Consumul a 2-3 cești de CAFEA pe zi, asociat cu o scădere a riscului de boli de INIMĂ

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Consumul a 2-3 cesti de cafea. FOTO Pexels
Consumul a 2-3 cesti de cafea. FOTO Pexels

Consumul de cafea ar putea avea efecte benefice asupra inimii, arată noi studii. 

Contrar îngrijorărilor unor medici și ale publicului, consumul de cafea ar putea, de fapt, să protejeze inima, în loc să provoace sau să agraveze problemele cardiace, potrivit unui studiu publicat joi, notează CNN.

Astfel, consumul a două-trei cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc cu 10% până la 15% mai mic de a suferi de boli de inimă, insuficiență cardiacă sau o problemă de ritm cardiac, sau de a muri prematur din orice motiv, potrivit a trei rezumate de cercetare publicate joi.
"Deoarece cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că băutul ei ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici ar putea veni sfatul medical general de a nu mai bea cafea", a declarat Dr. Peter M. Kistler, autorul principal al studiului, într-un comunicat. Kistler este șeful cercetării clinice în electrofiziologie la Institutul Baker Heart and Diabetes și șeful departamentului de electrofiziologie de la spitalul The Alfred din Melbourne, Australia.

Consumul de cafea, efecte neutre asupra sănătății inimii

"Am constatat că consumul de cafea a avut fie un efect neutru - ceea ce înseamnă că nu a făcut niciun rău -, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii", a declarat Kistler, un expert de top în aritmie care este, de asemenea, profesor de medicină atât la Universitatea din Melbourne, cât și la Universitatea Monash.
Pentru toate studiile, Kistler și ceilalți cercetători au folosit date de la UK Biobank, care urmărește rezultatele de sănătate a peste 500.000 de persoane timp de cel puțin 10 ani. Atunci când s-au înscris în registru, participanții au raportat unde se situa consumul lor de cafea, pe un interval de la până la o ceașcă până la șase cești sau mai mult zilnic.

Autorii cercetării actuale au dorit să examineze relația dintre consumul de cafea și problemele de ritm cardiac (aritmii); bolile cardiovasculare, inclusiv bolile coronariene, insuficiența cardiacă și accidentele vasculare cerebrale; precum și decesele totale și cele legate de inimă în rândul persoanelor cu și fără boli de inimă.

Cafeaua instant, susținută de specialiști

Un alt studiu a analizat relațiile dintre diferite tipuri de cafea - măcinată cu cofeină, instant cu cofeină și decofeinizată - și aceleași rezultate în materie de sănătate. Nu s-a specificat dacă cafeaua decofeinizată era măcinată sau instant, a declarat Kistler.

”Presupun că ar fi putut exista o percepție conform căreia cafeaua 'instant' mai puțin costisitoare ar putea fi mai puțin benefică decât cafeaua 'măcinată', care ar putea fi considerată 'mai pură', dar acest lucru nu a fost cazul în studiul nostru", a adăugat el.
Astfel, consumul de una până la cinci cești de cafea măcinată sau instantanee pe zi a fost asociat cu riscuri mai mici de a avea aritmie, boli sau insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. mai mult decât atât, consumul a două până la trei cești de orice tip de cafea în fiecare zi a fost asociat cu un risc mai mic de a muri prematur sau de boli de inimă.

Vezi și: Greșeala pe care o facem când ne trezim. Vlad Ciurea: De asta suntem obosiți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel