Coronavirusul și conjunctivita virală. Prof Dr Monica Pop explică fenomenul

EXCLUSIV
Dr. Monica Pop
Dr. Monica Pop

Prof. dr. Monica Pop, a explicat, pentru DC Medical, că infecția cu COVID-19, ca orice altă viroză, poate da o conjunctivită virală.

"Infecția cu noul coronavirus, ca orice altă viriză, se stie, poate da si o afectiune oftalmologică si anume, o conjunctivită virală. Prezența virusului în nazo-faringe este o directa legatură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secretia conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă si periculoasă transmiterea, contagiozitatea. Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite si dacă cel infectat se freaca la ochi si apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai putin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de catre orice medic practician. Acesta este binecunoscutul motiv pentru care din echipamentul medical de protectie nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele", a explicat medicul pentru DC Medical. 

Cunoscutul medic oftalmolog a explicat care sunt manifestările conjunctivitei virale și care sunt șansele ca aceasta afecțiune oculară să se dezvolte la pacienții cu COVID-19.

-conjunctiva este mai hiperemică ( roșie) Deci, în limbaj obișnuit, ochii sint mai rosii.
- lacrimare- nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal

"De mentionat ca aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă ( la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtatori. Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are Covid în secreția conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu stiu daca studiile s-au facut si pe purtatorii care, până la sfârsit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculosi pentru cei din jur", a subliniat dr. Monica Pop

De asemenea, medicul a explicat și cum ne putem proteja si din acest punct de vedere.

- ochii trebuie si ei spalati, nu numai mîinile, cu apă si cu sâpun si stersi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
- ochelarii ( pentru purtatori) spalati si ei seara cu apa si sapun sau stersi cu alcool ( spirt), usor.
- recomand oricui sa poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzatoare pentru cei cu vicii de refractie sau, doar de protectie, cu lentile plane ( fara dioptrii) si sa-i igienizeze cum am spus .
- instilatii cu ser fiziologic ,apoi ochii ștersi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.
Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel