Colesterolul HDL: cum îți poate afecta sănătatea

Angela Sabău |
Data publicării:
Colesterol
Colesterol

Nivelurile ridicate ale HDL (colesterol bun), au fost asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Dar cercetătorii arată că n doar nivelul este important.

Când vine vorba de colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL), cel mai important a fost nivelul acestuia.

Numeroase studii au arătat că cu cât aveți mai mult HDL în sânge, cu atât sunteți mai protejat de infarct și de cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. S-ar putea să vină însă ziua în care se va pune accentul și pe gradul de intensitate.

Știm de ceva timp că nu toate HDL sunt create egal. Unele HDL sunt mai bune la extragerea colesterolului din celulele albe din sânge numite macrofage.

Mai puțin colesterol în interiorul macrofagelor înseamnă mai puțin colesterol depus în placa arterelor, care duce la înfundarea acestora.

Lucrările de la Universitatea din Pennsylvania indică faptul că la persoanele cu HDL mai puternic s-a format mai puțină placă de colesterol în arterele coronare care alimentează inima și arterele carotide care alimentează creierul (New England Journal of Medicine).

Cel puțin deocamdată, nu puteți face multe pentru a vă face HDL mai puternic. Dar acest lucru s-ar putea schimba, pentru că această lucrare a stârnit aproape sigur una sau mai multe companii farmaceutice care vor investi în cercetări care explorează ceea ce face unele HDL mai puternice.

Nivelurile ridicate de HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă. Dar această moleculă ar putea juca, de asemenea, un rol important într-un răspuns imun sănătos, scrie Harvard Medical School.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel