Costache: Au fost oprite la graniță tiruri cu medicamente. Vela: Puncte de trecere a graniței, închise!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Victor Costache și Marcel Vela, conferință la MAI
Victor Costache și Marcel Vela, conferință la MAI

Măsuri noi, restricții anunțate într-o declarație de presă susținută de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și ministrul Sănătății, Victor Costache - la sediul MAI. Este prima conferință transmisă și în limbaj mimico-gestual!

Ministerul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că la punctele de trecere a frontierei au fost oprite deja tirurile care transportau medicamente și echipamente medicale. 

„În momentul de față au fost oprite la granița României nenumărate tiruri, zeci de tone de medicamente și materiale sanitare, care ar fi fost scoase din țară prin export paralel. Am emis acest Ordin astăzi, care a fost publicat nîn nr 202 din Monitorul Oficial, din care citez numai articolul 2: „Se suspendă temporar distribuția în afara teritoriului României, pe o perioadă de 6 luni, de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, a medicamentelor cuprinse în Catalogul național al prețurilor, medicamentelor autorizate de punere pe piață în România, CANAMED, la data prezentului ordin cu modificările și completările ulterioare”. În condițiile crizei Covid-19, datorită lipsei medicamentelor și materialelor de pe piața din Europa erau foarte multe echipamente, dispozitive și consumabile care ar fi fost altfel scoase din România”, a declarat Victor Costache. 

Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, a anunțat noi măsuri drastice: 

„Așa cum știți, în această seară a avut loc ședința Comitetului Național pentru situații speciale de urgență în prezența domnului prim-ministru Ludovic Orban, și am luat următoarele decizii:

- beneficiarii de finanțări din fonduri rambursabile, nerambursabile, externe și/sau naționale, vor lua măsuri pentru limitarea riscului de contaminare cu coronavirus, prin orice mijloace, fie prin reorganizarea activităților din contractele de finanțare, fi prin reprogramarea unor acțiuni sau orice altă modalitate care să conducă la gestionarea corespunzătoare a acestei categorii de risc

- autoritățile de management, organismele intermediare și autoritățile publice centrale și locale pot emite proceduri specifice în relația cu beneficiarii pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor din articolul anterior

- pentru folosirea eficientă a resurselor în punctele de trecere a frontierei cu flux mare de trafic, urmează să fie închise temporar următoarele puncte de trecere, în care în prezent se înregistrează un trafic redus:

la frontiera cu Ungaria, punctele de trecere Turnu, Săcuieni, Salonta și Valea lui Mihai,

la frontiera cu Ucraina, punctul de trecere Sighet

la frontiera cu Bulgaria, punctele de trecere Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele și Bechet

la frontiera cu Republica Moldova, Rădăuți-Prut și Oancea

la frontiera cu Serbia, punctele care au fost închise unilateral de către autoritățile sârbe, începând cu data de 12 martie ora 8:00, adică Porțile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta-Turnu Severin și Naidăș. Rămân funcționale pe frontiera cu Serbia următoarele puncte de trecere: a frontierei Porțile de Fier 1, Moravița Jimbolia

Aceasta este hotărârea Comitetului Național pentru situații speciale de Urgență și totodată în această ședință au mai fost abordate câteva subiecte importante, subiecte care se vor dezbate mâine în grupul de lucru și vor fi însușite de către membrii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență sau evident unele vor fi analizate chiar în Guvernul României pentru emiterea unor hotărâri:

- Extinderea organigramelor direcțiilor de sănătate publică pentru a face față volumului mare de muncă

- activarea centrelor de comandă și coordonare județene din subordinea instituțiilor prefectului și a comitetelor Județene pentru situații de urgență

- responsabilizarea autorităților locale în combaterea extinderii contaminării cu coronavirus

- adoptarea unor proceduri pentru Protecția personalului Poștei Române și a echipelor de intervenție pentru depanarea rețelelor de utilități și comunicații. Se va coopera cu operatorii publici și privați și comitetele Județene pentru situații de urgență, astfel încât să fie un acces rapid la bazele de date, cât și prin stabilirea unor obligații concrete pentru persoanele izolate la domiciliu, atunci când solicită intervenția unei echipe de depanare la rețeaua de cablu, la furnizorul de gaze sau electricitate, obligația acestei persoane de a anunța că este între-o situație de risc, izolat la domiciliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Dreptul la informare

24 iul 2024, 17:12
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel