Colica biliară: cum o recunoști și când să mergi la medic

Angela Sabău |
Data publicării:
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay

Colica biliară este una dintre cele mai supărătoare și, în același timp, foarte frecvente crize. Iată câteva simptome pentru a recunoaște mai repede această manifestare.

Colica biliară este o durere constantă sau intermitentă în partea superioară a abdomenului, de obicei sub partea dreaptă a toracelui. Se întâmplă atunci când ceva blochează fluxul normal de bilă din vezica biliară. Bile este un lichid care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila se produce în ficat și se păstrează în vezica biliară. Când mănânci o masă, bila trece din vezica biliară prin ductul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimente parțial digerate.
Calculii biliari sunt cel mai frecvent motiv de colici biliare, potrivit health.harvard.edu. Dacă o piatră biliară blochează oricare dintre aceste canale, fluxul normal de bilă în intestin este perturbat. Celulele musculare din ductul biliar se contractă puternic pentru a încerca să miște piatra, provocând durerea colicilor biliare. O strictură a canalului biliar sau a unei tumori poate de asemenea bloca fluxul biliar și provoca colici biliare.

Cum recunoaștem colica biliară

O persoană cu colici biliare, de obicei, se plânge de o durere sau o senzație de presiune în partea superioară a abdomenului. Această durere poate fi în centrul abdomenului superior chiar sub piept sau în partea dreaptă superioară a abdomenului în apropierea vezicii biliare și a ficatului. La unii oameni, durerea abdominală se răspândește spre omoplatul drept. Multe persoane au, de asemenea, greață și vărsături.
Deoarece simptomele colicilor biliare sunt de obicei declanșate de nevoia sistemului digestiv de bilă, acestea sunt frecvent întâlnite în special după mesele grase. Simptomele pot apărea, de asemenea, atunci când o persoană care a postit întrerupe repede postul și mănâncă o masă foarte mare. 
Majoritatea episoadelor de colici biliare trec după 1 până la 5 ore. După ce durerea cea mai intensă trece, abdomenul poate continua să doară ușor timp de aproximativ 24 de ore.

Cum evităm colica biliară

Deoarece colica biliară este de obicei legată de calculi biliari, poate fi prevenită prin controlul factorilor de risc pentru calculi biliari. Unii dintre acești factori de risc, cum ar fi ereditatea, creșterea vârstei și sarcina, sunt o parte normală a vieții. Alții, cum ar fi obezitatea și o dietă bogată în grăsimi, sunt factori de risc pe care îi puteți modifica printr-un stil de viață sănătos. Femeile care trec prin menopauză, care iau estrogen (terapie de înlocuire hormonală) au, de asemenea, un risc mai mare să dezvolte calculi biliari și colici biliare.
Dacă aveți simptome de colică biliară și dezvoltați brusc febră și frisoane, tremor, acest lucru poate semnala o infecție a vezicii biliare (colecistită), așa că sunați imediat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel