EXCLUSIV Ciupercile, gustoase, dar mortale. Ce ciuperci să mâncăm. Ciuhodaru: Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei

Ciupercile sunt alimente bogate în potasiu şi sărace în sodiu, dar şi surse naturale de beta-glucan. Numai că unele pot fi mortale.
Ciupercile sunt bogate în antioxidantul numit selenium și sunt singurele alimente care conţin vitamina D, iar vitamina B2 din ciuperci este benefică pentru piele deoarece îmbunătăţeşte calitatea ţesutului, iar vitamina B8 întăreşte firul de păr şi îi conferă strălucire. Numai că pot fi mortale.
Intoxicația cu ciuperci
Medicul primar urgențe, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în exclusivitate pentru DC Medical la ce trebuie să fim atenți atunci când mâncăm ciuperci. Culese direct din pădure sau cumpărate de colțul străzii, ciupercile pot deveni alimente mortale.
”Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva.
Atenție.Trei dintre pacienții (de 5, 7 şi 9) ani intoxicați au fost din aceeași familie.
Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru.
FOTO: Tudor Ciuhodaru
Vezi și: Tigrul de platan, inofensiv, dar cu înțepătură dureroasă. Care sunt simptomele și cum ne ferim de el
Care sunt simptomele intoxicației cu ciuperci
Sunt o serie de simptome care arată că o persoană a fost intoxicată în urma consumului de ciuperci. Aceste simptome sunt:
”Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a mai explicat medicul.
Copiii pot dezvolta forme severe ale intoxicației cu ciuperci.
”Simptomele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă.
La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”, mai explică medicul.
Ce ciuperci să consumăm
Medicul Tudor Ciuhodaru ne recomandă să consumăm doar ciuperci cu aviz fitosanitar din magazine autorizate.
”Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de, cunoscători”. Nu merită riscul decontării în vieţi omenești.
Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.
Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).
Păstrate în frigider.
Întotdeauna preparate”, mai explică Tudor Ciuhodaru.
Vezi și: Infecția cu Chlamydia, cauze și tratament. Poate duce la infertilitate
Ce facem în cazul intoxicației cu ciuperci
- Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
- Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.
- Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
- Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor, a mai precizat Tudor Ciuhodaru.
Ce trebuie să știți despre ciuperci
Odată cu venirea verii există riscul ca tot mai multe persoane să se intoxice din cauza consumului de ciuperci.
Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă (căldură prelungită).
Lipsa unui minim de măsuri de precauție face că tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
”Ciupercuța de trotuar. Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei.
Sunt ciupercile comercializate la colțul străzii, de” marii cunoscători”, nu se știe de unde. Nu vorbesc doar de efectele toxice ale ciupercii în sine. Dacă sunt crescute pe locul în care a trecut un animal, sunt zone infestate cu pesticide.
Există niște riscuri indirecte, nu neapărat să fie ciuperca toxică. Este o boală a sărăciei. Pentru unele familii cu venituri mici, reprezintă o alternativă și sunt riscuri majore. Nu e cazul să ajungeți la terapie intensivă doar pentru faptul că apare un chilipir, dar cu consecințe”, a spus Tudor Ciuhodaru.
Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.,
Cunoscătorii” nu au nicio șansă să, identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciuipecile.
Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacţie la orice ciupercă, mai explică medicul.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Cum pot fi atrași medicii în localitățile mici. Dr. Adriana Mihalaș: Rezolvarea problemei mi-a schimbat perspectiva
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Meningita: diagnostic, tratament și prevenție. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Cum ne îmbolnăvește goana după fericirea afișată pe social media. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: Oamenii experimentează suferințe, tristețe
Ce înseamnă dacă postezi online poze din vacanță. Ce spune acest lucru despre tine.