Cel mai periculos aliment pentru sănătate. Ligia Pop: Ne strică ficatul și fierea. Trebuie să îl evităm pe cât posibil!

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
zahar foto: ligia pop/instagram & freepik@kjpargeter
zahar foto: ligia pop/instagram & freepik@kjpargeter

Cel mai periculos aliment pentru sănătate. A fost introdus mai târziu în alimentația umană. "Ne strică ficatul și fierea, sistemul digestiv, fiindcă creează ciroză".

Alimentația noastră s-a schimbat semnificativ în comparație cu cea din trecut, reflectând evoluția societății și schimbările modului în care percepem și consumăm alimentele. În trecut, alimentația era mai simplă, mai puțin prelucrată și mai aproape de sursele naturale. Oamenii consumau mai multe alimente locale și de sezon, preparate în mod tradițional și fără adaosuri artificiale.

Vezi și: Grăsimea viscerală: ce este și cât de periculoasă e. Alimentele care o dezvoltă. Dr. Alina Epure: Alimentația și somnul o pot elimina!

Cu trecerea timpului, odată cu dezvoltarea tehnologiei și globalizarea comerțului, alimentația a devenit tot mai procesată și industrializată. Produsele alimentare sunt acum mai dulci, mai aspectuoase și mai atrăgătoare vizual, din cauza adăugării de zahăr, coloranți și conservanți pentru a le prelungi durata de valabilitate și a le îmbunătăți aspectul.

Cel mai periculos aliment pentru sănătate

foto: Freepik@fabrikasimf

Ligia Pop expune, pentru DC Medical, pericolele asociate consumului excesiv de zahăr și efectele nocive pe care le poate avea acesta asupra sănătății umane. Ea evidențiază faptul că introducerea zahărului alb în alimentația umană a generat probleme semnificative, afectând, nu doar sănătatea dentară, ci și alte aspecte ale sănătății, precum ficatul, fierea și sistemul digestiv, în general.

Unul dintre principalele efecte negative ale consumului excesiv de zahăr este capacitatea acestuia de a extrage minerale din corp, afectând echilibrul mineral și nutrițional al organismului. Ligia Pop avertizează că zahărul poate afecta ficatul și fierea, contribuind la dezvoltarea cirozei hepatice și a altor afecțiuni digestive.

”Cel mai periculos aliment dintre toate este zahărul, deoarece zahărul alb a fost introdus mai târziu în alimentația umană și în momentul în care s-a introdus, au intervenit probleme, probleme nu doar la nivelul dinților. Zahărul, odată introdus în corp, scoate minerale din corp forțat și trebuie să îl evităm pe cât posibil”, ne-a explicat Ligia Pop.

Interesant este faptul că nutriționistul atrage atenția asupra impactului asupra sănătății a consumului excesiv de fructe, subliniind că, chiar și în cazul unui regim alimentar bazat preponderent pe fructe, excesul de zahăr poate fi nociv.

Ea menționează că fructele moderne sunt mult mai dulci decât cele din trecut, iar preferința noastră pentru dulce a condus la creșterea consumului de zahăr, inclusiv din surse naturale, cum ar fi fructele.

”Ne strică ficatul și fierea, sistemul digestiv, fiindcă creează ciroză. Chiar dacă mâncăm un procent mare de fructe, mulți care n-au băut în viața lor alcool, s-au trezit cu ciroză alcoolică, deoarece au mâncat un procent foarte mare de fructe dulci. Iar fructele, în zilele noastre, nu mai sunt așa cum erau în trecut (un dulce echilibrat), sunt foarte dulci acum”, ne-a mai spus aceasta.

De asemenea, Ligia Pop remarcă modificările în gustul uman și tendința de a căuta mereu niveluri mai ridicate de dulce în alimente. Această schimbare a preferințelor gustative poate duce la o creștere a consumului de zahăr și poate contribui la apariția unor afecțiuni hepatice și digestive.

”Și noi, ca rasă umană, ne-am schimbat. Ne dorim să fie mai dulce, niciodată nu suntem mulțumiți de un anumit procent ”de dulce”. Diverse cofetării sau restaurante s-au plâns de oamenii care au venit și au spus că dulciurile nu sunt suficient de dulci.

Gustul nostru s-a alterat, iar asta e în dezavantajul nostru, fiindcă putem să avem probleme cu ficatul sau cu fierea. Aici putem include și fructele uscate, deoarece au un conținut foarte mare de zahăr”, ne-a mai explicat Ligia Pop, consultant nutriționist.

Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase, bazate pe alimente proaspete, integrale și nutritive, poate contribui la menținerea unei stări bune de sănătate și la prevenirea unor afecțiuni grave. Alimentația noastră joacă un rol crucial în determinarea calității vieții noastre și trebuie să facem alegeri responsabile pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel