Combinația de vitamine care crește riscul de cancer pulmonar. Efect negativ și asupra cardiacilor

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer pulmonar - FOTO: Freepik@faymelronna
cancer pulmonar - FOTO: Freepik@faymelronna

Această combinație de vitamine crește riscul de cancer pulmonar. Are efecte negative și asupra cardiacilor.

Suplimentele de vitamine și minerale sunt adorate de cei preocupati de sănătate, dar există controverse în privința beneficiilor lor. O analiză recentă publicată în BMJ a descoperit că există puține dovezi care să susțină utilizarea lor, iar uneori pot chiar să facă mai mult rău decât bine. În special, legătura lor cu riscul de cancer este îngrijorătoare.

De exemplu, un studiu menționat în The New England Journal of Medicine a constatat că o combinație de beta-caroten și vitamina A a crescut riscul de cancer pulmonar la fumători și la cei expuși la azbest. Alte studii au raportat rezultate similare.

Vezi și: Somniferul care ar putea reduce riscul de Alzheimer. Ce efect are asupra creierului

Legătura dintre cancerul pulmonar și suplimentele de vitamine

Cancer pulmonar - FOTO: Freepik@kjpargeter

"Dovezile actuale nu susțin un rol al suplimentelor de vitamine și minerale în reducerea riscului de cancer, cu unele dovezi care sugerează un posibil rău" concluzionează revizuirea BMJ.

Organismul de sănătate citează un studiu, publicat în The New England Journal of Medicine, care a descoperit că combinarea beta-carotenului și a vitaminei A a crescut riscul de cancer pulmonar la fumători și la lucrătorii expuși la azbest cu 28 la sută.

Beta-carotenul este un pigment sau carotenoid derivat din plante, care este o sursă de vitamina A și un antioxidant natural important. Studiul a implicat un total de 18.314 fumători, foști fumători și lucrători expuși la azbest.

Pe parcursul a patru ani, participanților li s-a atribuit o combinație de fie 30 mg de beta-caroten pe zi și 25.000 UI de retinol (vitamina A) sau placebo. La sfârșitul studiului, ratele de cancer pulmonar în grupul de tratament activ au fost comparate cu cele observate în grupul placebo.

În total, riscul a crescut cu aproape 30 la sută în rândul fumătorilor și lucrătorilor expuși la azbest.

"După o medie de patru ani de suplimentare, combinația de beta-caroten și vitamina A nu a avut niciun beneficiu și ar fi putut avea un efect advers asupra incidenței cancerului pulmonar și asupra riscului de deces din cauza cancerului pulmonar, bolii cardiovasculare și a oricărui alt motiv la fumători și lucrători expuși la azbest", mai arată cercetătorii.

Vezi și: Cele 3 modalități să vindeci intestinul. Medic gastroenterolog: Asta e hrana lui preferată. Include chiar ciocolată neagră

Alte studii, același rezultat

Alte studii au evidențiat această asociere îngrijorătoare. Studiul de Prevenție a Cancerului Alfa-Tocoferol, Beta-Caroten a raportat o creștere de 18 la sută a riscului relativ în rândul fumătorilor randomizați la beta-caroten (20 mg/zi) în comparație cu cei care nu au luat.

Cu toate acestea, cercetarea este mixtă. De exemplu, Mayo Clinic evidențiază un studiu cu 22.000 de medici de sex masculin, unii dintre ei fumători sau foști fumători, care nu a constatat o creștere a cancerului pulmonar din cauza suplimentării cu beta-caroten.

Acești oameni au luat 50 mg de beta-caroten la fiecare două zile timp de 12 ani.

"Dacă fumați sau aveți antecedente de fumat sau expunere la azbest, nu ar trebui să luați cantități mari de suplimente de beta-caroten pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, alimentele bogate în beta-caroten sunt considerate sigure și par să reducă riscul unor tipuri de cancer și posibil bolile de inimă", sfătuiește Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel