Coronavirus, ultimele informații. Măsurile luate de Franța, Hong Kong, Kazahstan și China UPDATE

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Wuhan închide transportul public în urma focarului de coronavirus
Wuhan închide transportul public în urma focarului de coronavirus

Mai multe state fac pregătiri să-și repatrieze cetățenii din Wuhan, China, locul de izbucnire a epidemiei de coronavirus. 

UPDATE 14.36 Două persoane din Japonia și Germania au contractat noul coronavirus, deși nu au fost în China, susțin autoritățile, citate de The Independent. Unul dintre pacienți este șofer de autobuz turistic, are circa 60 de ani, în orașul Nara, și a condus două grupuri de turiști chinezi care veniseră din Wuhan la începutul acestei luni. Sâmbătă a fost diagnosticat cu pneumonie și acum e internat în spital. Un alt bărbat, de 40 de ani, care locuiește în Wuhan și a ajuns în Japonia la 20 ianuarie, a fost confirmat că a contractat virusul, a spus ministerul. Ultimele infecții aduc numărul total de cazuri japoneze confirmate la șase.

Despre tânărul de 33 de ani, din Germania, The Independent scrie că a fost infectat de un coleg chinez care a vizitat locul său de muncă. Tânărul este izolat ca măsură de precauție, au declarat oficialii din Bavaria. Au mai spus că starea lui de sănătate este bună.

UPDATE 14.26 Primul pacient confirmat cu coronavirus din Germania a fost infectat de o altă persoană pe teritoriul ţării, au anunţat marţi autorităţile medicale din landul Bavaria, unde este internat pacientul. Acesta este primul caz de contaminare de la om la om pe sol european, ceilalţi pacienţi raportaţi în Europa fiind infectaţi în timpul unei şederi în China.

Existenţa acestui prim caz de coronavirus în Germania a fost anunţată luni seară, fără detalii suplimentare. Bolnavul este un bărbat în vârstă de 33 de ani care lucrează pentru un furnizor de automobile din Bavaria, în sudul Germaniei, care a fost infectat în ianuarie de o colegă venită din China pentru o perioadă de câteva zile pentru un curs de instruire, au indicat autorităţile sanitare. Angajata chineză a rămas între 19 şi 22 ianuarie în Germania şi, la întoarcerea în ţara sa, "s-a simţit rău", a declarat directorul Oficiului Sanitar din Bavaria, doctorul Andreas Zapf, potrivit Agerpres.

La scurt timp, femeia a fost testată pozitiv pentru coronavirus. Ulterior, unul dintre angajaţii companiei din Bavaria, grupul Webasto, care a participat la cursul de instruire cu colega sa din China şi care acuzase subit simptome asemănătoare gripei, a fost, de asemenea, testat pozitiv pentru coronavirus. Starea sa de sănătate rămâne în prezent "bună", a completat medicul. 
Pentru moment nu a fost raportat niciun alt caz suspect, însă autorităţile verifică 40 de persoane care s-au aflat în contact cu cei doi angajaţi infectaţi. 
Marţi, autorităţile din China au anunţat că bilanţul noului coronavirus a ajuns la 106 morţi şi 4.515 de cazuri confirmate.

UPDATE 13.53 Autoritățile chineze anunță că noul coronavirus a îmbolnăvit 4.515 oameni în 30 de provincii ale țării, a ucis 106 oameni. Comisia Națională de Sănătate anunță că 976 sunt în condiții critice, alți 6.973 sunt suspecți că ar fi infectați cu noul coronavirus, iar 60 au fost externați și vindecați de noua boală, potrivit Agenției chineze Xinhua.

UPDATE 13.45 Kazahstanul va cere certificate medicale cetăţenilor chinezi care solicită vize şi a oprit eliberarea vizelor electronice la sosirea lor, ca măsură de protecţie împotriva răspândirii noului coronavirus, a anunţat marţi viceministrul de externe Şukhrat Nurîşev. Nurîşev a declarat reporterilor că guvernul a cerut Beijingului să permită unui număr de 98 de studenţi kazahi să părăsească oraşul Wuhan, care a fost închis şi este considerat epicentrul izbucnirii epidemiei. Nu există planuri de închidere completă a frontierei cu China vecină, a mai spus el, întrucât acest lucru îi va opri pe cetăţenii kazahi să se întoarcă acasă. În total, 1.300 de kazahi rămân în China, jumătate dintre ei turişti care vizitează staţiuni în Hainan, a precizat el.


Dintre cei care s-au întors deja din China, patru au fost spitalizaţi fiind suspectaţi de infecţii respiratorii şi sunt supuşi testelor, a declarat ministrul sănătăţii Elzhan Birtanov în acelaşi briefing de presă.

Știre inițială:

Coronavirus, China. Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite şi Franţa, se mobilizează marţi pentru a organiza evacuarea cetăţenilor lor din Wuhan, epicentrul unei epidemii de pneumonie virală al cărei bilanţ a depăşit deja pragul de 100 de morţi în China şi care a infectat peste 4.500 de persoane.

Wuhan, o metropolă din centrul Chinei unde a apărut în decembrie noul tip de coronavirus, apoi aproape întreaga provincie Hubei sunt izolate de restul lumii începând de joi în urma unei decizii a autorităţilor chineze, care speră să limiteze epidemia. Aproximativ 56 de milioane de locuitori sunt vizaţi de această măsură. În contextul în care această carantină a blocat mii de cetăţeni străini în regiune, mai multe ţări, precum Statele Unite, Franţa, Japonia, India şi Maroc, se pregătesc pentru evacuarea cetăţenilor lor. Un avion care va evacua personalul consulatului Statelor Unite din Wuhan va decola miercuri dimineaţă (ora Chinei, n.r.) cu destinaţia California, a anunţat Departamentul de Stat american. La bordul acelui loc, programat iniţial pentru marţi, mai multe locuri vor fi rezervate şi altor resortisanţi americani "în funcţie de spaţiul disponibil", potrivit Agerpres.

Franţa pregăteşte la rândul ei, săptămâna aceasta, o evacuare aeriană a cetăţenilor săi, alături de alţi europeni. Circa 500 de francezi sunt înscrişi pe lista consulatului local, însă numărul lor total ar putea să depăşească o mie, întrucât în Wuhan se află, pe lângă uzinele Renault şi PSA, numeroşi studenţi francezi. Persoanele repatriate vor fi supuse unei perioade de carantină. Japonia îşi pregăteşte propria operaţiune de evacuare a cetăţenilor săi, iar alte state, precum Germania şi Thailanda, au anunţat că analizează posibilitatea unor evacuări similare. Şi India se pregăteşte să-şi evacueze cetăţenii, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Raveesh Kumar, citat de dpa. Potrivit presei locale, India ar urma să evacueze aproximativ 250 de indieni blocaţi în oraşul chinez Wuhan unde a apărut focarul.

Călătoriile sunt descurajate. Numărul victimelor a urcat la 106 şi cel al cazurilor confirmate a depăşit 4.500 în întreaga Chină, potrivit unui bilanţ publicat marţi de autorităţi. Oraşul Beijing a anunţat luni primul deces - un bărbat de 50 de ani care s-a întors de curând din Wuhan. Alţi 50 de bolnavi au fost identificaţi în restul lumii, iar 12 ţări au fost afectate de noul virus, din Asia şi Australia şi până în Europa şi America de Nord. 
Un prim caz de contaminare a fost confirmat luni în Germania, care devine a doua ţară din Europa afectată de noul virus, după Franţa. Numeroase ţări şi-au întărit măsurile de precauţie la frontieră, Mongolia devenind primul stat care şi-a închis punctele rutiere de trecere a graniţei sale cu China.

În acelaşi timp, persoanele originare din Hubei sunt vizate de interdicţia de a călători în Malaezia. Deşi mai multe ţări îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în provincia Hubei, Germania a depăşit acest prag şi i-a sfătuit în mod public pe cetăţenii ei să nu călătorească în nicio parte a Chinei. Autorităţile americane din Washington i-au urmat exemplul la scurt timp. 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care consideră această ameninţare "ridicată", fără să emită totuşi o alertă sanitară internaţională, a declarat luni că nu ştie deocamdată dacă persoanele infectate sunt contagioase înainte de a prezenta simptomele bolii, aşa cum au afirmat anumiţi responsabili sanitari chinezi. Riscul de propagare este însă şi mai mare, întrucât primarul din Wuhan a anunţat, duminică, că 5 milioane de persoane au părăsit metropola de 11 milioane de locuitori înainte de Anul Nou Chinezesc, sărbătorit în acest an pe 25 ianuarie.

Redeschiderea şcolilor, amânată. Autorităţile chineze au decis să prelungească cu trei zile, până pe 2 februarie, vacanţa de Anul Nou (şapte zile libere), cu scopul de a întârzia astfel revenirea masivă în oraşe a sutelor de milioane de muncitori migranţi şi de a reduce riscul de extindere a epidemiei. Debutul semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee şi universităţi a fost amânat la rândul său, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei, care nu a comunicat deocamdată data la care vor fi reluate cursurile şcolare.

În Wuhan, o atmosferă de oraş mort planează asupra metropolei construite pe malurile fluviului Yangtze, unde majoritatea magazinelor sunt închise, iar circulaţia interzisă pentru vehiculele cu rol non-esenţial, potrivit unei echipe de jurnalişti de la AFP. 
În spitale, situaţia rămâne haotică: pacienţii trebuie să aştepte mai multe ore înainte de a fi consultaţi de un medic. Construirea celor două spitale suplimentare, care vor putea să aibă fiecare peste 1.000 de paturi, ar trebui să se încheie săptămâna viitoare. 
Pentru a ridica puţin moralul locuitorilor, pe un zgârie-nori a fost arborat luni seară un afiş pe care a fost scris cu litere roşii şi supradimensionate mesajul următor: "Haide Wuhan!". Sloganul a fost reluat şi de liderul guvernului chinez Li Keqiang, aflat luni într-o vizită în acest oraş. El este primul politician de rang înalt din regimul comunist de la Beijing care s-a deplasat la faţa locului după izbucnirea epidemiei. 
"Capacitatea de propagare a virusului a crescut", au declarat duminică înalţi responsabili sanitari chinezi, deşi acest coronavirus nu s-a dovedit "la fel de puternic ca SARS", un alt coronavirus care a făcut sute de morţi la începutul anilor 2000. Noua criză a alimentat temerile legate de o fragilizare suplimentară a economiei chineze, sau chiar a celei mondiale, şi a declanşat prăbuşiri ale indicilor bursieri în Japonia, în Europa şi pe Wall Street. Bursa din Tokyo a înregistrat marţi dimineaţă o nouă scădere de 0,86%. 

Hong Kong: sunt anulate trenurile și feriboturile spre China

Autorităţile metropolei Hong Kong au anunţat că trenurile şi feriboturile spre şi din China continentală au fost anulate în încercarea de a preveni răspândirea coronavirusului mortal, informează marţi DPA.
Purtând o mască chirurgicală, şeful executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat într-o conferinţă de presă noile măsuri, care includ totodată restricţionarea traficului aerian şi a altor forme de călătorie individuale. Marţi autorităţile din China au anunţat că bilanţul noului coronavirus a ajuns la 106 morţi şi la 4.515 de cazuri de infectare confirmate.

Franța: miercuri repatriază cetățenii din Wuhan

Franţa va trimite miercuri un avion în China pentru evacuarea primilor cetăţeni francezi din Wuhan, regiunea în care s-a declanşat epidemia de de coronavirus, a informat marţi secretarul de stat pentru transporturi, Jean-Baptiste Djebbari. Într-un interviu acordat postului CNews, Djebbari a explicat că în acest prim avion, care urmează să se întoarcă joi la Paris, vor călători persoane care nu prezintă simptome ale boli şi care la sosirea lor în ţară vor fi plasate timp de 14 zile în carantină, perioada de incubaţie a virusului. Ulterior va fi trimis un al doilea zbor, la o dată ce urmează să fie stabilită, care va aduce persoane care prezintă deja simptome ale boii şi care vor face obiectul unui tratament medical după ce vor sosi în Franţa.

Secretarul de stat a precizat că va avea loc o coordonare cu alte ţări care lucrează la evacuarea conaţionalilor lor şi că avioanele franceze ar putea fi folosite pentru a transporta cetăţeni şi din alte ţări. Air France a suspendat săptămâna trecută zborurile pe care le avea între aeroportul parizian Charles de Gaulle şi Wuhan. În prezent mai sunt aproximativ 15 zboruri zilnice între Franţa şi China, care deocamdată vor fi menţinute. Până acum au fost confirmate în Franţa trei persoane infectate cu noul coronavirus, care au călătorit recent în China. Două sunt spitalizate la Paris, iar a treia în Bourgogne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel