Medicament aflat în studii, promițător în boala Alzheimer

Angela Sabău |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Un medicament aflat în studii pentru boala Alzheimer a dovedit că efectele pe care le produce asupra declinului cognitiv sunt aceleași și la doze mai mici.

Într-o lucrare publicată în numărul de astăzi online al Journal of Alzheimer Disease, TauRx a raportat rezultate neașteptate ale unei analize farmacocinetice a relației dintre doza de tratament, nivelurile din sânge și activitatea farmacologică a medicamentului hidrometiltionină pe creier la peste 1.000 de pacienți cu boală Alzheimer ușoară până la moderată. Aceste rezultate au arătat că, chiar și la cea mai mică doză de hidrometiltionină testată anterior în două studii clinice globale de faza 3 (8 mg / zi), medicamentul a produs efecte dependente asupra declinului cognitiv și atrofiei cerebrale.

Hidrometiltiionina, luată sub formă de comprimat, este numele neproprietar aprobat de OMS pentru compusul menționat anterior de TauRx ca LMTM. Acest medicament blochează agregarea anormală a proteinei Tau în creier, care este recunoscut din ce în ce mai mult ca un motor important al demenței clinice.

În faza 3, studiile clinice globale efectuate la aproape 1.700 de pacienți cu boală Alzheimer ușoară până la moderată între 2012- 2016, hidrometiltiionina a fost testată în doze de 150-250 mg / zi, față de o doză mică de 8 mg / zi, care a fost destinată doar ca un control pentru a masca decolorarea urinei care poate apărea uneori din cauza medicamentului. Modelele de studiu s-au bazat pe concluziile unui studiu anterior care a folosit o variantă diferită a medicamentului.  În mod surprinzător, nu a existat nicio diferență între dozele mari și doza mică de hidrometiltionină în niciunul dintre rezultatele clinice din studii.

Nouă analiză farmacocinetică 

Pentru a explora în continuare aceste rezultate, cercetătorii au efectuat o nouă analiză farmacocinetică a populației folosind date privind concentrația plasmatică de la 1.162 dintre pacienții care au participat la oricare dintre cele două studii de fază 3 de hidrometilionină finalizate în faza 3 pentru a măsura modul în care nivelurile de sânge ale medicamentului se raportează la efectele sale asupra creierului. Folosind un nou test, cercetătorii au descoperit că efectele hidrometiltioninei la doza de 8 mg / zi au fost determinate de nivelul din sânge și că majoritatea pacienților au avut un nivel ridicat al medicamentului în sânge la această doză pentru a produce reduceri semnificative ale declinului cognitiv și atrofiei cerebrale.

Ei au ajuns la concluzia că o doză ușor mai mare de hidrometiltionină de 16 mg / zi ar asigura că toți pacienții ar avea în sânge nivelurile necesare pentru a maximiza activitatea medicamentului, deoarece efectele sale rămân neschimbate la concentrații și doze mai mari. Profilul farmacocinetic pe care l-au găsit, tipic pentru multe medicamente, explică acum de ce efectele farmacologice ale hidrometiltioninei la dozele mari testate în studii nu au fost mai bune decât cele observate la pacienții cu un nivel mai ridicat decât doza de 8 mg / zi. 

Analiza a arătat, de asemenea, că, în timp ce hidrometiltilina are un profil de concentrație-răspuns similar la pacienții care iau medicamentul ca terapie suplimentară și la tratamentele simptomatice utilizate de rutină în boala Alzheimer, efectul maxim la acești pacienți a fost redus la jumătate. Această constatare susține ipoteza că medicamentele simptomatice pentru această afecțiune interferează cu efectele de modificare a bolii pe care îl are hidrometiltilina. Această ipoteză a fost propusă inițial pe baza rezultatelor studiilor din faza 3 a medicamentului.

"Întrucât avem deja o bază de date substanțială care susține siguranța și tolerabilitatea hidrometiltilinei în studiile clinice la pacienții cu boală Alzheimer ușoară până la moderată, rezultatele suplimentare ale acestei analize ne-au oferit încrederea de a extinde studiul domeniului de aplicare al noii clinici TauRx Lucency, pentru a confirma eficacitatea potențială a dozei de hidrometiltilină 16 mg / zi la aceste tipuri de pacienți ", a declarat prof. Claude Wischik, de la Universitatea Aberdeen și președinte executiv al TauRx Therapeutics Ltd.

Mod de administrare convenabil 

El a menționat că hidrometiltionina este luată într-o formă orală convenabilă acasă și nu necesită ca pacienți să se prezinte la clinici pentru perfuzii sau injecții intravenoase, spre deosebire de alte tratamente ale bolii Alzheimer testate în prezent în studiile clinice.

„Pe lângă reducerea atrofiei cerebrale, am fost surprinși să vedem efectele cognitive mari ale tratamentului la grupul de pacienți, cu niveluri mai mari de sânge de hidrometiltiionină la doza zilnică de 8 mg”, a adăugat el. "Conform scorurilor de la scara ADAS-cog, efectul a fost în jur de 7,5 puncte, sau de trei ori mai mare decât cel observat în curele curente de tratament ale Alzheimerului și ar fi echivalent cu o reducere de 85% a declinului cognitiv peste 65 de săptămâni."

Scala de evaluare a bolii Alzheimer-subscala cognitivă (ADAS-Cog) este scala cognitivă standard utilizată pentru a măsura modificările neuropsihologice în studiile clinice ale bolii Alzheimer. O schimbare în 4 puncte este, în general, considerată a indica o diferență semnificativă din punct de vedere clinic.

Profesorul George Perry, redactor-șef al Jurnalului de Alzheimer’s Disease, a comentat: „Datele extinse, experiența și acum farmacocinetica, evidențiază potențialul tratamentului cu hidrometiltilină ca o nouă cale importantă înainte în boala Alzheimer. Beneficiul clinic și reducerea atrofiei creierului depășește cu mult cele raportate pentru alte căi terapeutice. "

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel