Chimioterapia, direct în celulele canceroase: mai eficientă și cu efecte secundare mai suportabile

Angela Sabău |
Data publicării:
Celulele umane. FOTO: pexels.com
Celulele umane. FOTO: pexels.com

Chimioterapia ar putea deveni mult mai ușor de suportat, după ce cercetătorii au descoperit o metodă de a o administra direct în celulele canceroase, lăsându-le pe cele sănătoase intacte.

Pentru mulți pacienți oncologici, chimioterapia are efecte secundare atât de dureroase încât îi derermină să oprească tratamentul prematur. Acum, o echipă de cercetare condusă de profesorul Alexander Binshtok, șeful Pain Plasticity Research Group at the Hebrew University of Jerusalem's Faculty of Medicine and Edmond & Lily Safra Center for Brain Sciences, a dezvoltat o metodă care oferă medicamente chimioterapice direct către celulele maligne și ocolește cele sănătoase.

Această descoperire ar putea permite medicilor să reducă dozele de chimio pentru pacienți, reducând astfel efectele secundare neplăcute asociate tratamentului și să îmbunătățească respectarea tratamentului și prognozele generale.

„Majoritatea tratamentelor anti-cancer nu sunt suficient de specifice, ceea ce înseamnă că atacă celulele sănătoase împreună cu cele maligne de care încearcă să scape”, a explicat Binshtok. "Acest lucru duce la multe efecte secundare grave asociate cu chimioterapia. Eliminarea celulelor canceroase, lăsându-le doar pe cele sănătoase este, un pas important spre reducerea suferinței pacienților."

Posibil doze mai mici de chimio

Noile descoperiri au fost publicate într-un număr recent al Frontiers in Pharmacology. Studiul se concentrează pe expresia selectivă a proteinei TRPV2 de către celulele canceroase. Când este activată, proteina TRPV2 deschide un canal în interiorul membranelor celulare. Binshtok și echipa sa au studiat celulele canceroase hepatice și au fost capabili să insereze cu succes o doză mică de doxorubicină, un agent chimioterapeutic, prin canal și direct în celulele canceroase. Noua metodă nu doar că a vizat celulele canceroase fără a face rău celor sănătoase. În viitor, precizia acestei metode de livrare poate permite medicilor să prescrie doze mai mici de chimio și să scutească pacienții de unele dintre cele mai dure efecte ale chimio.

„Este prea devreme pentru a face predicții concrete, dar sperăm că această descoperire va conduce calea către o nouă metodă de livrare mai orientată pentru tratamentul chimioterapic, una care va reduce drastic durerea pacienților”, a concluzionat Binshtok.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel