COVID-19: forma ușoară a bolii poate declanșa un răspuns puternic al celulelor T

Angela Sabău |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Cazurile ușoare de COVID-19 pot declanșa răspunsuri robuste ale celulelor T de memorie, chiar și în absența răspunsurilor detectabile ale anticorpilor specifici virusului.

Cazurile ușoare de COVID-19 pot declanșa răspunsuri robuste ale celulelor T de memorie, chiar și în absența răspunsurilor detectabile ale anticorpilor specifici virusului, relatează cercetătorii într-un studiu publicat în 14 august în revista Cell. Autorii spun că răspunsurile de celule T de memorie generate de expunerea naturală sau de infecția cu sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) - virusul care provoacă COVID-19 - poate fi o componentă imună semnificativă pentru a preveni episoadele recurente de grave boală.
„În prezent ne confruntăm cu cea mai mare urgență globală de sănătate din decenii”, spune autorul principal Marcus Buggert, de la Karolinska Institutet. „În absența unui vaccin de protecție, este esențial să se stabilească dacă persoanele expuse sau infectate, în special cele cu forme asimptomatice sau foarte ușoare ale bolii care, probabil, acționează inadvertent ca transmițători majori, dezvoltă răspunsuri imune adaptive solide împotriva SARS-CoV- 2.“

Dovezi limitate despre protecția împotriva SARS-CoV-2

Până în prezent, există dovezi limitate de reinfecție la om cu COVID-19 documentat anterior. Majoritatea studiilor despre protecția imunitară împotriva SARS-CoV-2 la om s-au concentrat pe inducerea anticorpilor neutralizanți. Dar răspunsurile la anticorpi tind să se estompeze și nu sunt detectabile la toți pacienții, în special la cei cu forme mai puțin severe de COVID-19. Cercetările efectuate la șoareci au arătat că răspunsurile celulelor T induse de vaccin, care pot persista mulți ani, protejează împotriva SARS-CoV-2, chiar și în absența anticorpilor detectabili. Până acum, nu a fost clar modul în care răspunsurile la SARS-CoV-2 ale celulelor T specifice se raportează la răspunsurile la anticorpi sau la cursul clinic al COVID-19 la om.
Pentru a afla acest lucru, Buggert și colaboratorii săi au evaluat răspunsurile SARS-CoV-2 specifice ale celulelor T și anticorpilor la peste 200 de persoane din Suedia pe întregul spectru de expunere, infecție și boli. În faza acută a infecției, răspunsurile celulelor T au fost asociate cu diverși markeri clinici ai gravității bolii. După recuperarea din COVID-19, răspunsurile celulelor T de memorie specifice SARS-CoV-2 au fost detectabile. Cele mai puternice răspunsuri ale celulelor T au fost prezente la indivizii care s-au recuperat de la COVID-19 severă. Între timp, au fost observate răspunsuri progresive mai reduse ale celulelor T la persoanele care s-au recuperat de la COVID-19 foarte ușoare și membrii familiei expuse la virus.

Celulele T, răspuns surprinzător

Așa cum era de așteptat, toate cele 23 de persoane care s-au recuperat din forma severă a bolii COVID-19 au dezvoltat atât anticorpi SARS-CoV-2 specifici, cât și răspunsuri ale celulelor T. Dar, în mod surprinzător, răspunsurile cu celule T de memorie specifice SARS-CoV-2 au fost detectate mai multe luni după infecție la membrii familiei expuse și la majoritatea indivizilor cu antecedente de COVID-19 foarte ușoare, uneori în absența anticorpilor specifici SARS-CoV-2. Dintre cei 28 de membri expuși ai familiei, doar 17 (ceva mai mult de jumătate) au avut răspunsuri anticorp detectabile, în timp ce aproape toți (26/28) au prezentat răspunsuri ale celulelor T. Dintre cei 31 de indivizi care s-au recuperat de la COVID-19 ușor, aproape toți au avut răspunsuri de anticorp detectabile (27/31) și au dezvoltat răspunsuri ale celulelor T (30/31).
„Constatările noastre sugerează că dependența de răspunsuri la anticorpi ar putea subestima gradul de imunitate la nivel de populație împotriva SARS-CoV-2”, spune Buggert. „Următorul pas evident este de a determina dacă răspunsurile robuste ale celulelor T de memorie în absența anticorpilor detectabili pot proteja împotriva COVID-19 pe termen lung.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel