COVID-19. Dr Anca Pantea Stoian: Măsuri de protecție pentru pacienții cu diabet

Diabet
Diabet


Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian a focut o serie de recomandări legate de măsurile de protecție pe care ar trebui să le ia pacientii cu diabet în această perioadă de criză pandemică.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Departamentul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București și Vicepreședinte Comisia Naționala de Diabet, Nutritie și Boli Metabolice, Ministerul Sănătății, spune că pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili în fața infecției COVID-19. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de contaminare şi de dezvoltare a simptomatologiei severe. Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum și o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienții diabetici printre cele mai expuse și fragile categorii de pacienți la infecția SARS-COV-2.

În România sunt înregistrate , în Programul Național de Diabet, peste 800.000 de persoane și conform studiului Mentor și Predatorr prevalența diabetului zaharat este de peste 11% . Până în data de 11 aprilie 2020 , erau înregistrate 281 de decese cauzate de infecția cu COVID-19, și aproximativ 27% dintre aceștia prezentau diabet zaharat. Dacă luăm în considerare asocierea dintre diabet zaharat și boala cardiovasculară, numărul deceselor este mai mult de jumătate din totalul înregistrat.

Sunt persoanele cu diabet zaharat mai vulnerabile în fața infecției SARS COV-2?

"Indiferent că este vorba despre persoane cu Diabet de tip 1 sau tip 2, aşa cum se ştie, acești pacienți sunt mult mai vulnerabili la infecţii. Totusi, nu a fost stabilit un risc diferit între pacienţii cu tip 1 şi cei cu tip 2 de diabet, toţi fiind expuşi în aceeaşi măsură înregistrând un risc de infecție de 2-3 ori mai mare comparativ cu populația generală. Una dintre explicațiile unanim acceptate este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, în special controlul glicemic slab. Pe de altă parte, prezenţa complicaţiilor diabetului sau alte boli cronice coexistente cresc riscul de infecţie cu COVID-19 pentru această categorie de pacienți. Un factor de risc major pentru evoluția severă a pacienților cu diabet zaharat și COVID-19 este și vârsta ; persoanele ≥65 ani fiind mai vulnerabile", spune medicul.

 

Iată sfaturile Conf. Dr. Anca Pantea Stoian

Ce este recomandat pentru pacienții cu diabet pentru a se proteja de infecția SARS-COV-2?

În afara măsurilor generale de prevenție recomandate de către autorități, pacienții cu diabet zaharat ar trebui să ia în considerare câteva aspecte :

1. Asigurarea medicației și a consumabilelor pentru perioada izolării la domiciliu

Ar fi indicat ca pacienții să pregătească o listă de medicaţie curentă şi să roage medicul curant/de familie/diabetolog să le prescrie medicaţia pentru o perioadă de 1-3 luni (conform prescripţiei medicale) pentru a evita deplasările repetate la farmacii și cabinete medicale. Să aibă la dispoziţie numărul de telefon al medicului de familie/medicului diabetolog/farmacistului şi contactul unui membru al familiei/apropiat. Dacă anumite medicamente nu se găsesc temporar în farmacii, comunicați acest aspect medicului pentru ca acesta să vă poată oferi alternative terapeutice.
- Pacienţii insulinodependenţi trebuie să se asigure că au un stoc rezonabil de insulină, în limita prescripției și depozitarea acesteia în mod corespunzator. De asemenea, consumabilele pentru testarea glicemiei trebuie asigurate în limite rezonabile și , eventual , procurarea testelor pentru determinarea corpilor cetonici urinari.
-Pacienții care folosesc pompe de insulină şi/sau senzori de monitorizare glicemică,trebuie sa se asigure că au consumabilele necesare într-o cantitate suficientă. Este important să se respecte indicaţiile de folosire ale acestora și să nu prelungească utilizarea lor în afara recomandărilor. Bandeletele pentru testarea corpilor cetonici urinari sunt de asemenea necesare.
- Pacienţii insulinodependenţi, cu regim intensificat de insulină, în special cei cu diabet tip 1 să se asigure că dețin o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe.
-Este recomandată monitorizarea glicemiei mai frecvent decât de obicei pentru identificarea episoadelor de hipoglicemie și hiperglicemie.

2.Pacienții trebuie să respecte tratamentul prescis și recomandările unui stil de viață sănătos

-Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienții să urmeze sfaturile medicale avizate și evitarea automedicației sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament.
-Prescripția dietetică, calcularea cantității de carbohidrați, diversificarea alimentației cu un aport crescut de legume, fructe, proteine precum și hidratarea corectă trebuie respectate cu strictețe. Totusi, un stoc de produse pe bază de zahăr ar trebui să aibe fiecare pacient diabetic pentru a putea corecta eventualele episoade de hipoglicemie sau dacă se instalează imposibilitatea de alimentare orală normală (tablete de dextroză,băuturi îndulcite, miere, bomboane, etc)
-Exercițiul fizic , chiar și la domiciliu, de minim 30 minute zilnic , bazat pe exercitii ușoare este de asemenea, un factor important de obținere și păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat.
-Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu, când multe persoane sunt tentate să amâne repaosul nocturn cât mai târziu în noapte, pierzând orele importante ale unui somn de calitate.
-Consumul de alcool și alimente , bogate din punct de vedre caloric, ar trebui evitate cât mai mult cu putință. Păstrarea greutății este de asemenea, un factor important ce influențează valorile glicemice.
-Izolarea socială poate produce stare de anxietate, panică sau depresie. Orice modificare resimțită trebuie semnalată medicului care vă poate orienta către un serviciu specializat . Pentru evitarea acestor efecte păstrați legătura cu cei dragi, petreceți timp de calitate citind sau dedicați-vă unui hobby.

Care sunt semnele care pot sugera o infecție cu COVID-19:

- Tuse uscată persistentă mai multe zile
- Modificarea respiraţiei, fie prin resimțirea acesteia ca fiind dificilă sau lipsă de aer
- Gât uscat
- Durere/presiune persistentă în piept
- Febră persistentă
-Pierderea bruscă a gustului și a mirosului
- Dureri de cap , tulburări digestive, scaune diareice, vărsături

Când apelam medicul curant diabetolog/medicul de familie:

- Când prezentaţi semnele de mai sus sau când acestea se agravează
- Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat
- Când depistaţi corpi cetonici în urină
- Când urinarea este mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, aveți o sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumată, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată).
- Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi
- Când aţi rămas fără medicaţie sau consumabile
- Orice altă stare legată de situaţia dvs (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simțiți bine, indiferent de motiv

Precauţii

- La domiciliu, trebuie să se păstreze igiena spațiilor de locuit prin dezinfectarea obiectelor personale, dar mai ales a tegumentelor atunci când se recolteazaă sânge pentru monitorizarea glicemiei sau când se montează senzorul de monitorizare glicemică sau cateterul pompei de insulină. Totodată, limitarea contactului social sau a aglomerației este esențială pentru a reduce riscul de contaminare comunitară. Dacă este posibil, este indicată limitarea vizitelor la cabinetele medicale sau internările programate și utilizarea contactelelor telefonice/online/aplicații mobile cu medicul curant. Orice modificare a stării de sănătate trebuie adusă la cunoștița medicului pentru a se putea lua cea mai corectă atitudine.

Ce este recomandat să facă pacienții cu diabet dacă suspicionează că s-au îmbolnăvit:

- Să bea o cantitate de lichide suficientă. Hidrataţi-vă corespunzător, minim 2 litri, preferabil apă! Dacă întâmpină dificultăţi în a se hidrata, la fiecare 15 minute să consume lichide în cantitate mică. Limitaţi consumul de cafea/băuturi cu cafeină!
- Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent, indiferent de tipul acestuia (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal sunaţi medicul diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei.
- Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70mg/dl. Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) şi la ora 3 noaptea! Notați-le în jurnal și comunicați-le medicului!
- Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv!
- Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.
- Monitorizaţi tensiunea.
- Monitorizaţi temperatura.
Pacientul cu diabet zaharat post-infecție COVID-19
Dacă ați fost externat cu diagnosticul de infecție cu COVID-19, pe lângă recomandările primite la externare este foarte important să contactați medicul diabetolog/de familie pentru comunicarea acestui fapt. Este posibil ca profilul glicemic să fie modificat și veți avea nevoie de ajustarea tratamentului anti-diabetic precum și de monitorizare. Trepat, se va relua alimentația uzuală în limitele nutriționale stabilite de medic.

 


Obligatoriu:


Dacă aţi avut contact cu o persoană suspectă/confirmată cu COVID-19 sau dacă ați călătorit recent în străinătate și credeți că ați putut fi expus la coronavirus:
- Limitaţi contactul cu alte persoane
- Sunaţi cât mai repede la medicul de familie/112
- Tel verde:0800800358
- Consultaţi pagina Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne: www.dsu.mai.gov.ro/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel