați

Lucrarea, care a presupus analiza a 40 de ani de cercetare despre efectul vârstei parentale asupra fertilității, sarcinii și sănătății copiilor, a fost publicată în revista Maturitas.

„Deși este larg acceptat că modificările fiziologice care apar la femei după 35 de ani pot afecta concepția, sarcina și starea de sănătate a copilului, majoritatea bărbaților nu realizează că vârsta lor avansată poate avea un impact similar", a spus autorul studiului, Gloria Bachmann, director de Institutul de Sănătate a Femeilor de la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

În timp ce profesioniștii din domeniul sănătății nu au o definiție clar și unic acceptată despre momentul în care începe vârsta paternală avansată – ipotezele variază de la 35 la 45 de ani - numărul sugarilor ai căror tați au peste 45 de ani a crescut cu 10% în Statele Unite în ultimii 40 de ani, probabil datorită reproducerii asistate tehnologic.

Riscuri majore pentru mamă și bebeluș

Studiul a constatat că bărbații în vârstă de 45 ani sau mai mult pot avea o fertilitate scăzută și își pot supune partenerele unui risc mai mare de complicații în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional, preeclampsia și nașterea prematură. S-a constatat că sugarii născuți din părinții mai în vârstă prezintă un risc mai mare de naștere prematură, scoruri scazute Apgar, greutate mică la naștere, incidență mai mare de convulsii și defecte congenitale ale inimii și despicături palatine. Pe măsură ce cresc, acești copii au un risc crescut de cancer pediatric, tulburări psihiatrice și cognitive, și autism.

Bachmann atribuie majoritatea acestor rezultate unui declin natural al testosteronului care are loc odată cu îmbătrânirea, precum și degradarea spermatozoizilor și calitatea inferioară a lichidului seminal, însă ea a spus că unele corelații necesită mai multă cercetare. „În plus față de faptul că vârsta avansată parternă este asociată cu un risc crescut de infertilitate masculină, se pare că există alte modificări adverse care pot aparea la spermă, odată cu îmbătrânirea. De exemplu, la fel cum oamenii pierd forța musculară, flexibilitate și rezistența odată cu înaintarea în vârstă, la bărbați, sperma, de asemenea, are tendința de a-și pierde „antrenamentul" pe parcursul ciclului de viață", a spus ea.

Le dau o moștenire genetică păguboasă

Deteriorarea spermei datorată stresului îmbătrânirii poate duce la scăderea numărului de spermatozoizi și la o schimbare a spermei și a ovulului, care este transmisă de la părinte la descendenți, și devine încorporată în ADN-ul celulelor din corpul lor. În plus față de scăderea potențialului reproductiv, acest lucru poate influența, de asemenea, sarcina în sine, prin creșterea riscurilor din sarcină atunci când concepția are loc", a cotinuat cercetătoarea.

Aceste mutații germinale sau ereditare pot, de asemenea, să contribuie la asocierea vârstei avansate cu bolilor în descendenți, cum ar fi copiii diagnosticați cu autism și schizofrenie. „Deși este bine documentat faptul ca acei copii născuți din părinții mai în vârstă sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați cu schizofrenie - unul din 141 sugari cu părinții sub 25 de ani, față de unul din 47 de bebeluși cu părinți peste 50 de ani - motivul nu este bine înțeles", a spus ea. De asemenea, unele studii au arătat că riscul de autism începe să crească atunci când tatăl are 30, se plafonează la 40 și apoi crește brusc, din nou, la 50 de ani".

De asemenea, studiul a constatat că bărbații mai în vârstă se confruntau cu probleme legate de fertilitate, chiar dacă partenera lor avea sub 25 de ani.

Trebuie să fie conștienți de ceasul biologic

„În timp ce femeile tind să fie mai conștiente decât bărbații cu privire la sănătatea lor de reproducere, majoritatea domnilor nu consultă un medic, cu excepția cazului în care au o problemă medicală sau de fertilitate", a spus Bachmann.

Ea a recomandat ca medicii să consilieze bărbații trecuți de prima tinerețe despre efectul pe vare-l are vârsta lor asupra concepției, sarcinii și sănătății copilului. Dacă bărbații plănuiesc să întârzie paternitatea, ar trebui să ia în considerare prezervarea spermei în bănci de spermă înainte de vârsta de 35 de ani - sau cel puțin până la vârsta de 45 de ani – ca să scadă riscurile crescute pentru sănătatea mamei și a copilului lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel