EXCLUSIV Cel mai periculos aliment pentru sănătate. Ligia Pop: Ne strică ficatul și fierea. Trebuie să îl evităm pe cât posibil!

Cel mai periculos aliment pentru sănătate. A fost introdus mai târziu în alimentația umană. "Ne strică ficatul și fierea, sistemul digestiv, fiindcă creează...
Alimentația noastră s-a schimbat semnificativ în comparație cu cea din trecut, reflectând evoluția societății și schimbările modului în care percepem și consumăm alimentele. În trecut, alimentația era mai simplă, mai puțin prelucrată și mai aproape de sursele naturale. Oamenii consumau mai multe alimente locale și de sezon, preparate în mod tradițional și fără adaosuri artificiale.
Cu trecerea timpului, odată cu dezvoltarea tehnologiei și globalizarea comerțului, alimentația a devenit tot mai procesată și industrializată. Produsele alimentare sunt acum mai dulci, mai aspectuoase și mai atrăgătoare vizual, din cauza adăugării de zahăr, coloranți și conservanți pentru a le prelungi durata de valabilitate și a le îmbunătăți aspectul.
Cel mai periculos aliment pentru sănătate
foto: Freepik@fabrikasimf
Ligia Pop expune, pentru DC Medical, pericolele asociate consumului excesiv de zahăr și efectele nocive pe care le poate avea acesta asupra sănătății umane. Ea evidențiază faptul că introducerea zahărului alb în alimentația umană a generat probleme semnificative, afectând, nu doar sănătatea dentară, ci și alte aspecte ale sănătății, precum ficatul, fierea și sistemul digestiv, în general.
Unul dintre principalele efecte negative ale consumului excesiv de zahăr este capacitatea acestuia de a extrage minerale din corp, afectând echilibrul mineral și nutrițional al organismului. Ligia Pop avertizează că zahărul poate afecta ficatul și fierea, contribuind la dezvoltarea cirozei hepatice și a altor afecțiuni digestive.
”Cel mai periculos aliment dintre toate este zahărul, deoarece zahărul alb a fost introdus mai târziu în alimentația umană și în momentul în care s-a introdus, au intervenit probleme, probleme nu doar la nivelul dinților. Zahărul, odată introdus în corp, scoate minerale din corp forțat și trebuie să îl evităm pe cât posibil”, ne-a explicat Ligia Pop.
Interesant este faptul că nutriționistul atrage atenția asupra impactului asupra sănătății a consumului excesiv de fructe, subliniind că, chiar și în cazul unui regim alimentar bazat preponderent pe fructe, excesul de zahăr poate fi nociv.
Ea menționează că fructele moderne sunt mult mai dulci decât cele din trecut, iar preferința noastră pentru dulce a condus la creșterea consumului de zahăr, inclusiv din surse naturale, cum ar fi fructele.
”Ne strică ficatul și fierea, sistemul digestiv, fiindcă creează ciroză. Chiar dacă mâncăm un procent mare de fructe, mulți care n-au băut în viața lor alcool, s-au trezit cu ciroză alcoolică, deoarece au mâncat un procent foarte mare de fructe dulci. Iar fructele, în zilele noastre, nu mai sunt așa cum erau în trecut (un dulce echilibrat), sunt foarte dulci acum”, ne-a mai spus aceasta.
De asemenea, Ligia Pop remarcă modificările în gustul uman și tendința de a căuta mereu niveluri mai ridicate de dulce în alimente. Această schimbare a preferințelor gustative poate duce la o creștere a consumului de zahăr și poate contribui la apariția unor afecțiuni hepatice și digestive.
”Și noi, ca rasă umană, ne-am schimbat. Ne dorim să fie mai dulce, niciodată nu suntem mulțumiți de un anumit procent ”de dulce”. Diverse cofetării sau restaurante s-au plâns de oamenii care au venit și au spus că dulciurile nu sunt suficient de dulci.
Gustul nostru s-a alterat, iar asta e în dezavantajul nostru, fiindcă putem să avem probleme cu ficatul sau cu fierea. Aici putem include și fructele uscate, deoarece au un conținut foarte mare de zahăr”, ne-a mai explicat Ligia Pop, consultant nutriționist.
Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, bazate pe alimente proaspete, integrale și nutritive, poate contribui la menținerea unei stări bune de sănătate și la prevenirea unor afecțiuni grave. Alimentația noastră joacă un rol crucial în determinarea calității vieții noastre și trebuie să facem alegeri responsabile pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea generală.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.