Conservarea ovocitelor, soluție modernă, dar cu limitări de vârstă. Dr. Alice Barbu: Timpul nu așteaptă să avem un post de conducere sau partenerul ideal

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
conservarea ovocitelor - FOTO: Freepik
conservarea ovocitelor - FOTO: Freepik

Timpul nu iartă pe nimeni. Femeile care au trecut de 35 de ani trebuie să știe un lucru esențial.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Vezi și: Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Conservarea ovocitelor a devenit o opțiune tot mai populară pentru femeile care, din diverse motive, doresc să își amâne maternitatea. În cadrul Centrului de Fertilizare in Vitro (FIV) de la Spitalul Clinic SANADOR, procedura de crioprezervare a ovocitelor este realizată cu ajutorul unei tehnologii avansate, oferindu-le pacientelor posibilitatea de a-și conserva o parte din rezerva ovariană până când vor fi pregătite să devină mame.

Cu toate acestea, dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la SANADOR, avertizează că această metodă nu trebuie privită ca o garanție a fertilității pe termen nelimitat.

"Avem cazuri chiar în centrul FIV SANADOR de ovocite crioprezervate, dar pacientele trebuie să înțeleagă faptul că noi le conservăm. E același protocol de stimulare ca la FIV. Prin mecanismul hormonal pe care îl inducem, forțăm ovarul să își crească toți foliculii și îi recoltăm prin puncție ovariană ghidată ecografic celulele ou. 

După care le congelăm, crioprezervăm până în momentul în care pacienta își dorește o sarcină. Asta nu înseamnă că ne conservăm fertilitatea. Înseamnă că ne prezervăm o parte din ovocite, din rezerva ovariană", a explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Conservarea ovocitelor - FOTO: Freepik

Timpul, esențial

Procesul de crioprezervare este similar cu cel utilizat în fertilizarea in vitro (FIV). Printr-un protocol de stimulare hormonală, medicii forțează ovarul să producă mai mulți foliculi care sunt ulterior recoltați prin puncție ovariană ghidată ecografic. Ovocitele sunt apoi congelate și păstrate în condiții speciale până când pacienta decide să încerce să conceapă.

Sanador

Dr. Alice Barbu subliniază că vârsta la care se face această procedură este esențială.

"Nu aș recomanda pacientelor care își crioconservă ovocitele să aștepte mai mult de 35-40 de ani, pentru că fertilitatea înseamnă și un uter funcțional, un endometru capabil să implanteze și să dezvolte o sarcină, o balanță hormonală capabilă să susțină dezvoltarea sarcinii. 

Majoritatea au motive legate de carieră, dar, din păcate timpul nu ne așteaptă. Nu așteaptă să avem acel post de conducere, nu ne așteaptă să avem partenerul ideal. Trebuie să ne organizăm viața astfel încât să dăm o șansă nu doar sarcinii să se obțină, dar să normal dezvoltată și copilul să fie supus la cât mai puține riscuri atât intrauterin cât și în perioada neonatală sau de copilărie", explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel