China făcea stocuri de materiale medicale în ianuarie; CIA, acuzații: A încercat să oprească OMS să declare pandemie

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus, COVID-19
Coronavirus, COVID-19

NewsWeek SUA a publicat astăzi o anchetă exclusivă în care arată că CIA, celebrul serviciu de spionaj american, crede că China și-ar fi făcut stocuri cu dispozitive medicale încă din ianuarie și că ar fi încercat să oprească OMS să declare pendemie de coronavirus.

NewsWeek SUA a publicat în ediția de astăzi o anchetă (link material) în care arată că CIA (Agenția Centrală americană de Informații) consideră că China a încercat să împiedice Organizația Mondială a Sănătății să dea alarma asupra focarului de coronavirus în ianuarie - o perioadă în care Beijingul stoca materiale medicale din întreaga lume. Jurnaliștii americani citează un raport al CIA, al cărui conținut a fost confirmat pentru Newsweek de către doi oficiali de informații din SUA, arată că China ar fi amenințat OMS că țara va înceta să coopereze în ancheta agenției asupra noului coronavirus dacă Organizația declară situația ca fiind o urgență globală pentru sănătate.

Acesta ar fi cel de-al doilea raport de la un serviciu de informații occidentale care arată că China ar fi făcut presiuni asupra OMS, și este foarte probabil să escaladeze și mai mult tensiunile dintre Statele Unite și China în legătură cu o pandemie care a ucis, în întreaga lume, peste 295.000 de oameni - mai mult de un sfert dintre ei fiind americani.

Primul raport care a enunțat ipoteza, o evaluare a serviciului de informații germane publicată de Der Spiegel săptămâna trecută, l-a acuzat pe președintele chinez Xi Jinping că a pus personal presiune asupra directorului general al OMS. dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe 21 ianuarie.
OMS a respins ideea (link declarație) că Xi însuși ar fi intervenit, dar a refuzat să abordeze în mod special subiectul dacă oficialii chinezi ar fi depus vreun efort pentru a amâna sau a schimba anunțarea unei situații de urgență de sănătate publică la nivel internațional (PHEIC).

Separat de aceasta, legat stocurile de dispozitive medicale pe care China și le-ar fi făcut blocând exporturile, spre exemplu, pare a fi confirmată și de anunțul făcut în aprilie de mari companii americane care spuneau că aceasta nu le permite să trimită în SUA articolele medicale precum măști, combinezoane și kituri de testare coronavirus. Acestea clamau că chinezii folosesc marfa produsă de americani pentru că e superioară calitativ celei pe care o fac ei.

Citește: China luptă cu COVID-19 cu măștile și combinezoanele făcute de americani pe teritoriul ei. Exporturile în SUA, restricționate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel