COVID-19, analiză: 56% dintre bolnavi sunt femei; cazurile de import, în scădere

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
teste coronavirus
teste coronavirus

Ponderea cazurilor de import COVID-19 e în scădere în fiecare săptămână. 16.3% din infectați sunt medici și asistente. Vârsta medie a bolnavilor este 47. Sunt câteva concluzii din analiza realizată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o analiză a cazurilor de COVID-19 din perioada 26 februarie-5 aprilie.

Câteva idei din raport, care poate fi consultat AICI:

* În intervalul amintit au fost confirmate 4.051 cazuri de infecție cu COVID-19, din care 181 decese.

* PRIMUL CAZ DE INFECȚIE confirmat a fost înregistrat în 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic.

* din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână.

* INCIDENȚA aparentă la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile (perioada 23 martie - 5 aprilie): rata este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori; cea mai ridicată incidență aparentă se înregistrează în județul Suceava.

* distribuția cazurilor pe grupe de vârstă și sex: în totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin - 56% din totalul cazurilor.

* VÂRSTĂ - cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte:
- 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.
- 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.

* distribuția pe vârste: vârsta medie este de 47,6 ani, iar vârsta mediană de 47 ani (fără diferențe semnificative pe genuri).

* DECESE
- până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese.
- vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66,6 ani (vârsta mediană 69 ani).
- toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate.
- cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani.
- s-a evidențiat o predominanță a deceselor în rândul bărbaților - din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați, iar raportul M/F în rândul celor decedați a fost de 1.74.

* CAZURI AUTOHTONE/IMPORT
- 41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.
- din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%.
- ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.
- cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

*PERSONAL SANITAR
- 16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

* indice de pozitivitate al probelor: în ultimele 14 zile, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

CONCLUZII

• Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

• Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

• Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.

• Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

• Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel