Copiii părinților care fumează, risc crescut de artrită reumatoidă mai târziu în viață. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:

Un nou sudiu arată că faptul că părinții fumează crește riscul copiilor lor de a face artrită reumatoidă mai târziu în viață. Riscul e și mai mare dacă, la rândul lor, odraslele ajung fumătoare la vârstă adultă.

Un nou studiu publicat în jurnalul Artrita și Reumatologia (link direct studiu) leagă fumatul părinților de un risc crescut de artrită reumatoidă la copii atunci când aceștia ajung la maturitate.

Dintre 90.923 de participanți la Nurses ’Health Study II (care a inclus asistente medicale înregistrate cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani în 1989), 532 au dezvoltat poliartrită reumatoidă în timpul unei monitorizări mediane de 27,7 ani. 

Fumatul părinților atunci când participanții erau copii a fost asociat cu un risc cu 75% mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă, chiar și după ce datele au fost ajustate în funcție de fumatul personal atunci când participanții erau adulți. 

Acest risc a fost chiar mai mare în rândul participanților care au fumat, la rândul lor, ca adulți.

„Aceste rezultate sugerează că expunerile la viața timpurie la inhalarea fumului de țigară, adică la fumatul pasiv, pot prognoza indivizii pentru a dezvolta artrită reumatoidă mai târziu în viață”, a spus autorul principal dr Jeffrey A. Sparks, de la Brigham and Women’s Hospital.

„Am folosit metode statistice avansate care ne-au permis să descifrăm potențialul negativ direct al experienței de fumat pasiv în viața timpurie asupra riscului de artrită reumatoidă, luând în considerare, de asemenea, factorii care apar pe parcursul maturității”, a adăugat autorul principal dr Kazuki Yoshida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel