Coronavirus: Măşti create cu ajutorul tehnologiei 3D în Bosnia

Adisa Codruț |
Data publicării:

O mică comunitate s-a organizat în Bosnia, care este departe de a fi printre liderii noilor tehnologii, pentru a imprima în 3D măşti destinate personalului medical, aflat în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

 

De câteva săptămâni în Bosnia, ţară săracă cu 3,5 milioane de locuitori, nu se mai găsesc astfel de echipamente în farmacii. Autorităţile au făcut comandă de măşti în străinătate, însă, având în vedere cererea mare la nivel internaţional, livrările riscă să întârzie, notează Agerpres.

Cu toate acestea, câţiva profesori şi studenţi de la Universitatea din Zenica, un mic oraş din centrul Bosniei, au început să fabrice măşti speciale folosind imprimante 3D, care sunt distribuite gratuit în spitale şi pentru personalul de pe ambulanţe.

Primele exemplare au fost realizate sâmbătă în micul laborator (iDEAlab) al Facultăţii de Inginerie şi Tehnologie, unde cinci imprimante funcţionează 24 de ore din 24, a declarat Mirza Oruc, 38 de ani, unul dintre iniţiatorii proiectului.

"Imprimăm în prezent la Zenica în patru locuri, cu aproximativ cincisprezece imprimante, pentru a reduce la minimum contactul dintre oameni" şi, prin urmare, transmiterea virusului, a spus Mirza Oruc, profesor la Facultatea de medicină.

Ei au avut ca model un tip de vizieră, al cărui design a fost oferit online gratuit de compania cehă Prusa, producător de imprimante 3D, şi au adaptat-o nevoilor momentului, în cooperare cu spitalul din Zenica.

"Aceste viziere sunt destinate în principal personalului medical care este în contact direct cu pacienţii", a explicat profesorul.

Circa 180 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus până acum în Bosnia. Trei persoane au murit din cauza COVID-19. Autorităţile au declarat stare de urgenţă şi au suspendat toate activităţile neesenţiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel