Chimioterapia neoadjuvantă, cum afectează țesutul mamar

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Chimioterapia neoadjuvantă nu are niciun impact sau are unul foarte mic asupra semnăturilor optice ale țesutului mamar, este concluzia cercetătorilor.

Într-un articol publicat în publicația SPIE, Journal of Biomedical Optics (JBO), cercetările observate pe 92 de exemplare de sân ex vivo sugerează că există prea puțin sau aproape niciun impact asupra semnăturilor optice ale țesutului mamar după chimioterapia neoadjuvantă.

Rezultatele studiului, în care s-au efectuat măsurători de spectroscopie de reflectanță difuză (DRS) pe 92 de exemplare de sân ex vivo de la 92 de pacienți tratați cu sau fără chimioterapie neoadjuvantă, arată că contrastul între țesutul sănătos și țesutul tumoral nu este modificat din cauza chimioterapiei neoadjuvante, ceea ce sugerează că aceleași semnături spectrale cu reflectanță pot fi utilizate pentru ghidarea marjei tumorii independent de starea de chimioterapie a pacientului, arată Eurekalert.

Deoarece țesutul sănătos și tumoral poate fi ușor discriminat, evaluarea marjei tumorale de către DRS - care poate discrimina diferite tipuri de țesut pe baza caracteristicilor optice - devine o considerație posibilă în timpul operației de conservare a sânului, chiar dacă pacientul a primit chimioterapie neoadjuvantă înainte de chirurgie, o procedură care a devenit ceva obișnuit. Scopul final al aplicării intra-chirurgicale a DRS ar permite chirurgului să evalueze țesutul în timp ce efectuează rezecția tumorilor pentru a se asigura că marja de rezecție este liberă de țesutul tumoral.

Cercetări privind modificările chimioterapice neoadjuvante

Potrivit redactorului șef JBO, SPIE Fellow și MacLean Professor of Engineering la Thayer School of Engineering de la Dartmouth College, New Hampshire, Brian W. Pogue, lucrările și rezultatele sale sunt notabile datorită numărului mare de probe clinice analizate și relevanța în consecință pentru evaluarea modificărilor chimioterapice neoadjuvante.

"În timp ce s-a făcut o cantitate semnificativă de lucrări pentru definirea semnăturilor spectrale ale tumorilor cu cancer de sân și arătând că aceasta poate fi folosită pentru orientare, aceasta este una dintre primele încercări de examinare a tumorilor în urma chimioterapiei neoadjuvante. De asemenea, rezultatele arată că semnăturile nu par să se schimbe și astfel starea pacientului nu ar încurca imaginea spectrală care să ajute la definirea marjei de lumpectomie. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel