Cele 10 reguli de AUR pentru o alimentație sănătoasă. Maria Nițescu: De NOTA 10!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Conf Dr Maria Nițescu, medic primar igienă, specializare în igiena alimentației și nutriției, explică pe scurt care sunt cele 10 reguli de bază pentru alimentația sănătoasă.  E mai simplu decât credeți: 

Conf Dr Maria Nițescu, Doctor în medicină, conf.univ. UMF Carol Davila, medic primar igienă, specializare în igiena alimentației și nutriției, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș,a realizat o listă cu 1- sfaturi pentru alimentația sănătoasă, adică de nota 10! Iată care sunt acestea: 

1. „Alegeți alimente bogate în proteine la fiecare masă. Nu uitați că există și proteine vegetale.

2. Consumați cât mai des pește, 2 porții de pește gras/săptămână (200g) asigură necesarul de Omega 3 și nu ne expune riscului de intoxicație cu metale grele.

3. Este recomandat ca legumele să reprezinte cea mai importantă componentă a alimentației zilnice (400-600 g).

4. Completați mesele cu cereale, cel puțin jumătate dintre acestea să fie integrale.

5. Fructele vor completa aportul de fibre din legume și cereale, aportul de micronutrienți și de polifenoli, 2-3 porții de fructe/zi (200-300g) în funcție de necesarul energetic al fiecăruia.

6. Apa și ceaiurile asigură hidratarea organismului și ar fi bine să înlocuiască în totalitate băuturile răcoritoare îndulcite.

7. Gătiți alimentele cât mai simplu, consumați legume/fructe în stare crudă, nu prăjiți și nu consumați alimente ultraprocesate! 

8. Alegeți alimente din mai multe surse pentru a evita expunerea la contaminanți în cazul în care anumite alimente ar fi contaminate!

9. Aveți grijă la echilibru! Creșterea în greutate poate însemna aport energetic crescut/activitate fizică redusă.
Nu reduceți aportul alimentar sub o anumită limită pentru a reduce greutatea! Alegeți mișcarea, altfel puteți avea de suportat consecințele deficitului de micronutrienți.

10. Nu uitați că orarul meselor este foarte important, o singură masă pe zi consumată seara are efect negativ asupra greutății și sănătății!” a atras atenția cunoscutul medic, pe pagina sa de Facebook. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel