Coronavirus: cât de contagioase sunt persoanele asimptomatice

Angela Sabău |
Data publicării:

Transmiterea infecției cu coronavirus ar putea fi foarte scăzută în cazul persoanelor fără simptome Potrivit ultimelor cercetări, cantitatea de virus pe care o elimină persoanele asimptomatice este foarte mică.

Transmisibilitate bolilor infecțioase la persoanele fără simptome este greu de stabilit, iar în cazul infecției cu coronavirus, datele sunt contradictorii. Totuși, un lucru ar putea fi comun, și anume că persoanele fără simptome ar putea fi mai puțin contagioase decât cele care prezintă simptome.

Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că aproximativ 35% din infecții sunt asimptomatice. Dar o serie de noi cercetări sugerează că ar putea fi chiar un procent mai mare.

Conform unui studiu recent asupra unui focar de coronavirus pe o navă de croazieră care a părăsit Argentina la jumătatea lunii martie, majoritatea pasagerilor care au testat pozitiv virusul - în jur de 80% - nu au prezentat simptome. Un alt studiu din Wuhan, China, a descoperit că 42% dintre pacienți - 33 din 78 testați - erau asimptomatici.

Capacitatea unei persoane de a transmite virusul depinde parțial de încărcătura virală a acesteia: cantitatea de particule virale pe care le eliberează în mediu. Cercetările indică faptul că există o mică diferență între încărcăturile virale între pacienții cu coronavirus care prezintă simptome și cei care nu.

Informație confirmată de medici români

Medicul Radu Țincu a confirmat astăzi la B1TV că este posibil ca această informație să fie reală.

„Prin testare aleatorie populațională  va fi foarte greu să afli dacă persoana asimptomatică are boala.

Mai trebuie avut în vedere un aspect:  o persoană care se infectează cu coronavirus, în perioada de incubație a acestei boli până la dezvoltarea simptomatologiei, ea elimină o cantitate anume de particule virale.  Problema s-a pus cu ceva timp în urmă, și acum câteva luni  în America: noi dozăm, în cea mai mare parte a lumii, calitativ acest virus, adică dacă este prezent în acel individ sau nu este prezent.  Ceea ce este foarte important, care să ne poată explica transmisibilitatea, este și cantitatea virală pe care această persoană o are. Este un început e veste bună, e posibil să se confirme și transmisibilitatea celor asimptomatici să fie foarte scăzută”, a precizat medicul.

De asemenea, el a mai arătat că după cum arată situația, se pare că virusul „respectă” sezonalitatea, adică perioada de vară a dus la o scădere a numărului de infecții.

Studiul, aici .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel