Contraceptiv pentru bărbați, inspirat dintr-un cocktail colorat

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un cocktail în care culorile se combină atunci când este încălzit a fost sursa de inspiratie pentru un contraceptiv pentru barbati. Foto: Xiaolei Wang
Un cocktail în care culorile se combină atunci când este încălzit a fost sursa de inspiratie pentru un contraceptiv pentru barbati. Foto: Xiaolei Wang

Zeci de ani la rând, femeile au dus cea mai mare parte a „poverii” contracepției. Cu toate acestea, utilizarea, de către femei, pe termen lung a pilulelor contraceptive ar putea crește riscul unor efecte secundare, cum ar fi formarea de cheaguri de sânge sau cancerul de sân. Acum, inspirați de cocktail-urile cu mai multe culori, cercetătorii au dezvoltat un contraceptiv masculin reversibil, cu efect pe termen mediu.

Formele uzuale de contracepție masculină sunt fie prezervativele sau pe termen lung, vasectomia. Cu toate acestea, prezervativele pot eșua, iar vasectomiile, deși eficiente, nu sunt adesea reversibile. Cercetătorul Xiaolei Wang și colegii săi au vrut să elaboreze o nouă formă de contracepție masculină pe termen mediu, care să fie și reversibilă.

Ei s-au inspirat de la cocktail-uri, precum Galaxy, pe care barmanii le fac prin stratificare de lichide colorate, într-un pahar. Dacă băutura este amestecată sau încălzită, straturile se combină într-un lichid uniform. Wang și colegii săi s-au întrebat dacă ar putea utiliza o abordare similară pentru a injecta straturi de substanțe cu scopul de a bloca canalul (vasul sau ductul) deferent, conducta care transmite sperma de la testicul la uretră. Aplicarea căldurii ar determina amestecarea straturilor, conbinarea acestora și „decuplarea canalului".

Efect contraceptiv de două luni

Echipa a testat compusul pe șoareci masculi. Ei au injectat secvențial patru straturi de substanțe, în canalul deferent: un hidrogel care formează o barieră fizică pentru spermă; nanoparticule de aur, care se încălzesc atunci când sunt iradiate de aproape cu lumină infraroșie; acidul etilendiaminotetraacetic (EDTA), un produs chimic care descompune hidrogelul și, de asemenea, ucide sperma; și, în cele din urmă, un alt strat de nanoparticule de aur.

Materialele injectate, fără a fi amestecate, au împiedicat cobaii masculi să lase însărcinate femelele mai bine de 2 luni, se arată într-un material dat publicității de American Chemical Society. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii aprindeau o lampă cu infraroșu aproape de șobolani, timp de câteva minute, straturile se amestecau și se dizolvau, permițând animalelor să producă urmași. Cercetătorii spun că, în timp ce acest experiment pilot este promițător, sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica siguranța materialelor.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel