Cortizolul, motivul grăsimii de pe burtă. Ce este și cum putem să scădem nivelul de cortizol: Faceți ASTA timp de 10 minute

Cortizolul - Foto: Freepick
Cortizolul - Foto: Freepick

Ce este cortizolul și cum ne afectează, de fapt, dietele și greutatea. Cum putem să obținem niveluri normale de cortizol.

Mulți cred că vinovatul care sabotează dietele și pierderea în greutate este cortizolul. 

La fel ca majoritatea lucrurilor care afectează sănătatea, este mai complicat decât să controlezi un singur hormon, a declarat Britni Vincent, dietetician.

Cortizolul poate avea o anumită influență asupra modului în care organismul reține greutatea, produce insulină și asupra tipurilor de alimente la care poftim, dar este unul dintre mulții factori care influențează greutatea, a declarat Dr. Charlotte Hodges, președintele departamentului de chirurgie de la White Rock Medical Center din Dallas.

Factori precum mediul înconjurător, comportamentul, bacteriile intestinale și genele joacă, de asemenea, un rol imens, a adăugat ea.

Totuși, ce este cortizolul?

Dar cortizolul este un hormon important care afectează multe lucruri în organism și ar putea fi timpul să îl cunoaștem mai bine.

Cortizolul este principalul hormon de stres al organismului. Acesta crește glicemia, îmbunătățește utilizarea glucozei de către creier și pune la dispoziție mai multe substanțe care repară țesuturile, în timp ce frânează funcțiile care ar face rău într-o situație de luptă sau de fugă.

"Într-un fel, permite corpului tău să utilizeze rapid energia în situații de stres. Dacă operez și mă întâlnesc cu ceva, există o mulțime de procese diferite în organism care sunt afectate (de cortizol). Pot să devin într-un fel mai acut din punct de vedere mental și mult mai treaz", a spus Hodges.

"Hormonul este esențial pentru funcționarea noastră zilnică", a mai spus Vincent, care a completat că "acesta are o relație inversă cu melatonina, ne dă startul zilei și apoi scade noaptea pentru a ne permite să ne odihnim".

Cortizolul are un bioritm optim pentru a ne ajuta să ne menținem activitățile zilnice și să răspundem la stres, dar problemele apar atunci când avem prea mult sau prea puțin din el, sau niveluri greșite la momentul nepotrivit, a spus Vincent.

"Supraproducția de cortizol poate provoca grăsime pe burtă. Pe măsură ce cortizolul crește, la fel se întâmplă și cu zahărul din sânge. Iar când zahărul din sânge crește, pancreasul nostru va produce insulină", a spus Vincent.

Potrivit medicului dietetician, cortizolul în sine poate provoca creșterea în greutate, dar apoi insulina crescută poate adăuga și ea la creșterea în greutate, a adăugat ea. În plus, stresul ridicat și o producție mai mare de cortizol pot duce la o degradare a mușchilor.

Cum știm când nivelurile de cortizol sunt scăzute?


Există teste de laborator pentru a determina dacă nivelurile de cortizol sunt acolo unde ar trebui să fie, dar acestea sunt de obicei administrate doar persoanelor care au o afecțiune care afectează nivelurile de cortizol, a spus Vincent.

O creștere a nivelurilor de cortizol ale majorității oamenilor "nu ar fi ceva atât de dramatic încât ar trebui să caute un endocrinolog pentru a merge să se trateze", a spus Hodges, adăugând că este în continuare o idee bună să se facă controale anuale la un medic primar.

În timp ce majoritatea oamenilor nu au nevoie să își urmărească îndeaproape nivelul exact de cortizol, ar trebui să fie conștienți de impactul pe care comportamentul lor îl poate avea.

"Unii sunt factori de stres psihologic evidenți în jurul muncii, relațiilor și evenimentelor dificile. Dar unele activități zilnice pot afecta, de asemenea, nivelurile noastre de cortizol. Printre acestea se numără consumul de prea mult zahăr sau carbohidrați procesați, faptul că nu dorm suficient sau consumă prea multă cofeină", a mai spus Vincent.

"Corpul nostru nu discerne neapărat stresul de la consumul de zahăr față de un termen limită la serviciu. Corpul nostru va răspunde în același mod", a spus Vincent.

Cum să obțineți nivelurile de cortizol bune și normale

 

"Le recomand cu adevărat clienților mei să se concentreze asupra factorilor de stres asupra cărora ai control", a spus Vincent.

"Asigurați-vă că dormiți cel puțin 7 ore și jumătate - și faceți tot ce puteți pentru ca acest somn să fie de bună calitate", a adăugat ea.

Pentru un somn mai bun, experții recomandă să respectați un program de somn consistent, să creați o rutină de relaxare, să închideți ecranele de calculator și alte dispozitive mai devreme înainte de culcare și să păstrați dormitorul răcoros și întunecat.

"Vorbim nu doar despre calitatea și cantitatea somnului, ci și despre regularitate, despre a avea același somn bun noapte de noapte", a declarat anterior pentru CNN Dr. Raj Dasgupta, specialist în somn, profesor asociat de medicină clinică la Școala de Medicină Keck a Universității din California de Sud.

Vincent recomandă, de asemenea, să se concentreze pe consumul de alimente integrale, reale și să limiteze alimentele procesate și zaharurile.

"Din punct de vedere clinic, am constatat că atunci când oamenii au o dietă mai mult bazată pe alimente integrale și reale, au mai puțină anxietate, dorm mai bine, au mai multă energie", a adăugat ea. "În general, sunt mai fericiți, așa că sunt capabili să facă față mult mai bine acelor alți factori de stres", a mai spus ea.

Să vă acordați timp pentru sănătatea dvs. mintală este, de asemenea, util, a spus Hodges, care recomandă să țineți un jurnal, să meditați, să vă rugați sau să faceți o plimbare în natură. Să-ți faci timp pentru a te ocupa de sănătatea mintală poate fi adesea trecut cu vederea.

"Oamenii își programează 30-40 de minute pentru a merge să-și facă unghiile, dar își vor acorda 10 minute doar pentru a merge la o plimbare?" a întrebat Hodges.

"Nu cred că dacă faci antrenamente de mare intensitate va avea un impact negativ asupra cortizolului tău. Dacă asta este ceea ce te va face să ieși să mergi și să faci exerciții fizice, mai multă putere pentru tine", a adăugat ea.

Potrivit specialiștilor, dacă nu ați fost atât de activi, o plimbare afară ar putea fi cea mai bună modalitate de a începe.

"Cel mai bun lucru pe care oamenii îl pot face este să iasă literalmente afară și să meargă la o plimbare, chiar dacă este vorba doar de 10 minute. Încet și încet este o modalitate mai bună. Și asta vă va oferi, de asemenea, ceva timp pentru voi înșivă să vă gândiți la ziua voastră dacă sunteți foarte stresat", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel