Ce pățești dacă mănânci ciocolată. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Scade presiunea
Ciocolata este una dintre cele mai îndrăgite delicii, însă consumul său poate avea efecte neașteptate.
Prof dr. Octavian Buda, invitat la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, a vorbit despre pandemiile cunoscute în istorie și despre originea unor măsuri luate în vremea pandemiilor, care...
Sunt cunoscute în istorie mai multe pandemii și sunt monumente care marchează acele vremuri dificile pentru omenire. Prof. dr. Octavian Buda, invitat la Academia de Sănătate, a explicat într-un dialog cu academicianul Irinel Popescu, unde își are originile izolarea la domiciliu utilizată astăzi pentru oprirea circulației virusului. De asemenea, el a făcut și un scurt istoric al pandemiilor din istorie.
Despre ciuma bubonică, spune el, un prim episod a avut loc în anul 540, însă bacteria care a provocat-o a fost identificată abia la începutul secolului al XX-lea. A marcat, însă profund continentul european.
„Ciuma neagră, din 1347, a fost adusă după toate aparențele de navigatorii genovezi care au fost implicați în asediul unei cetăți în Crimeea, unde s-au luptat cu tătari, iar tătarii ar fi adus ciuma din Asia. Tot acest comerț între Orient și Occident, precum drumul mătăsii, reprezintă nu numai un vector economic, dar și un vector biologic în care, practic, sunt aduși tot felul de germeni patogeni”, a mai explicat el.
Ciuma neagră a ajuns în sudul Italiei mai întâi, apoi în nord, de unde a fost dusă spre Europa de vest. „Trebuie spus că ciuma neagră a avut cel puțin trei sau patru valuri, iar al doilea sau al treilea a fost extrem de agresiv. Suntem într-o epocă în care singura modalitate de a înțelege cât de cât natura unei boli infecțioase, a unei epidemii, este o teorie hipocratică a aerului - să-i spunem așa - deficitar – care produce infecții. Ceea ce astăzi nu e o teorie complet desuetă, pentru că această contagiune aeriană e un factor de mare îngrijorare și în epidemia de coronavirus”, mai spune el.
Prof. dr. Octavian Buda redă, apoi, originea unor măsuri pe timp de pandemie, cunoscute în istorie. „Câteva lucruri de ordin elementar vor lua oamenii întotdeauna. În primul rând, izolarea. Deci, oamenii se izolează, își dau seama că vine un nor epidemic peste ei și se baricadează cum pot, în condițiile în care, practic, se fac aceste măsuri de contenție urbană. Comerțul trebuie, într-un fel sau altul, să existe și atunci, din experiența asta de ordin empiric vizavi de epidemii, apare ideea de carantină, care se dezvoltă mai întâi în cetatea Raguza, actual Dubrovnic, la Marea Adriatică. Este o idee care are o oarecare conotație religioasă, de la cei 40 de ani ai poporului iudeu în pustiu. Constatarea e următoarea: vasele depuse în rada portului la intrare, pe un termen de 40 de zile înainte de a intra în port și de a-și descărca marfa”, a explicat el.
Mai multe detalii despre originea măsurilor pe timp de pandemie și despre pandemiile cunoscute în istorie puteți găsi în materialul video atașat.
Ciocolata este una dintre cele mai îndrăgite delicii, însă consumul său poate avea efecte neașteptate.
Conf. univ. dr. Cozmin Mihai, medic primar psihiatru, vine la Academia de Sănătate.
Prof. Dr. Cătălin Copăescu, despre chirurgia metabolică și obezitate, la Academia de Sănătate.
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Dr. Cătălin Jianu, medic primar în chirurgie generală, vine la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Acesta este cancerul pe care îl poți face dacă mânânci mâncare caldă.
Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături.
Acest tratament învinge cancerul și oferă o speranță de viață mult mai mare pacienților.
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Această terapie vindecă cele mai letale forme de cancer. În plus, este un soi de chirurgie, dar fără incizie.
Prof. Univ. dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru vine la Academia de Sănătate.